Samen met de start van de serie van Marie Kondo op Netflix begon iedereen in 2019 met ontspullen. We zijn 2019 nog maar net begonnen, maar ik heb het gevoel dat Marie Kondo hét begrip van het jaar zal worden. Wie de serie nog niet gezien heeft moet dat zeker eens doen. Of iemand volgen op Instagram die volop bezig is met opruimen. Het werkt aanstekelijk.

Massaal ontspullen

Op Instagram zag ik dat iedereen massaal aan het werk ging. Kasten werden uitgeladen en opgeruimd. Er werden hele ladingen naar de kringloopwinkel of het containerpark gebracht.

Op zich is dat allemaal goed. Je creëert meer plek, je krijgt een overzicht van wat je allemaal in huis hebt, … Een paar jaar geleden ben ik ook zo begonnen. Als je iets wil veranderen, moet je ergens beginnen.

Nothing changes if nothing changes!

Maar belangrijk is dat je na het ontspullen ook gaat nadenken bij een nieuwe aankoop. Dat je bewuster gaat shoppen. En daar wilde ik het nog eens over hebben.

Koop duurzaam en bedachtzaam

Door je te bedenken of je iets echt nodig hebt alvorens het te kopen kan je jezelf mogelijk al een boel aankopen uitsparen. En door duurzaam te kopen doe je langer met je spullen, spaar je je portemonnee én het milieu. En daarbovenop behoud je het overzicht in je huis. Win-win! Toch?

Stel dat je een aantal paren schoenen weggooide. Dat wil niet zeggen dat je nu meer plek heb om weer nieuwe schoenen te kopen, maar dat je de schoenen die je hebt gebruikt tot ze stuk zijn en repareert als dat kan. Moest je nieuwe schoenen nodig hebben, kijk dan naar een duurzaam merk (check bijvoorbeeld fairwearfoundation) en eventueel naar schoenen die voor verschillende gelegenheden kunnen. Zo hou je de vrijgemaakte plek ook vrij. Hetzelfde geldt voor andere kleding uiteraard.

Wat te doen bij twijfel?

Soms heb je ook spullen waar je over twijfelt omdat je ze maar soms nodig hebt (één of twee keer per jaar). Een fondue set is daar een goed voorbeeld van. Dat gebruik je misschien maar een paar keer. Je kan eens in je omgeving kijken of je het daar kan lenen. Op die manier neemt het geen plek in in je huis. Dat geldt ook voor andere grote aankopen. Kijk altijd eerst even of je het kan lenen of zelfs delen met je buur, vriend, familie, … In België is het heel normaal dat iedereen zijn eigen wasmachine en droogkast heeft, terwijl in andere landen veel meer gezamenlijke wasplaatsen bestaan bijvoorbeeld. Dat kunnen wij ook! Spreek misschien met wat buren af wie een snoeischaar aankoopt en wie een grasmachine, zodat niet elk tuinhuis vol met dezelfde spullen staat die niet optimaal gebruikt worden.

Een leuke reminder is de piramide van Netwerk Bewust Verbruiken.

koop duurzaam

Doe zo verder

En doe zeker verder. Een opgeruimd huis en nog beter, opgeruimde kasten voelt zo goed. Ze zeggen niet voor niets ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Zeker een ‘voor’ en ‘na’ foto trekken werkt heel stimulerend.

Wie graag nog tips wil kan de Facebook pagina van ontwarcoach Britt volgen. Zij deelt af en toe wat tips en challenges om je te blijven motiveren. En moest er vraag naar zijn, deel ik binnenkort wat tips om duurzaam te shoppen.

X Jess

Lees meer:

Minimaliseren kan je leren!
No spend month, geef een maand lang geen geld uit.
Ecologische en duurzame webshops

Minimaliseren in de speelhoek

3 gedachten over “Ontspullen, dé rage van 2019| Koop duurzaam”

  1. Hier met de verhuis al 1 flinke lading bruikbare spullen weggegeven aan een goed doel.

    Ongelooflijk dat we bij de vorige verhuis alles zelf hebben verhuisd,
    wat op dit moment nooit zou lukken…

    Dus we gaan nog meer weggeven en
    goed die piraminder:
    vooral minder kopen,
    (trouwens waarschijnlijk geen geld meer na de verhuis :-p )

    Warme groet,

    Stef
    Stef uit Maleisie onlangs geplaatst…Grootmoeders lekkere broccoliroomsoep met aardappel: gegarandeerd warm genieten!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.