Zoals jullie al weten proberen wij onze ecologische voetafdruk een beetje te beperken op verschillende manieren. Deze maand staat de plasticvervuiling van de oceanen bijzonder in de aandacht door de Mei Plasticvrij campagne.

Een tijdje geleden, na een avondje Ocean Film Festival, besloten we extra ons best te doen. Sindsdien gebruiken we vaker stalen rietjes, drinkflessen en brooddozen. Boterhampapier vervangt folie, als dat al nodig is. We nemen netzakjes of bakken mee naar de supermarkt voor fruit en groenten en proberen eerder producten te kiezen die in karton, glas of blik zijn verpakt dan in plastic.

mei plasticvrij
Een plasticarme picknick

In de winkel

Vaak is het héél moeilijk. Veel producten – zoals broodbeleg, maar ook gedroogd fruit, koekjes, … – kan je in de supermarkt gewoon niet vinden zonder plastic. Broodbeleg begrijp ik, dat is moeilijk vers te houden als er lucht bij kan. Voor industrieel gebakken brood en gebak gaat dezelfde vlieger op, al kan dat al iets makkelijker anders. Voor gedroogd fruit, noten, zaden en bonen begrijpen we helemaal niet waarom er zoveel verpakking om zit, aangezien die nagenoeg perfect in bulk bewaard en verkocht kunnen worden zonder dat het erg is dat er lucht bij kan.

Sommige dingen mijden we dan, als de komkommers plots individueel verpakt zijn, hebben we ineens geen zin meer in komkommer. Bananen liggen er drie verschillende soorten in de winkel, waarvan er slechts één merk minder plastic gebruikt. Pasta kopen we van het merk met de kartonnen verpakkingen. Brood bakken we zelf of kopen we bij de bakker, en industriële koekjes proberen we dan geregeld te mijden door er thuis zelf te bakken. Gedroogd fruit en noten hebben we deze maand in de supermarkt voor het eerst volledig laten liggen omdat er geen énkele verpakking bij was die niet van plastic gemaakt was. Die gaan we dan op de markt kopen met onze eigen containers. En we zouden ook eens met onze belegbakjes naar de slager moeten maar daar hebben we de moed nog niet voor verzameld.
Babystapjes.

Single use no more

De campagne doet ons vooral nadenken over de iets moeilijker te vervangen plastic producten in ons huishouden. Er zijn super veel dingen die gemaakt zijn om weg te gooien na gebruik. Toevallig (?) verscheen vorige week een artikel in de krant dat ons vertelde dat de Europese Commissie het gebruik van zogenoemd single use plastic terug wil dringen.

Wat we al doen, doen we met veel plezier en vraagt eigenlijk niet veel extra moeite meer. Nog niet eens zo heel lang geleden was wegwerp nog ongehoord. Hoe moeilijk kan het nu dan zijn om grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken.

Onze tips

Ik maak een opsomming, niet om de zoveelste te zijn met ‘gouden tips’, maar omdat wij onze inspiratie ook ergens halen en er maar één lezer één tip moet uitvoeren om een verschil te maken.

mei plasticvrij
  • Rietjes kochten we eerst een tijdje in karton, nu gebruiken we prachtige roestvrij stalen rietjes van Klean Kanteen. Handig dat ze gewoon mee in de afwasmachine kunnen.
  • Water kopen we in glazen flessen met statiegeld, en als we het meenemen doen we het in een stevige en mooie drinkfles. Van bovengenoemd merk uiteraard.
  • Plastic zakjes weigeren in de winkel en zelf je rugzak, netzakjes of zelfs fietstassen meenemen is een no-brainer die iedereen al gehoord of bedacht heeft. Maar toch overkomt het ons soms nog dat de winkelier alles in een zakje stopt voor je neen kan zeggen. Het is dan een beetje een pijnlijk moment, maar boos zijn ze meestal niet als je zegt dat je het zakje er liever niét bij wil. En kartonnen dozen zijn ook om weg te werpen, maar die vergaan tenminste.
  • Wattenstaafjes vind je in bijna geen enkele winkel uit een ander materiaal dan plastic. Nochtans verkoopt Difrax al 50 jaar houten wattenstaafjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Enkel jammer van de verpakking.
    Met wat hulp van mijn goede vriend Google vond ik op Greenjump ook papieren wattenstaafjes in een papieren doosje. Dus ook volledig recycleerbaar! Aangezien ik vaak op deze webshop koop, is het voor mij snel in mijn winkelwagen geklikt.
    Er bestaat zelfs een herbruikbaar wattenstaafje. Ik vind het zelf een gek idee, maar waarom niet? Op de website staat niet heel veel uitleg bij het product, maar ze schreven hier zelf een blogpost over. Zeker interessant om eens te lezen.
  • Watten voor make-up bestaan ook herbruikbaar. Super handig eigenlijk, het enige nadeel is dat je er een hele boel moet hebben alvorens je ze echt non-stop ter vervanging van de wegwerp-variant kan gebruiken. Daarvoor gebruiken we eerlijk gezegd dus nog vaak de wegwerpvariant, ook al hebben we het alternatief in huis.
  • Babydoekjes. Hierover heb ik al meerdere keren geschreven, maar het blijft een favoriet. De herbruikbare doekjes van Cheeky Wipes zijn niet alleen veel ecologischer, wij vinden ze ook veel handiger dan wegwerpdoekjes. Je kan er ééntje nemen in plek van drie tegelijk, en dat éne doekje is dikker en veegt dan nog eens alles veel beter weg ook. Ze gaan achteraf allemaal in een hete was en af en toe in de zon, zo worden ze perfect schoon.
  • En natuurlijk, ook hier schreef ik al wel eens over, bestaan er ook talloze alternatieven voor luiers.
    mei plasticvrij

Wat met andere plastics?

De volgende items horen in een andere categorie. Plastic is nu eenmaal niet meer weg te denken uit de wereld, en de rol ervan – als structureel element, als bescherming, of vanwege zijn bijzondere eigenschappen – is vaak niet te onderschatten. Deze plastics dienen vaak een lang(er) leven en/of worden over het algemeen op een bewustere manier behandeld na hun nuttige leven. Maar dat wil niet zeggen dat ze misschien niet vervangbaar zijn. Dus hoewel de volgende items niet per definitie wegwerpvoorwerpen zijn, zijn ze toch meestal uit plastic gemaakt dus probeerden we een alternatief te zoeken.

  • Plastic potjes in de keuken hebben we voor een groot deel vervangen door glazen diepvriespotten van IKEA. Ze hebben wel nog een plastic deksel, maar dat is al een veel kleiner aandeel, en uiteraard ook geen single use.
  • Eet- en drinkgerei voor de kinderen bestaat hier voornamelijk uit bamboe of gewoon porselein.
  • Speelgoed proberen we ook zo veel mogelijk in hout, gerecycleerd plastic, of andere materialen zoals porselein of katoen te kopen. Dit speelgoed is kostbaarder en vaak duurder, maar dat maakt het meteen een goede les om voorzichtig met je materiaal om te gaan.
  • Plastic tuinmeubels, bloempotten, etc. vindt de man des huizes niet kunnen. Liever sparen of zelf maken uit recycleerbare materialen.
    mei plasticvrij

Volgende stapjes

We kunnen ook zo een aantal dingen bedenken die we nog niet toepassen. Die vragen nog een extra duwtje in de rug of gewoon wat gewenning aan het idee.

  • Sponsjes voor in de keuken gebruiken we nog redelijk vaak. Omdat die na een tijdje écht niet meer hygiënisch zijn gooien we die ook weg. We zouden vaker vaatdoeken kunnen gebruiken maar die zijn ook altijd nog sneller smerig.
  • Tandenborstels. Voor Ellie hebben we wel een biologisch afbreekbare tandenborstel, maar voor onszelf eigenlijk nog niet. Staat op de TO-DO lijst.
  • Zoals ik hierboven al zei: We zouden dringend eens moeten proberen om met onze belegbakjes naar de slager te gaan.

Mei plasticvrij?

Plasticvrij lukt ons alvast voorlopig nog niet. Minderen lukt zeker al wel. Blijven nadenken en in twijfel trekken is de boodschap. Het vraagt wat voorbereiding om je plastic afval te verminderen, maar eens je iets gewoon bent denk je er vaak zelfs niet meer over na, en weet dat alle beetjes helpen. Niemand is perfect.

Mocht je het nog niet gedaan hebben, neem dan zeker ook een kijkje op de website van mei plasticvrij voor meer tips.

Trouwens: twee jaar geleden gaf Britt op mijn blog ook al enkele handige tips! Moest je zelf nog tips hebben, kan je ze hieronder zetten als reactie.

Interessante kliks

Moest je hierna nog zin hebben om verder te lezen, hier nog enkele zéér interessante links over het onderwerp.

Onze favoriete websites rond het onderwerp zijn (uiteraard) Mei Plasticvrij, het Ocean Film Festival, de Plastic Soup Foundation, en The Ocean Cleanup.

Succes en tot de volgende!

Jess en Tars

De tops en flops van 2019 kan je hier vinden.

10 gedachten over “Mei Plasticvrij | Het gevecht tegen wegwerp”

  1. Ik eet geen vlees meer, koop meer in bulk (bonen!) en neem netjes mee voor groenten en fruit. Ik heb al de verpakking eraf gehaald in de winkel, daar weggegooid en gewoon de streepjescode laten zien aan de kasse. 1x vroeg er iemand naar. Heb toen gezegd dat ik het product wou en niet de verpakking.
    En ik gebruik al jaren een manstruatiecup. Zoveel beter voor milieu en portemonnee.

  2. Hey, heb je de verpakkingsvrije winkels al eens geprobeerd. Is daar de normaalste zaak van de wereld dat je je eigen bakjes meebrengt, ah ja 😉

  3. Goed bezig, whoopwhoop!! Ik las vandaag in Humo nog eens over kinderen die door alle ftalaten en toestanden in plastiek sneller in de puberteit komen en dat deed me toch ook nog eens even stilstaan bij hoe het er bij ons thuis uitziet en wat ik nog wil veranderen. En dan zijn posts zoals de jouwe een fijne inspiratiebron!

  4. Ja of misschien alternatieve bedenken voor vlees op brood dan hoef je de drempel niet over bij de slager en minder vlees eten is super milieubesparend. Voor ander vlees kun je misschien een keer een vleespakket bestellen bij een bio boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.