#meiplasticvrij, de maand waarin ik altijd net iets meer probeer te doen voor moeder natuur. Wasbaar maandverband proberen staat al heel lang op mijn lijstje, dus vroeg ik aan jullie waar ik op moest letten, welke merken jullie aanbevelen, welke shops, …. Want deze maand waag ik de sprong.

Waarom we allemaal voor een cup of wasbaar maandverband moeten kiezen, vertel ik eens een andere keer.

Wasbaar maandverband

Waar koop je dat?

Jullie shoppen duidelijk allemaal in dezelfde webshops 😉 . Drie webshops waar je een groot aanbod hebt om uit te kiezen. Zeker geen onbekende shops als je graag ecologische producten koopt.

Het werd door niemand aangeraden, maar mijn zoektocht bracht mij ook bij bol.com, zo zie je maar dat het zowat overal verkrijgbaar is tegenwoordig. Al zal er bij Bol niemand zijn om je persoonlijk te helpen bij je keuze, dan ben je beter af bij bovenstaande shops.

Welke merken en hoeveel?

Dit vond ik wel een belangrijke vraag. Het is gemakkelijk als iemand je al kan vertellen van welk merk ze tevreden zijn. Qua gebruik, absorptie, gevoel, …
Dit waren jullie favoriete merken in willekeurige volgorde:

Over hoeveel maandverband je nodig hebt, waren de meningen wat verdeeld. Ik denk dat dit afhangt van hoe fel je menstrueert en hoe vaak je je verband vervangt. Iedereen raadt aan om een starterspakket te kopen en te zien wat je juist mist. Dan kan je achteraf bijkopen.

Wat heb je nog extra nodig?

Thuis heb je een plekje nodig om je maandverband te verzamelen tot je een wasje kan doen. Sommigen hebben een emmertje (met koud water) staan, andere hebben een wetbag waar alles in zit (maar dan moet je ze nog uitspoelen met koud water). Aangezien wij een luieremmer hebben staan voor de doekjes en luiers, zou ikzelf alles daarbij steken. De luiers en doekjes worden op hoge temperaturen gewassen en daar kan alles dan bij.

Onderweg heb je natuurlijk een wetbag nodig. Als je niet lang weg bent, steek je een propere in de wetbag en tijdens het wisselen steek je het vuile verband in de wetbag. Ben je langer weg van huis, neem je best eentje mee voor de properen en eentje voor de vuile. Je hebt er in superleuke printjes en niemand die weet wat erin zit. Qua formaat van het zakje moet je zelf een beetje zoeken wat voor jou past.

Nadelen?

Op zich viel dat heel goed mee en heb ik voor elk nadeel wel wat gevonden.

  • Verschuift : Met strakker ondergoed is dit normaal geen probleem meer. Dit nadeel werd toch vaak genoemd, dus wel benieuwd wat ik hiervan vind.
  • Knopjes zitten vervelend tijdens het fietsen : Op zich gebeurt dat nu niet heel vaak dat ik tijdens het menstrueren moet fietsen en al helemaal geen lange tochten. Als je velcro neemt is dit probleem ook al weer opgelost
  • Geur: Hier waren de meningen verdeeld. Bij de ene is de geur juist helemaal weg en er was ook iemand die zei dat de geur verschrikkelijk was. Ik weet dat ik alvast walg van de geur als ik wegwerp maandverband draag. Dus ik mijn ogen kan het hetzelfde zijn of zelfs beter. We shall see!
  • Was: Voor ons helemaal geen probleem aangezien we nog met een luier/doekjes was zitten. Dat kan allemaal samen in één machine.

Start!

Het enige wat mij nog te doen staat is mijn maandverband te bestellen. Ik bekijk nog even de opties, maar momenteel valt mijn oog op het zwarte maandverband van Imse Vimse. Bij Blabloom verkopen ze een starterspakket van deze set en dus ideaal om mee te starten.

Ik hou jullie op de hoogte. Moesten er nog ervaringen en tips zijn, altijd welkom om een comment achter te laten.

X Jess

5 gedachten over “Wasbaar maandverband : jullie ervaringen en tips! #meiplasticvrij”

  1. Het verschuift echt de hele dag door! En daardoor veel vlekken. Ik ben geen fan, helaas. Wel een enorme voorstander van de cup, het enige nadeel is dat ik dat pas na 18 jaar ontdekt heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.