Ik hoorde voor het eerst over een Doula bij Joke. Zij beviel in een geboortehuis met twee vroedvrouwen en één doula. Vol interesse hoorde ik haar volledig uit. De puzzelstukjes vielen voor mij in elkaar. Ik kon wel een extra bevalcoach en vertrouwenspersoon gebruiken na de vorige bevalling. Ik ging dus zelf op zoek. Maar wat is een doula? En wat doet ze?

Wat is een doula

Ik had nood aan iemand extra die in mij geloofde, iemand die los van alle emoties onze beslissingen kon verwoorden én bewaken.

Wat is een doula?

Ze is een vertrouwenspersoon die je de hele zwangerschap en bevalling ondersteunt waar nodig. Een coach die er speciaal voor jouw gezin is. Niet alleen voor de bevallende vrouw, maar ook voor de partner. Tars was eerst wat sceptisch, maar nadien liet hij weten dat hij onze doula echt een meerwaarde vond.

Doula’s zijn vooral bekend in Nederland omdat vrouwen daar doorgaans thuis bevallen. Maar ook in België winnen ze aan bekendheid.

Wat doet een bevalcoach?

Een doula leert jou als gezin kennen. Wat is je achtergrond, wat zijn je wensen, wat verwacht je van elkaar, ….. Ze verricht geen medische handelingen, maar heeft wel medische kennis. Ze is daar vooral om je emotioneel, mentaal en praktisch te ondersteunen. En helpt jou de weeën op te vangen, foto’s te trekken, je partner te begeleiden/te ondersteunen en nog zoveel meer. Iedere doula heeft een eigen of meerdere specificaties, dat kan je op de site (zie onder) vinden. Dat kan gaan van massage tot fotografie.

Vanaf week 37 staat je doula op stand by en kan je hem/haar altijd bellen. Je spreekt zelf af wanneer je graag hebt dat zij langskomt. Voor 37 weken hangt het er vanaf of ze op dat moment vrij is en tijd voor je heeft.

Ik vond het vooral heerlijk dat zij wist wat ik wel en niet wilde bij deze tweede bevalling. Ik merkte dat ik de eerste keer soms maar ‘ja’ zei omdat ik zo moe was of geen idee had wat ze eigenlijk vroegen. Je bent met momenten zo weg van de wereld. Zij zorgde er dan voor dat mijn wensen (die in een geboorteplan stonden) vertaald werden en met momenten duidelijk herhaald werden.

Waar vind ik een doula?

Net zoals het vinden van een vroedvrouw kan je op de website van de Vlaamse federatie van doula’s vzw, een doula vinden. Je kan zoeken op locatie of specialisatie. Als je een regio of specialisatie hebt gekozen kan je de korte voorstelling van elke doula lezen. Ik vond dat wel fijn, op die manier kan je al ‘voelen’ of iemand jou/jullie ligt. Je kan vrijblijvend kennis maken met enkele en daarna kiezen bij wie jullie het beste past.

De prijs

Een doula werkt meestal als zelfstandige en heeft een eigen tarief. Je kan hier bij hen informeren en een tarief overeenkomen.

Wij kozen voor een doula in opleiding. Die zijn wat goedkoper en sommigen werken gratis. Daarbij komt wel kijken dat ze weinig of geen ervaring hebben en je een evaluatie moet maken zodat zij zich kan bijsturen. Op zich voor ons allemaal geen probleem.

Wat betekende ze voor mij/ons?

Voor mij

Ik had echt nood aan iemand extra die in mij geloofde, iemand die los van alle emoties onze beslissingen kon verwoorden én bewaken.

Vooral het bewaken van onze wensen vond ik een hele belangrijke. Er waren heel wat dingen die ik anders wilde aanpakken. Ik wil absoluut niet slecht spreken over bevallen in een ziekenhuis, maar het is gewoon moeilijk om je eigen wensen duidelijk te maken aan de verschillende personeelsleden die tijdens een arbeid komen binnen wandelen. Tegen het einde ben je ook zo moe dat vragen soms amper binnen komen. Op zo’n moment kan je iemand gebruiken die voor je ‘vertaald’ in beide richtingen.

Zo wilde ik bijvoorbeeld zo weinig mogelijk aan de monitor zodat ik kon wandelen. Beweging help bij het opvangen van de weeën en bij het indalen van de baby. Bij het binnenkomen vonden ze dit allemaal een goed idee. Nadat ik in bad wilde gaan, moest ik vaker en langer aan de monitor. Ik had al een aantal keer laten weten dat ik echt graag in bad wilde blijven, maar er was geen ontkomen aan. Tot onze doula wist te vertellen dat het ziekenhuis een doppler heeft die ze onder water kunnen gebruiken. Dus ik kon rustig in bad blijven en ze konden tegelijk Oone’s hartje in het oog houden. Iets meer werk omdat ze vaker fysiek moeten terugkomen, maar daar hadden we dus niet zelf op gekomen.

Voor mijn partner

Het was voor hem vooral handig dat er iemand extra was om mee voor mij te zorgen. Iemand die het bad liet vollopen terwijl hij mij in bad hielp. Of drinken kon gaan halen. Iemand met kennis van zaken die mee mijn ademhaling onder controle hield. Tars kon wel zeggen dat ik rustig moest ademen, maar zij had de kneepjes van het vak om mij effectief rustig te doen ademen. Ik had ook het gevoel dat haar aanwezigheid ervoor zorgde dat Tars wat rustiger was. Iemand extra om wat aan te vragen bij twijfel.

Elkaar leren kennen zorgde er ook voor dat de tijd sneller ging. Tussen de weeën door hadden we gezellige nachtelijke babbels.

Op de momenten dat we een vroedvrouw nodig hadden, kon zij daarvoor zorgen en kon Tars bij mij blijven. Tegen het einde vond ik dat wel zalig. Als je zo’n pijn hebt, is het echt niet aangenaam om alleen achter te blijven.

Misschien voor sommigen minder belangrijk, maar het was ook een last minder dat ze het zag zitten om tussendoor foto’s te trekken. Op die manier staat Tars ook eens op wat foto’s. Ik hecht enorm veel waarde aan foto’s. Zeker op zo’n moment, want je vergeet zo snel.

Wat bij een keizersnede?

Natuurlijk hebben we het hier ook over gehad met haar. Want de kans op een nieuwe keizersnede was redelijk groot en is het dan nodig om een doula erbij te nemen?

Ook bij een keizersnede kunnen ze een meerwaarde zijn. Bij de voorbereidingen, emotionele steun, … Maar als je dat wil, kan ze ook tijdens de operatie geboorte aanwezig zijn. Zo kan ze bij jou blijven terwijl papa bij de baby blijft bijvoorbeeld. Alles is volledig afgestemd op jouw wensen!

Dank u Inge

Ik spreek hier de hele tijd over ‘onze doula’, maar natuurlijk heeft ze ook een naam. Wij kozen met ons hart voor Inge Vercauteren. Inge was er tijdens onze zwangerschap en bevalling. Op de momenten dat we haar nodig hadden stond ze daar. En op de momenten dat we even nood hadden aan alleen zijn, kon ze dat ook perfect aanvoelen.

Een goede band is zo belangrijk, dat maakt dat je doula echt een meerwaarde is voor je zwangerschap en bevalling.

Dank u Inge!

Kende je het concept? Ben je zelf bevallen met een doula?

X Jess

Lees meer:

Het bevallingsverhaal van Ellie
Het bevallingsverhaal van Oone

Eén gedachte over “Wat is een Doula? | Een doula bij mijn bevalling / keizersnede.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.