De eerste week van de paasvakantie stond er een workshop gepland. Samen met Joke schreven we ons voor een workshop Zonnekindpop maken. Zo’n popje staat al lang op men verlanglijstje en niets zo leuk als het zelf maken. Op die manier kan je alles zelf kiezen en helemaal personaliseren.

Workshop Zonnekindpop

Wat is een Zonnekindpop?

Het zijn net zoals gewone poppen, poppen om mee te spelen. Maar het verschil is dat ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en worden gevuld met schapenwol. Eén van de belangrijkste kenmerken vind ik de gezichtsuitdrukking. Deze is bewust neutraal gelaten zodat kinderen hun eigen fantasie kunnen gebruiken tijdens het spelen. Ze kunnen zelf emoties projecteren op het gezichtje.

Elke leeftijd heeft een andere soort pop. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer vorm de pop heeft.  Als je daar meer over wil weten, Joke schreef hier al een leuk blogbericht over. (Die lees je hier)

Workshop Zonnekindpop maken

Het hoofd

Heel vroeg in de ochtend vertrokken we vanuit Antwerpen naar Eindhoven. Eenmaal daar aangekomen werden we ontvangen door Betsie. Na een lekker kopje thee vlogen we er meteen in. Ze liet ons meteen weten dat we heel wat werk voor de boeg hadden.

Workshop Zonnekindpop

Het meeste werk is het hoofdje, daar zijn we de helft van de tijd mee bezig geweest. Het vullen, vormen en naaien van het hoofdje heeft ons bloed, zweet en tranen gekost.

Workshop Zonnekindpop

Na veel vallen en opstaan lukte het ons om net voor de middag een hoofdje klaar te krijgen.

Workshop Zonnekindpop

Het haar

Na het middageten mochten we beginnen aan het lijfje en het haar. Om het haar te maken moet je kunnen haken. Niemand van ons kan haken, dus gelukkig wilde Betsie dit snel voor ons doen. We kozen een haarkleur uit en zij haakte voor ons het haar.

Workshop Zonnekindpop

Nadien moesten we dit aan het hoofd bevestigen. Ik vond die ook best moeilijk, omdat je niet wil dat het te hard opvalt. Je wil niet zien waar je genaaid hebt.

Het borsteltje gebruikten we om het haar ‘op te wollen’. Ik koos om de pop lange haren te geven en een kleine froufrou. Die moet je dan nadien toevoegen met een haaknaald. Je kan zelf kiezen hoe lang en hoeveel haar je eraan toevoegt.

Workshop Zonnekindpop

Het lijfje, armen en benen

Voor het lijfje had ze alles voor ons klaar gelegd, dus wij moesten enkel vullen en alles aan elkaar naaien. Voor mij was dit het gemakkelijkste werkje. Tijdens het wachten om geholpen te worden met het haar werkten we stap voor stap de armen en benen af. Dus op de foto zie je ng een pop zonder haar. Terwijl ik de armen en benen vulde, haakte Betsie het haar voor de pop.

Het aan elkaar naaien was de allerlaatste stap. Tegen het einde kijk je een beetje scheel op je naald, maar het einde was in zicht.

Workshop Zonnekindpop

En iets na 18u en acht uur knutselen waren de popjes klaar. We kregen nog een lapje stof en patronen mee naar huis om kleedjes te maken voor de pop.

Workshop Zonnekindpop
Workshop Zonnekindpop

Ellie was zo blij met haar popje. De poppenmoeder heeft wat plek moeten maken, maar ze was meer dan welkom. Ze heeft nog steeds geen naam, maar misschien dat Ellie er later zelf één kan geven OF ze blijft voor eeuwig pop.

Moest je interesse hebben om zelf een popje te maken, kan je Betsie gerust eens mailen.

X Jess

3 gedachten over “Workshop Zonnekindpop maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.