Afgelopen week werd onze peuter 17 maanden. Een jaar en vijf maanden voor de mensen die kriebels krijgen van in maanden tellen.

peuter 17 maanden

Een peuter 17 maanden

Ik vind het nog steeds heerlijk hoe ze als peuter groeit. Elke dag geniet ik meer en meer van dat groeiende persoontje. Ik had gedacht dat ik ondertussen met men handen in men haar zou zitten, maar dat is (nog) helemaal niet het geval.

Slapen

Ik begin deze keer de update met slapen omdat ik dit toch een belangrijke vind. Rond haar eerste verjaardag schreef ik een leuk blogbericht waarin ik vertelde dat ze doorsliep. Niet veel later wou ze terug een voeding om de drie uur. Ik geef eerlijk toe dat ik dit grondig beu werd. Ik geef nog steeds borstvoeding trouwens , noem ik mezelf al een langvoeder? Werken + de winter + elke drie uur wakker maakte van mij geen vrolijke vrouw/mama/collega.

peuter 17 maanden

Een dikke maand geleden na de zoveelste nachtvoeding wilde ik er iets aant veranderen. Dus stelden we de regel dat ze geen borst kreeg tussen 23u en 7u. Als ze wakker werd tussen die tijd, ging papa een klein flesje plantaardige melk geven. Geen kunstvoeding, geen borstvoeding. Ik ging er vanuit dat ze wakker werd uit gewoonte of van de dorst. Waarom moest papa dit doen? Als ik zou gaan, zou ze meteen vragen om de borst en dan is het moeilijk nee te zeggen of een flesje te geven. Elke nacht gaven we een beetje minder, en wonder boven wonder werd ze elke dag later en later wakker. Momenteel wordt ze soms nog om 6u ’s ochtends wakker, maar doen niet alle kleine kinderen dat? Ik denk dat we dus kunnen zeggen dat ze terug doorslaapt. Halleluja!

Taal

Ik merk echt dat ze bijna dagelijks woordjes bijleerd. Ze begint ook bewust te vragen naar een woord door te wijzen of ‘die’ te zeggen. Ik som er een aantal op, maar het zijn er al veel meer (en de vorige woordjes kent ze natuurlijk ook nog altijd).

Kaas
Neus
Oog
Mop(mond)
Zitten
Eten
Jas
Bal
Baby
Kindje
….

Eten

Ellie krijgt nog steeds borstvoeding. Overdag probeer ik enkel nog te geven voor een dutje, maar als ze zich niet lekker voelt ga ik haar de borst niet weigeren. Openbaar voeden gebeurt nog zelden. Vooral omdat ik het zelf een raar zicht vind om een peuter aan de borst te zien. Ik heb geen zin in rare blikken en ze kan eigenlijk zonder die voeding overdag. Als ik bij familie ben en ze moet in bed, zal ik wel gewoon borstvoeding geven. Ik ben stiekem benieuwd hoe lang we dit nog gaan volhouden.

peuter 17 maanden

Vaste voeding gaat redelijk goed. Er zijn dagen dat ze heel goed eet en dagen dat ze minder goed eet. Ik probeer dit ook volledig los te laten. Ik heb gemerkt als ik mij er druk in maak, dat ze alleen maar slechter eet. Ze eet zelfstandig en altijd met vork of lepel. Haar favoriete maaltijden zijn nog altijd dezelfde als een aantal maanden geleden.

Karakter

Ik noem haar af en toe mijn boefje, maar dat is ze zeker niet. Een hele lieve meid die heel zelfstandig is. Ik heb ook het gevoel dat ik veel aan haar kan vragen. Als we de deur uitgaan, kan ik gerust vragen om haar schoenen al te gaan halen. Ze zal die dan halen en naast mij op de grond komen zitten. Ze zal zelfs proberen om ze zelf aan te doen. Natuurlijk lukt dit nog niet en dan kan ze wel eens boos worden. Maar de mega driftbuien hebben we nog niet meegemaakt.

Ze vindt het het leukste om te knuffelen en samen te spelen, te lezen of gewoon wat te zitten en te vertellen. Oh, en ze maakt heel graag een rommeltje!

peuter 17 maanden

Ik noem haar ook wel eens een mensenkind (klinkt als Mowgli). Op straat en in de winkel zal ze tegen iedereen dag zeggen en zwaaien. Ze probeert aandacht te trekken door gekke bekken te trekken en te charmeren.

peuter 17 maanden

Ze vindt andere kindjes ook super leuk. Ze kent nu ook het verschil tussen een baby en een kindje. We proberen wat meer playdates te organiseren, want doordat Ellie wordt opgevangen door de grootouders krijgt ze niet vaak de kans om met andere kindjes te spelen. Ik vind het toch belangrijk dat ze zowel leert delen als haar plek leert ‘opeisen’ in een grote groep.

♥ Nooit gedacht dat ik dit zo’n leuke leeftijd zou vinden, maar mijn liefde voor haar groeit elke dag.♥

X Jess

4 gedachten over “17 maanden | (eindelijk) van die nachtvoedingen vanaf!”

  1. Goed van jouw dat je man haar ’s nachts had gevoed ipv. dat jij dit nog deed.
    Knap dat je haar nog soms op de dag borstvoeding geeft.
    Ik zie weleens mensen die een kindje van 3 of 4 jaar oud nog op deze maieer voeden.
    Het is niet vreemd.

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.