Disclaimer: Af en toe komen er op mijn blog berichten voorbij waarin ik gewoon even mijn gedachten kwijt wil. Laat dit nu zo’n bericht zijn. U bent gewaarschuwd. 🙂 

Deze week moest mijn gsm binnen voor reparatie. Na een volledige back-up moest ik alles resetten voor ik hem opstuurde naar de fabrikant. Met het opstarten werd duidelijk dat mijn notities app (en vele andere apps) geen back-up hadden gemaakt. Ik heb tranen met tuiten gehuild. Ik hou namelijk alles bij op die notitie app. Een dagboek van mijn zwangerschap (waar ik trouwens een mooi boek voor heb van mama abc, slimme ik), kleine mijlpalen van Ellie, de mogelijke babynamen en zoveel meer. Hoe belangrijk kan een gsm zijn?

Nieuwe start?

Ik moest mijn oude gsm terug bovenhalen en alles terug installeren. Bleek er zoveel verloren te zijn gegaan. Telefoonnummers, what’s app chats, … En het gekke is, dat ik mij daar echt druk in maakte de eerste paar dagen. Hoe gek kan het worden? Het is maar een app/gsm.

Momenteel zie ik het even als een grondig schoonmaak en een nieuwe start. Mensen die me nodig hebben zullen me wel contacteren en als ik iemand nodig heb kan ik via Facebook snel aan hun nummer geraken.

Verslaving?

Vandaag zag ik een filmpje op Facebook over hoe verslavend je gsm en social media zijn. Vooral onze generatie laat veel afhangen van de sociale bevestiging/afwijzing. Iedereen heeft het altijd leuk en alles is groener aan de overkant. Posten we iets minder goed, vraagt iedereen zich af waarom je zielig loopt te doen. In het echt afspreken gebeurt nog zelden, want iedereen is up to date door je Instagram, Facebook en in mijn geval de blog. Dus waarom zouden we nog afspreken?

Het filmpje was best confronterend, want ik herkende mezelf er enorm in.

– Mijn berichten checken nog voor ik goedemorgen heb gezegd aan manlief.
– Gsm checken als ik s’ nachts naar toilet moet of gewoon wakker ben.
– Als ik een foto online plaats, checken hoeveel likes ik heb en meer dan één keer per minuut.
– Facebook bekijken, refreshen en nog eens refreshen. Niets nieuw zien en toch nog een keer refreshen.
– Tijdens het eten af en toe mijn gsm checken.
– Doorheen de avond zitten zowel manlief als ik voor de laptop en tegelijk op onze gsm bezig. Hoeveel schermen heb je nodig?
– …

Ik merk dat Ellie de aanwezigheid van de gsm ook heel gewoon is. Als ze hem ergens ziet liggen, komt ze hem meteen brengen. Alsof ze wil zeggen dat die in onze handen hoort. Dat moet anders kunnen.

What to do?

Ik merk dat ik het storend begin te vinden, vooral eerst bij anderen, om dan te beseffen dat ik juist hetzelfde doe en ik dus ook vervelend ben.

Liesellove had op instagram een leuke app (moments) laten zien. Die houdt bij hoe vaak je op je gsm zit. Op die manier wordt je een beetje gecontroleerd en ga je bewust om met je gsm gebruik. Ik heb deze app eventjes gehad, maar ik vond het te confronterend (en het vroeg heel veel batterijgebruik). Zeker een eye opener om eens te zien hoevaak jij op je gsm zit op een dag.

Cindy neemt op uitstappen en vakantie een gewone gsm mee. Geen smartphone, zodat ze niet in verleiding kan komen om op het internet te gaan. Op die manier kan ze optimaal genieten van haar uitstap of vakantie. Ze schreef daar trouwens een artikel over op de blog van Nathalie. Dit vind ik een geweldige oplossing, maar zou ik bijvoorbeeld niet kunnen. Dat is misschien een volgende stap.

Wat ik als eerste wil proberen is om mijn gsm minder te gebruiken als we als gezin samen zijn. Ik wil bewuster gaan genieten van de tijd die we samen doorbrengen. Te beginnen met onze vakantie volgende week. Ik heb met manlief afgesproken dat we onze gsm zoveel mogelijk weg zullen leggen. Het ideale moment om tijdens vrije momenten een boek te lezen, nog eens een deftige babbel te doen, samen met Ellie te spelen of gewoon eens niets doen.

Wat vind jij van je eigen gsm gebruik?

X Jess

Facebook Comments

10 thoughts on “Verslaafd aan social media en gsm ?!?”

 1. Soms inderdaad te veel :p maar zoals je al beschreef is zo’n ‘gewone’ gsm echt wel al een goede stap 🙂 misschien moet je je 3G/wifi afzetten als je op uitstap gaat zodat je smartphone eigenlijk terug een ouderwetse gsm word. Is hier ook een hulpmiddel
  Cindy onlangs geplaatst…DienstmededelingMy Profile

 2. Ik pleit ook schuldig, helaas! Ik kan me daar echt aan ergeren dat ik een beetje een slaaf van mijn eigen smartphone ben geworden. Ik schreef over ‘t laatste een programma uit op mijn blog. Een programma naar meer balans in mijn leven als ‘newbe’ mom. Wel, een werkpuntje in dat programma is zeker die smartphone geworden. Ik betrap mezelf erop dat ik hem zelf bij de hand heb wanneer ik met Mattéo speel en dat vind ik echt niet meer kunnen. Ik wil genieten van het moment. Dit is ook de reden waarom ik, de dag dat Mattéo 1 jaar werd, tijdens zijn feestje de gsm ver weg heb gelegd. Wat een verademing achteraf gezien. Er verschenen die dag geen foto’s of stories op mijn Instagram. Ik had alle tijd voor Mattéo en mijn genodigden. Heerlijk! Al moet ik toegeven dat ik mijn schade heb ingehaald eens Mattéo in bed lag… de drang was te groot. *smartphonejunk*
  Gaëlle | Bestkidever.be onlangs geplaatst…Mijn programma naar meer balans in mijn leven (vervolgartikel)My Profile

 3. Ik probeer er op te letten, al ligt mijn gsm ook altijd bij mij. Ik heb alle meldingen afstaan, zowel push als in de app zelf. Geen geluidjes of cijfers op mijn scherm. Dat doet al veel. En savonds leggen we allebei de gsm (even) weg, even quality time inlassen. Dat geeft ruimte tot een goed gesprek, anders komen we daar ook niet toe.

  Geniet van je vakantie! Hopelijk kan je wat afkicken 😉
  Mama Naturelli onlangs geplaatst…GIVEAWAY | Mijlpaalkaarten natuurlijk ouderschap van Mama ABCMy Profile

 4. Hi Jess,

  Ik heb geen smartphone uit ideologische principes, omwille van het winstbejag en de grondstoffen oorlogen die onze moderne technologie met zich meebrengt, maar ik vind het dus ook niet nodig om altijd verbonden te zijn met internet. Ik heb wel een gewone gsm, we hebben een laptop thuis en ik heb een laptop van mijn werk. ‘s Avonds als de kinders naar bed zijn zit ik regelmatig op “mijn” sites rond te neuzen, waaronder jouw blog dus ;). Uiteraard heb ik zelf niet de behoefte om te bloggen of instagrammen, waardoor ik de camera+online in een wip-functie ook niet nodig heb. Ik zie de mensen rondom mij steeds meer en dieper in hun gsm kruipen, maar ik begin ook meer berichten zoals het jouwe te lezen, dat je je eigen smartphone gebruik storend/te veel begint te vinden. Probeer misschien eens ook alleen in de avond de verstrooiing van het internet op te zoeken, om de dag over te laten aan de actie…

  1. Ik ben nu sinds de vakantie begin september bezig en het lukt echt beter en beter. Gisteren gingen we naar pairi daiza voor Ellie’s verjaardag en de gsm werd alleen boven gehaald om fotos te nemen. (en niet eens zoveel). Het werkt wel en het doet ook deugd. Het kan nog minder, maar er is verbetering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!