De kogel is door de kerk: we gaan uitgesteld vaccineren! Na het bericht Vaccineren: wel, niet of uitgesteld? Welke opties zijn er? kreeg ik heel wat vragen of ik ook zou laten weten wat onze keuze nu geworden is. Ik merk dat er heel wat interesse is, en ik zelf bleef ook op mijn honger zitten na heel wat online gesurf.

uitgesteld vaccineren

Twijfel

Ik heb lang getwijfeld om ons schema hier te delen, omdat het zo’n beladen onderwerp is. De discussies laaien hoog op in vele facebookgroepen. Anderzijds zijn er heel weinig voorbeelden te vinden van schema’s. Dat heb ik zelf toch ondervonden. Daarom wil ik het hier wel delen. Op voorwaarde dat ik hier niet op afgerekend word. Van zodra er negatieve reacties komen, zal ik de reacties uitschakelen of het bericht zelfs verwijderen. Laten we lief voor elkaar blijven ;-).

Een aangepast schema

Ik kan niet genoeg benadrukken dat de keuze om al dan niet te vaccineren een individuele keuze is! In mijn ogen is er geen juiste of foute keuze, maar moet je je gezond verstand volgen, na dat je je voldoende geïnformeerd hebt en de risico’s kent! Elke gezinssituatie is anders, en dus zal de keuze om (niet) te vaccineren ook voor iedereen anders zijn.

Persoonlijk vind ik de argumenten om niet te vaccineren niet opwegen tegen de voordelen om wel te vaccineren. Wij kiezen er dus bewust voor om wel te vaccineren, maar dan via een aangepast schema, opgesteld door een gespecialiseerde kinderarts.

Elli ging na 4 maanden na de crèche. Bij haar hebben we het reguliere vaccinatieschema van Kind & Gezin gevolgd. Zij heeft nu alle vaccinaties gehad. Liz is nu vier maanden oud en heeft nog geen enkele vaccinatie gehad. Liz gaat pas naar de onthaalmoeder als ze elf
maanden oud is, wanneer Elli ook naar school zal gaan. Dit maakt dat het risico op ziektes heel erg klein is.

Het reguliere schema

Het reguliere schema van Kind en Gezin ziet er zo uit:

Uitgesteld vaccineren

Een persoonlijk schema

Ons persoonlijk (!) schema, opgesteld door een kinderarts, ziet er als volgt uit:

uitgesteld vaccineren
  • Polio is de enige vaccinatie die verplicht is. Samen met difterie, tetanus en kinkhoest (pertussis) vormen zij Tetravac. We zullen hiermee starten op 6-7 maand. In totaal bestaat het uit drie vaccins met een interval van ongeveer vier weken. Kinkhoest komt weer vaker voor. Het zijn ziektes die ernstige gevolgen kunnen hebben.
  • Hib veroorzaakt slechts in zeer zeldzame gevallen hersenvliesontsteking. Deze gaan we niet toedienen.
  • Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening. Het is niet nodig om baby’s hiervoor in te enten.
  • Het pneumokokken vaccin gaan we pas toedienen vanaf één jaar, wanneer ze naar de onthaalmoeder gaat. Dan zijn twee doses voldoende ipv drie.
  • BMR: er is een meldingsplicht en de incubatietijd bedraagt 2-3 weken. Wanneer een geval gemeld wordt, kan je alsnog vaccineren. We gaan dit niet preventief toedienen.
  • Meningokok C komt vooral voor bij 2-5 jarigen en jongvolwassenen. We zullen dit toedienen voor 24 maanden.
  • HPV is het vaccin tegen baarmoederhalskanker en wordt pas in de adolescentie toegediend.
  • Het siroop tegen rotavirus gaan we niet geven. Het is een ziekte zonder ernstige gevolgen.

Wil je zelf uitgesteld vaccineren? Bespreek dit dan steeds met een (kinder)arts!

2 gedachten over “Uitgesteld vaccineren – Een aangepast vaccinatieschema | Mama Naturelli”

  1. Beste
    Allereerst bedankt voor het delen van jullie uitgestelde schema!
    Ook wij hebben ervoor gekozen om een uitgesteld vaccinatieschema te volgen in samenspraak met de kinderarts.

    Het schema is net hetzelfde als dat van jullie alleen beginnen wij normaal gezien op 5 maanden.

    Onze dochter is ondertussen 5 maanden dus wij beginnen er volgende week aan. Na het zien van jullie schema ben ik benieuwd waarom jullie op 6 maanden starten en niet op 5 maanden?

    Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.