In het bericht Natuurlijk Ouderschap kon je al kennis maken met de 7 Baby B’s. De essentie van dr. Seals’ pleidooi komt hierop neer: vertrouw je baby, vertrouw je ouderlijke instincten en krijg hulp en ondersteuning van vrienden en familie. Wat ik zo mooi vind aan zijn theorie is dat de 7 B’s niet als vaste regels opgevat worden maar als een wake up call om te durven vertrouwen op je oerinstincten als ouder. Dat wil zeggen: alert zijn voor je baby’s signalen, onmiddellijk tegemoetkomen aan diens noden, vertrouwen op intuïtie, kijken met open ogen en een open hart.

Band na de geboorte: huidcontact

Hechting is een complex proces tussen baby en ouder. Het begint al tijdens de zwangerschap en wordt verdergezet onmiddellijk na de geboorte. Een natuurlijke bevalling, indien mogelijk, biedt de beste start voor een optimale borstvoeding en hechting. Ook bij medische complicaties is huid op huid contact na de geboorte erg belangrijk.

In steeds meer ziekenhuizen beseffen ze meer en meer het belang van huid op huid contact en wordt je baby eerst op je eigen lichaam gelegd, vooraleer er wordt overgegaan op meten en wegen. Aanbevolen wordt om het eerste uur te skinnen zonder interventies. Dit heeft namelijk positieve effecten op de ademhaling, temperatuur, huilgedrag en suikerspiegel van je baby. Een pasgeboren baby hoeft zelfs niet te huilen als het onmiddellijk in zijn lichaamsbehoefte bevredigd wordt. Ook voor de borstvoeding is het lichaamscontact belangrijk om het oxytocine hormoon op te wekken.

Er zijn natuurlijk situaties waarop het onvermijdelijk is dat jij en je kind van elkaar gescheiden wordt, bijvoorbeeld bij medische problemen. Maar als het enigszins kan, is het wel belangrijk om die band zo snel mogelijk te vormen. Het ‘gouden uur’ is het eerste uur na de geboorte, waarbij je baby zo lang en zo veel mogelijk huid op huid op jou ligt. Laat de medische interventies even wachten, en neem de tijd die jullie nodig hebben. De meeste interventies kunnen overigens ook gebeuren met de baby in je armen.

Kijk, ruik en praat met je baby

Een baby die net geboren is ziet het best op 25 cm afstand, de afstand tussen jouw tepel en je ogen. Niet toevallig! Het eerste uur is je kind het meest alert, en dus de ideale moment om oogcontact te maken. Zorg ervoor dat het licht in de kamer niet te fel is, zodat je baby je goed kan zien.

Raak je kindje aan, streel het, neem het vast, aanvankelijk voorzichtig maar je zal steeds zekerder worden. De huid is het grootste orgaan van een mens, het zit vol zenuwuiteinden. Het zorgt voor een goede band en door huid op huid te liggen, zal de ademhaling van je baby ook steeds ritmischer worden.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat je baby jouw stem vanaf het begin kan onderscheiden van andere stemmen. Ook de stem van de vader en broers/zussen zal je baby meteen herkennen. Door vanaf de geboorte tegen je baby te praten, stel je je kind gerust.

Zet je baby geen mutsje op

Dit was nieuw voor me en ben ik pas later te weten gekomen. Een mutsje is eigenlijk niet nodig om je baby warm te houden. Je eigen lichaamswarmte is voldoende, door je baby naakt op jouw naakte lichaam te leggen, onder een dekentje. Op die manier houdt je je baby even goed warm en heeft het ook nog eens voordelen voor de binding tussen moeder en kind. Een baby heeft namelijk een geur die door het dragen van een muts gemaskeerd wordt. Het ruiken van de geur van je baby maken je moedergevoelens los en zorgen ook weer voor een oxytocineboost, waardoor je je gelukkiger voelt en de borstvoeding beter of sneller gestimuleerd wordt. Ook de placenta drijft hierdoor sneller uit. Moeder natuur zit mooi in elkaar ;-).

Wacht met het eerste badje

Je hoeft je baby ook nog niet onmiddellijk te wassen. Meestal wachten ze in het ziekenhuis 1 dag voor het eerste badje gegeven wordt, maar dat kan nog langer wachten. Om diezelfde reden als de muts: je wast de natuurlijke babygeur weg die zorgt voor de aanmaak van oxytocine.

Het is ook niet nodig om de witte huidsmeer van je baby weg te wassen. Niet elke baby heeft even veel huidsmeer. Hoe langer je zwanger bent, hoe minder dit wordt. Een baby geboren op 37 weken zal meer huidsmeer hebben dan een baby op 42 weken. Huidsmeer beschermt je baby en houdt de huid vet, waardoor het minder uitdroogt.

Neem de tijd om elkaar te leren kennen

Hoewel je best fier mag zijn op je kleine wonder, wordt het afgeraden om je baby meteen aan alle bezoekers rond te geven, omdat het de communicatie tussen ouder en kind verstoort. We doen het allemaal en het is best moeilijk om nee te zeggen – ik heb het zelf niet gedaan, gedurfd, of zelfs maar bij stil gestaan – maar je kan gerust nee zeggen aan bezoekers. Er komen echt nog momenten genoeg voor hen om te kunnen knuffelen of vast te houden. De eerste weken en zelfs maanden heeft je baby enkel en alleen jou nodig: liefde, intimiteit en rust!

Meer in deze reeks

 Lees meer