Wij zijn sinds kort begonnen met babygebarentaal. Ik vond het niet zo fijn dat Ellie mij half uitkleedde als ze wilde drinken. Natuurlijk was dat haar manier om duidelijk te maken wat ze wilde. Ik reageerde in haar ogen ook gepast, want ze kreeg ook wat ze vroeg. Ik vroeg om raad bij andere mama’s en kwam uit bij babygebarentaal. We hadden hier al van gehoord, maar niet echt de moeite genomen om het verder te bekijken of te proberen. Tot nu.

Hier gebaart ze “melk drinken”. Die gebruiken we om melk bij mama te drinken.

Wat is babygebarentaal?

Door middel van simpele bewegingen en gebaren met je handen kan je communiceren met je baby. Zo kan je vragen wat hij/zij nodig heeft. Of kan de baby laten weten wat hij/zij wil. Je kan je eigen gebaren maken of eens googlen welke gebaren er zoal gebruikt worden. Het belangrijkste is, dat je elkaar ‘verstaat’.

Waarom babygebarentaal?

Het duurt nog een tijdje voor je baby kan vertellen wat hij/zij wil. Gebarentaal kan ervoor zorgen dat je baby zich kan uitdrukken zonder te praten. Toch gemakkelijk als je elkaar zonder woorden kan verstaan. Het voorkomt heel wat frustraties en driftbuien.

Hoe beginnen?

Best begin je zo vroeg mogelijk. Natuurlijk heb je wat anders aan je hoofd als je baby heel klein is. Meestal wordt aangeraden om te beginnen als ze zes maanden zijn. Wij zijn wat later begonnen, maar voor ons begint het te werken. Nooit te laat om te beginnen dus.

Kies enkele gebaren uit die voor jou haalbaar zijn. Wij kozen voor “melk” en “eten” om te beginnen. Je kan ook niets verkeerd doen. Ons “melk” gebaar is niet helemaal hetzelfde als in de boekjes. Helemaal niets mis mee, zolang jij en je baby elkaar maar verstaan.

Gebruik de gebaren tijdens een handeling en verwoord wat je doet. Ik vroeg aan Ellie: ‘Wil je drinken’, terwijl ik de gebaren deed. Op die manier leren ze het gebaar koppelen aan woorden en een handeling.

Help je baby bij het gebaren. Bij het gebaar “eten” help ik haar soms door haar handje vast te houden en het gebaar bij haarzelf te doen.

Consequent zijn. Deze vind ik het moeilijkste, maar door herhaling, herhaling en herhaling leren ze het snelst. Dit wil ook zeggen consequent zijn met hoe je het gebaar gebruikt.

Heb geduld en maak plezier. Ik probeer zeker niet te hard te focussen en laat haar leren op haar eigen tempo. Eens ze een gebaar door heeft, ben ik natuurlijk super trots en laat dit dan ook merken. Verwacht niet meteen resultaat en geef het tijd.

Hoelang voor je resultaat ziet?

Dit hangt af van zoveel factoren. Wanneer je begint, hoe consequent je bent, hoeveel gebaren je tegelijk leert, hoe snel je baby het oppikt, … Net zoals rollen, kruipen, lopen, … doet ieder kind het op zijn eigen ritme.

Wij zijn nu twee weken geleden begonnen, maar ze is al 10 maanden en we zijn dan ook gebaar per gebaar aan het aanleren.

Enkele voorbeelden

Voorbeelden zijn gevonden op Pinterest, zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen als je meer voorbeelden wilt. Youtube is ook je beste vriend om de gebaren eens te zien. Je vindt er een heleboel en dan kan je zelf kiezen wat je het beste ligt. Zoals ik al zei, het belangrijkste is dat jullie elkaar verstaan!

babygebarentaal

Ik ben natuurlijk geen expert en bovenstaand informatie komt uit eigen ervaringen.

Veel plezier!

X Jess

Nog mama’s die gebarentaal gebruiken of hebben gebruikt?

8 gedachten over “Babygebarentaal”

  1. Wij deden het vroeger ook. We hadden er ook een boek over (geen idee meer hoe het heette). Als je oplet, zie je dat je kindje ook best wel veel gebaren uit zichzelf maakt. Als je daar goed op reageert, is het aanleren van gebaren makkelijker. Alle kindjes steken bijvoorbeeld hun handen in de lucht als ze opgetild willen worden. Dat is een mooie om mee te starten. 🙂
    Sjoukje – meergeldminderstress.nl onlangs geplaatst…Hoe besparen op gas ons bijna 400 euro per jaar oplevert!My Profile

    1. Hier wordt er wild met de handen gezwiers (melk, handjes draaien, eten, …) als ze iets duidelijk probeert te maken, waar we nog geen gebaar voor hebben haha, beter dan roepen zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.