De laatste tijd zitten er enorm veel knopen in mijn haar. Het koude weer zal daar niet bij helpen. En als ik rond hoor, ben ik zeker niet de enige. Veel mensen hebben last van beschadigd en dof haar. Vroeger dacht ik altijd dat mijn haar niet gezond en ‘dood’ was, en dat het enige wat ik kon doen, knippen was. Is het dan helemaal niet mogelijk om je haar weer gezond te maken? Jazeker! Dat kan wel. Hier vind je tips om je haar weer gezond en sterk te maken en te houden.

Beschadigd haar

Wat is het verschil tussen gezond en beschadigd haar?

Haar dat beschadigd is, verliest zijn glans en ziet er dof uit. Hoe komt dat? Iedere haar heeft haarschubben. Bij haar dat gezond is liggen deze haarschubben tegen elkaar aan, waardoor de haar een gladde textuur heeft. Hierdoor ziet je haar er glanzend en gezond uit. Is je haar beschadigd dan staan deze haarschubben open, waardoor de haar stroef wordt en er dof uit gaat zien. Een van de belangrijkste oorzaken van droog haar zijn chemische behandelingen met verf. Als je je haar verft dan worden je haarschubben gedwongen om open te gaan zodat de verf goed opgenomen wordt. Ook het gebruik van een haardroger of de stijltang maken je haar droog en kwetsbaar. Te hard borstelen, elastiekjes met een metalen tussenstukje en een te strakke paardenstaart doen ook niet veel goeds voor je haar. Eigenlijk wil je beschadigd haar voorkomen. Hoe kun je dat het beste doen?

Gezond eten

Er zijn verschillende manieren om beschadigd haar te voorkomen. Allereerst, let op je voeding. Een gevarieerde voeding is belangrijk. Goede voeding voedt je haar van binnenuit en voorkomt broos en beschadigd haar. Vooral producten waarin veel vitamine A zit, zoals vis, spinazie en melkproducten zorgen voor mooi en sterk haar. Ook eiwitten, vitamine D, E en B zijn belangrijk. Eet dus ook voldoende groente, fruit en peulvruchten.

Je haar niet te vaak wassen

Voor mijzelf en misschien voor jou ook een van de moeilijkste dingen om niet te vaak te doen, je haar wassen. Toch is het beter voor je haar om het niet vaker dan drie dagen per week te wassen. De natuurlijke oliën in je haar houden het gezond en sterk. Door je haar te vaak te wassen, was je deze natuurlijke olie weg, waardoor je haar niet gevoed kan worden. Resultaat: droog en beschadigd haar. Wil je mooi en gezond haar? Was je haar dan echt niet te vaak! Vind je drie dagen toch echt iets teveel van het goede, probeer het dan om de dag te wassen.

Een shampoo zonder schadelijke stoffen

Gebruik een shampoo zonder sulfaten, parabenen en siliconen. Deze ingrediënten drogen je haar uit. Je kunt deze producten bijvoorbeeld vinden op Rituals online. Door een shampoo te gebruiken gaan je haarschubben open staan zodat het haar gereinigd wordt. Het is belangrijk om de haarschubben weer te sluiten met behulp van een conditioner. Gebruik dus ook altijd een conditioner nadat je je haar hebt gewassen.

Je haar afspoelen met koud water

Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten. Hierdoor is je haar sterker en beter bestand tegen drogen. Echter, warm water ontvet beter. Het is dus beter om shampooresten met warm water uit je haar te spoelen. Spoel daarna je haar nog een keer na met koud of lauw water zodat je haarschubben zich weer sluiten.

Argan Olie gebruiken

Gebruik Argan Olie, het Marokkaanse goud. Arganolie bevat veel anti-oxidanten, vitamine E en omega vetten. Deze helpen de haarwortel te voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Argan Olie beschermt je haar en maakt je haren zacht en glanzend. Daarnaast is arganolie 100% ecologisch.

Hoe kun je beschadigd haar herstellen?

Met het gebruik van de juiste producten is het mogelijk om al beschadigd haar weer te herstellen. Het beste gaat dit met Olaplex. Dit product is ontwikkeld door scheikundigen. Zij vonden een chemische verbinding waarmee de kapotte verbindingen in het haar weer hersteld kunnen worden. De behandeling gebeurt in drie stappen Bij de eerste stap wordt er een geconcentreerd product aangebracht op het haar dat een tijdje moet inwerken. Daarna wordt er nogmaals een Olaplex product aangebracht om de laatste verbindingen te herstellen. De laatste stap is een haarmasker dat je een keer per week gebruikt. Je kunt een Olaplex behandeling laten uitvoeren door de kapper, maar je kunt het ook eenvoudig zelf doen.

Eén gedachte over “Beschadigd haar herstellen en voorkomen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.