Dit weekend werd Ellie 6 maanden. Dat wilde ook zeggen dat ze 6 maanden uitsluitend borstvoeding had gekregen. Vanaf 6 maanden mag je beginnen met bijvoeding. Wij kozen om haar bijvoeding te geven volgens de Rapley/Kleintjes Methode.  Even erbij vermelden dat bijvoeding de maaltijd borstvoeding (of kunstvoeding) niet vervangt. Food under one, is just for fun.

Voordat ik jullie vertel hoe de eerste week ging, is het misschien handig dat jullie weten wat het inhoudt. Op het einde van de week kan je een post verwachten met foto’s en ervaringen van de eerste week.

Het verschil

Ik noem beide methodes omdat ze heel dicht bij elkaar liggen. Zowel Gill Rapley als Stefan Kleintjes zijn het erover eens dat je je baby geen gepureerd eten geeft. Beide methodes raden aan om je baby vuistgrote stukken te geven.

Het verschil zit hem in de ingrediënten. Kleintjes heeft een leidraad qua ingrediënten per leeftijd en Rapley raadt aan om hen gewoon te laten mee-eten met de pot. Wij gebruiken eerder de Kleintjes methode dan de Rapley methode, maar ieder doet het een beetje op zijn/haar eigen manier.

Welke methode je ook volgt, gebruik gewoon je gezond verstand. Geef je baby geen Bicky burger of een pikante curry.

stefan-kleintjes

Dit boek van Kleintjes is interessant om te lezen als je graag wil beginnen. Ook een aanrader is een Facebook groep zoeken over bijvoeden volgens de Rapley/Kleintjes methode. Daar kan je je vragen stellen en inspiratie opdoen.

Wanneer beginnen?

Ze raden aan om te wachten tot je baby 6 maanden is.

 • Het allerbelangrijkste eerst: Kijk naar je kind. Je merkt zelf wanneer hij/zij klaar is om te eten. Probeer niets te forceren
 • Het verteringssysteem en immuunsysteem zijn pas echt voldoende gerijpt op 6 maanden.
 • Ze moeten recht kunnen zitten om goed gebruikt te kunnen maken van de kokhals reflex. (Dus niet in een wipper of half liggend eten geven). Wees niet bang want de kokhals reflex is nuttig. Ik heb samen met vriendlief opgezocht wat we moesten doen als ze zou stikken. Wees gerust, ook kinderen die puree krijgen kunnen dit meemaken. Probeer rustig te blijven, je wil niet dat ze schrik krijgen van eten.
 • Natuurlijk moet de motoriek ook voldoende ontwikkeld zijn. Ze moeten het eten zelf kunnen vast houden en naar hun mond kunnen brengen.

Voordelen

 • Kinderen leren hun groenten, fruit, … puur kennen. Ze kennen en herkennen smaken, kleur, vormen, …
 • De motoriek wordt heel goed gestimuleerd. Ze brengen namelijk alles zelf naar de mond en moeten alles zelf leren vastnemen. De hand-oog coördinatie bijvoorbeeld.
 • Kind is baas. Ze kiezen zelf hoe snel ze eten en hoeveel ze eten. Doordat je borstvoeding bijgeeft komen ze geen voedingsstoffen te kort. Zoals ik eerder zei: Food under one is just for fun.
 • Ontwikkeling van het kauwen en de kaakspieren.
 • Je hebt je handen vrij om zelf te eten.
 • Je moet niet apart een potje koken en/of mixen.
 • Nog geen ervaring mee, maar ze zouden minder kieskeurig zijn naarmate ze ouder worden.

Nadelen

 • De rotzooi. Eerlijk is eerlijk, er ligt overal eten. Momenteel valt het nog mee met enkel groenten en fruit, maar vanaf ze spaghetti of rijst beginnen eten spreken we elkaar nog eens. Mensen die een hond hebben, hebben hier dan weer een voordeel, heeft de hond ook ineens gegeten.
 • Je moet gezond eten. Als je naar Mc Donalds gaat, wil je kindje natuurlijk eten wat jij eet. (Ga langs Mc Donalds als je kindje slaapt ;-))

Wat heb je nodig?

 • Als eerste heb je natuurlijk een kinderstoel nodig. Het maakt echt niet uit welke stoel je koopt. Ik vind het wel heel gemakkelijk dat mijn Stokke stoel een tafelblad heeft. Dan kunnen de groentjes en fruit meteen op dat tafelblad en het is gemakkelijk op te kuisen.
  In het begin heb je niet echt een bord of kommetje nodig. Dat belandt gegarandeerd toch op de grond.

IMG_8678

 • Het tweede is optioneel, maar na dag 1 reden wij al snel naar de winkel voor een slab met lange mouwen. De avocado hing overal en ging niet zo gemakkelijk uit haar kleedje. Als het heel mooi weer is, kan je natuurlijk je baby in zijn/haar blootje in de kinderstoel zetten, bespaart je die kost. 😉

IMG_8677

 • Als je zoals ik een leidraad nodig hebt, raad ik een document aan met daar de verschillende groenten, fruit, … op. Ik gebruik deze lijst, die vond ik op het internet. Deze lijst is gebaseerd op het boek van Stefan Kleintjes en geeft mij een beetje houvast.

Hoe beginnen

Om te beginnen zet je je baby aan tafel als je zelf aan het eten bent. Zien eten, doet eten. Ik maak haar hiervoor niet wakker. Als ze slaapt tijdens een maaltijd, dan slaagt ze er één over. Ik geef haar één maaltijd per dag, maar dit kies je een beetje zelf. Soms wordt er ook aangeraden om drie dagen lang dezelfde groente te geven om te zien hoe je baby daarop reageert. Dit hebben wij niet gedaan.

Tot 10 maanden zorg je ervoor dat je baby geen honger heeft. Een half uurtje na een borstmaaltijd kan je je baby mee aan tafel zetten. Als je dit te kort achter een borstmaaltijd doet, kan het zijn dat tijdens het kokhalzen alles er terug mee uitkomt. Zonde van je melk. Als je baby te hongerig is, zal hij/zij geen interesse hebben in het eten voor zijn/haar neus. Na het eten kan je nog eens de borst aanbieden als dessertje.

Op 10 maanden kan je een borstmaaltijd ‘vervangen’ door een gewone maaltijd en nadien de borst geven. Op die manier bouw je ook rustig de borstvoeding af en halen ze hun voedingsstoffen uit een maaltijd. (WHO-norm zegt dat je best borstvoeding geeft tot 2 jaar.)

Je kan het best beginnen met groenten, zodat je baby niet meteen went aan te zoete smaken. Het is ook gemakkelijk om groenten te kiezen die goed in de hand liggen zoals broccoli. Ik was zo slim om avocado te geven, lekker glibberig.

Ready? set? go!

Nu het leukste van allemaal. Je kan beginnen met bijvoeden. Vergeet vooral je camera niet, want niets zo leuk als je kleintje smaken te zien ontdekken, en knoeien met eten.

IMG_8498

 

X Jess

 

 

 

7 gedachten over “Bijvoeden volgens de Rapley/Kleintjes methode”

 1. Wij doen dat ook super handig. Je bent ergens en hop hij eet gewoon mee. Wist je dat Kleintjes zelf geen fan is van zijn leeftijden-ingredientenlijst? Hij heeft het geschreven omdat er vraag achter was maar hij neigt zelf naar rapley dus gewoon mee met de pot 🙂

  1. Dat zal ng wel vaker voorkomen. Jij mag dat ?. Ik ben benieuwd naar jou post! Altijd interessant. Veel krijgt ze ng niet binnen hoor. Hoogstens een Koffielepel vol ofzo.

 2. Ik vind het onwijs leuk om te lezen, alleen … ik ben panisch voor viezigheid en vieze hande… deze methode zou dan ook niets voor mij zijn! 😛

  1. Hihi. Begrijp ik helemaal. Ik moet er mij soms ook overzetten of ik kies een gemakkelijk gerecht enkel omdat ik geen zin heb in troep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.