Naast moederliefde en huidcontact na de geboorte (basisbehoefte nummer één), heeft een baby natuurlijk ook voeding nodig om te kunnen groeien. Een pasgeboren baby heeft in principe enkel de melk van zijn eigen moeder nodig. Borstvoeding is biologisch gezien de meest evidente en logische keuze. De darmen zijn nog niet in staat om ander voedsel veilig te verwerken. Kunstvoeding is eigenlijk pas geschikt als de moeder zelf niet in staat is om borstvoeding te geven (in ongeveer 2% van de gevallen).

Natuurlijk kunnen moeders die flesvoeding geven even gehecht zijn aan hun kind als moeders die borstvoeding geven, maar toch biedt borstvoeding veel meer voordelen.

Binden door borstvoeding

Borstvoeding is veel meer dan voeding. Verschillende onderzoekers (pedagogen, psychologen, antropologen, …) zijn het erover eens dat het geven van borstvoeding zorgt voor de ontwikkeling van wederzijdse aandacht en optimale binding, meer dan met een fles.

Door borstvoeding te geven, reageer je intenser op je baby door diep in de ogen te kijken, te glimlachen, fysiek contact te maken. Ik suggereer hier niet dat borstvoeding alleen een garantie geeft op een goede hechting tussen moeder en baby maar het draagt er wel toe bij. Al kan het natuurlijk ook met een fles. Door borstvoeding te geven bevorderen we ook nog eens de neurologische ontwikkeling van ons kind en bevredigen we verschillende basisbehoeften (liefde, intimiteit, verbinding, honger, troost, …). Borstvoeding is de ideale start voor de band tussen moeder en kind.

Mensen zijn dragers

Zoals jullie weten uit dit artikel behoort de mens tot de aapjes (dragers) en niet tot de katten (verstoppers) of koeien (vluchters). Wat is ook weer het verschil?

  1. Jongen van verstoppers worden geboren zonder vacht en met gesloten ogen. Ze blijven lang in het nest, zoals muizen of katten. Ze zijn meestal met meer. De moeder verlaat het nest om voedsel te zoeken. De jongen zijn het gewend alleen te blijven. De melk van verstoppers is vetrijk omdat ze lang alleen moeten kunnen blijven als moeder gaat jagen.
  2. Jongen van vluchters worden zelfstandig geboren en kunnen onmiddellijk meelopen met de moeder of de kudde, zoals vossen en koeien. De melk van vluchters is eiwitrijk omdat de jongen snel moeten kunnen opstaan en de groep volgen.
  3. Jongen van dragers zijn niet zelfstandig en hebben een constante aanwezigheid van de moeder nodig. De moeder draagt haar jong bij haar, zoals de apen. De moeder reageert onmiddellijk op het kleinste alarmsignaal van het jong. De melk van dragers is koolhydraatrijk omdat baby’s onaf geboren worden. De hersenen moeten nog zo veel groeien na de geboorte (anders zou het niet passen) en hebben die koolhydraten echt nodig. Net daarom zijn onze baby’s niet gemaakt om uren alleen te liggen slapen in hun bedje. We zijn geen verstoppers maar dragers, zodat ze heel regelmatig een paar slokken van onze melk kunnen drinken voor de groei van die hersenmassa.

Borstvoeding is de biologische norm en in alle opzichten het beste voor je kind, hoe je het ook draait of keert.

Meer in deze reeks

 Lees meer