Vanaf ik zwanger was, werd ik lid van de Facebookgroep ‘Antwerps natuurlijk opvoeden’. Kort door de bocht wil ‘natuurlijk opvoeden’ zeggen dat je vooral luistert naar je jezelf en je kind. Voornamelijk gaat het er over borstvoeding geven , het ergonomisch dragen van je baby, milieu- en babyvriendelijke keuzes maken, …
Er komen niet alleen veel tips voorbij, maar het is ook leuk dat je aangemoedigd wordt bij keuzes die andere mensen misschien ‘raar’ vinden. Je moet natuurlijk (zoals altijd) alles met een korrel zout nemen en je eigen keuzes maken. Je kan er zover in gaan als je zelf wil. Graag vertel ik jullie over het alternatief voor vochtige doekjes. Wij gebruiken Cheeky Wipes en Water Wipes.

cheeky wipes en water wipes

De ingrediënten

Wij proberen bewust na te denken over het gebruik van producten en materialen voor onze dochter. Daar hoort ook bij dat we nadachten hoe we de billen zouden proper maken tijdens het verschonen. De klassieke keuze hiervoor zijn vochtige doekjes. Je vind ze in de winkel van allerlei merken, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: kijk maar eens wat er allemaal in zit.

Ik ben een grote youtube kijker en een familie die ik volg kreeg bij hun eerste kindje een doos vochtige doekjes opgestuurd om eens te testen. Zij lieten mij bewust kijken naar de ingrediënten van die doekjes. Hieronder een voorbeeld van de ingrediënten van de water wipes (boven) en andere vochtige doekjes (onder). Toen ik de beide pakjes onlangs liet zien aan wat vriendinnen, vonden ze de ingrediëntenlijst van de water wipes op het eerste zicht niet omdat hij zo kort is.

cheeky wipes en water wipes

Bij de meeste merken zie je heel veel ingrediënten, waar ik zelf enkel aqua van ken. Nu zijn dit soms ook gewoon wetenschappelijke namen voor natuurlijke producten, en ik ben geen wetenschapper. Maar als ik de uitleg van veel producten die erop staan lees (op bijvoorbeeld Wikipedia), word ik niet gelukkig. Nu moet het ook lukken dat dit weekend overal berichten opdoken dat vochtige doekjes inderdaad niet zo goed zijn voor je baby. In Wallonië willen ze vochtige doekjes in de kinderopvang en scholen verbieden. Hier vind je een kort filmpje met wat uitleg erbij.

Water Wipes

Bij de water wipes zie je dat er enkel water in zit en 0,1% fruit extract. Meer hoeven die doekjes ook niet te zijn volgens mij. Je hebt ze nodig om billen schoon te maken, wij wassen onszelf ook enkel met water en – al dan niet natuurlijke – zeep. Doordat er geen bewaarmiddelen inzitten zijn de doekjes beperkt houdbaar eens ze geopend zijn. Maar ik denk dat zo’n pak doekjes erdoor vliegt voor ze slecht kunnen worden, je kan ze namelijk 4 weken bijhouden na het openen. Je vind dit merk niet in België of Nederland, maar wel online. Wij vonden ze op de Franse Amazon website met gratis verzending. De prijs varieert naar gelang de hoeveelheid die je koopt.

De kleine voorraad die wij nu hebben liggen:

cheeky wipes en water wipes

Cheeky Wipes

Natuurlijk kan het ook op een andere manier. Youtube is een zwart gat waar je in verdwaald en zo kwam ik ook bij families die wasbare luiers en wasbare doekjes gebruiken. Interessant , maar hoe werkt dat juist? Wij hadden er zelf ook geen idee van en zijn daarom naar een infoavond geweest van Klein Spook. De wasbare luiers hebben mij nog niet helemaal overtuigd, maar het vriendje wel. Voor de wasbare bollendoekjes ben ik wel al helemaal enthousiast.

Je vult de waterdichte doos met 500ml water en 5 druppels etherische olie naar keuze. Er is ruimte voor 25 doekjes en die steek je erbij. Gebruikte doekjes gooi je in een andere doos, een emmer met een deksel of een pedaalemmer. Als de doekjes allemaal vuil zijn, gaan ze in de wasmachine. Je hoeft ze niet te drogen, want ze kunnen daarna nat terug mee in de doos. Natuurlijk niet vergeten om de doos te vullen met vers water.

Uiteindelijk is het niet anders dan het gebruik van een wegwerpdoekje, maar dan steviger en met een leuk kleurtje. Ze zijn niet alleen beter voor de billen, maar ook goed voor het milieu.

Wij kochten de gekleurde bamboe kit en 25 extra doekjes bij de webshop van Blabloom. Zij hebben ook heel veel andere leuke items, zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Klein Spook verkoopt ze ook, maar op de moment dat wij ze wilden bestellen, waren ze even uitverkocht. Dat heb je natuurlijk met zo’n vrolijke doekjes, iedereen wil ze hebben.

Welke kies ik?

Het is zoeken naar een manier om gemak en principes te verenigen. Wij hebben nu gekozen om de wasbare billendoekjes thuis te gebruiken en de water wipes onderweg. Het lijkt mij nogal een gedoe om een doos met water mee te nemen onderweg en een waterdicht zakje om de vuile doekjes in te doen. Het is wel mogelijk, dus als je dat wil zijn daar ook een heleboel leuke zakjes en doosjes voor.

cheeky wipes en water wipes

En dan moet ik er nog even bij vermelden dat ik niet vind dat mama’s die vochtige doekjes gebruiken een slechte keuze maken. Deze keuze die wij maken, past in onze levensstijl en voelt voor mij goed aan. Er zijn zoveel mogelijkheden en iedereen moet voor zichzelf beslissen wat het beste voelt.

Moesten er vragen zijn, shoot!

X Jess

Edit: Goed nieuws, de water wipes zijn binnenkort ook beschikbaar bij Blabloom!

14 gedachten over “Alternatief voor vochtige doekjes: Cheeky wipes – Water Wipes”

  1. Goed alternatief! Ik kijk echt weinig naar wat er overal in zit en kijk vooral eerst even naar mijn portemonnee en de hoeveelheid moeite die ik moet doen. En stiekem hoop ik ze niet meer lang nodig te hebben!

    1. Ik geloof dat als je deze combinatie bekijkt over de hele luierperiode (plus broer of zus) , dat je dan geld bespaard hebt 🙂 Heb ik niet helemaal over nagedacht.

    1. Soms is de keuze ook te groot hoor 😉 dan weet ik het zelf ook allemaal niet meer. Gelukkig had ik de tijd om te onderzoeken en op te zoeken.

  2. Dank je wel voor dit informatieve blog. Qua verzorgingsproducten gebruik ik wel alleen natuurlijk maar voor doekjes kende ik weinig alternatieven. Wil dit nu wel eens proberen.

  3. Pingback: Manlief verteld: Wasbare luiers | Powered by flowers
  4. Van de waterwipes had ik nog nooit gehoord! Maar wel handig voor onderweg. Ik ga snel weer even langs blabloom (zit bij wijze van spreken achter mijne hoek) om er wat te halen 😀
    Want inderdaad zijn de cheeky wipes wat omslachtig voor onderweg. (Je hebt wel geen doos water nodig dan hoor! Enkel een waterdicht zakje voor de propere en een waterdicht zakje mét een wasnetje voor de vuile 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.