Sinds ik weer aan het werk ben, ben ik gestart met kolven. Elli was een flesweigeraar en ik kolfde toen veel meer dan ze effectief dronk. Gemakkelijk 150-200 ml per kolfsessie, terwijl ze maar 40 ml dronk. Dus vertrouwde ik erop dat ik ook deze keer vlot zou kunnen kolven. Ik heb op voorhand dus geen (grote) voorraad aangelegd. Maar daar kreeg ik snel spijt van! Clusterkolven was mijn redding.

Clusterkolven

Te weinig melk

In het begin kolfde ik nog wel genoeg, maar maand na maand minderde mijn kolfopbrengst. Liz drinkt ook goed van de fles en laat geen restjes achter. Het is dus wel heel belangrijk dat ik voldoende kolf om de volgende werkdag melk te kunnen
meegeven. Ik ben 7-8 uur weg van huis en kolf elke drie uur. De eerste weken kolfde ik nog vlot 300 ml per dag, maar vorige week had ik maar 200 gekolfd. En dat terwijl ik minstens 260 nodig heb om Liz van voldoende melk te voorzien (3x 85 ml). Tijd dus om daar verandering in te brengen en mijn productie weer op te krikken!

Let op: check eerst wel of je effectief een tekort heb. Baby’s aan de borst drinken doorgaans minder dan aan de fles.
Lees ook: Voeden op verzoek: wat met flesjes?

Verhoog je kolfproductie

Check je borstkolf

Eerst en vooral: check of je borstkolf wel in orde is. Ik heb een Medela Swing Maxi en heb de connectoren vervangen. Losse onderdelen kan je gemakkelijk bestellen. Hoe weet je of er een probleem is? Daar is een simpele test voor (bij Medela):

  1. Kolf enkelzijdig af en vergelijk beide connectoren. Werkt de ene beter dan de andere? Zo ja, tijd voor vervanging!
  2. Kolf enkelzijdig en verander de uiteinde van de slang. Merk je verschil? Zo ja, vervang de slang!

Werkt alles nog goed, maar heb je toch het gevoel dat je kolf niet goed werkt? Laat de motor (en eventuele batterij) nakijken. Hier heb je 2 jaar garantie op.

Algemene tips

Is je borstkolf niet het probleem, maar kolf je wel te weinig? Probeer dan volgende tips. Je hoeft niet alles uit te proberen, doe wat jijzelf haalbaar vindt:

  • Vaak voeden: voed of kolf elke twee uur. Bied de borst aan voor en na elk slaapje.
  • Wisselvoeden: wissel tussentijds van borst. In plaats van één of twee borsen geef je er dan vier of zes.
  • Warmte: masseer je borsten voor je start met kolven. Maak ze eventueel warm door middel van een warmtecompres.
  • Borstcompressie: laat je borsten goed leegdrinken. Pas borstcompressie toe tijdens het voeden en kolven. Kijk hier hoe je dat kan doen.
  • Pyjamadag: houd je kindje de hele dag dicht bij je, huid op huid, in de draagdoek, samen in bad. Geef geen tutje maar laat elke zuigbehoefte bevredigen aan de borst.
  • Clustervoeden: laat je kindje elk uur drinken i.p.v. elke 2-3 uur.
  • Clusterkolven: kolf elke dag op hetzelfde moment een uur aan een stuk met enkele pauzes gedurende drie tot zeven dagen.
  • Drink, eet en rust voldoende. Borstvoedingsthee werkt rustgevend en kan je productie verhogen in combinatie met bovenstaande tips. Wees zuinig met salie, munt en peterselie.


Mijn redmiddel: clusterkolven

Omdat ik op korte tijd mijn kolfproductie noodzakelijk wou verhogen, ben ik gestart met clusterkolven, ook wel power pumping genoemd. Door elke dag een uur lang te kolven, geef je je het lichaam het signaal om meer melk te maken.

Clusterkolven

Schema

Kies een vast tijdstip per dag waar je tijd hebt om een uur lang te kolven. Ik deed dit steeds na de ochtendvoeding, gedurende vier dagen. De eerste keer in de auto (ik ben een uur onderweg naar mijn werk), de andere keren thuis.

  • Kolf 20 minuten.
  • Rust 10 minuten.
  • Kolf 10 minuten.
  • Rust 10 minuten.
  • Kolf weer 10 minuten.

Het is niet nodig om de melk tussendoor in de koelkast te bewaren en je kolf te reinigen. Pas als je klaar bent, zet je de melk in de koelkast of vries je ze in.

Hou dit schema minstens drie dagen na elkaar aan, maar het kan tot een week duren voor je verbetering merkt. Houd vol want het is het waard!

Resultaat

Dag één kolfde ik na een uur 50 ml bij elkaar. Op dag twee was dit al verdubbeld. En dag drie had ik 160 ml, verdrievoudigd dus! De vierde keer had ik 180 ml en dan ben ik er ook mee gestopt. Ik kan dus wel zeggen dat mijn melkproductie op korte tijd enorm de hoogte is ingegaan. En gelukkig maar! Ik had alvast een klein voorraadje donormelk in de vriezer klaar zitten, maar het ziet er naar uit dat dit toch niet nodig zal zijn!

Succes

Joke

Lees meer:

Wat met overproductie?
Je productie opkrikken door clusterkolven
De voor-en nadelen van borstvoeding

Wat kan je allemaal met moedermelk?
Moedermelk bewaren
Een moedermelkjuweel

Een recept voor moedermelk pannenkoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.