Simone bedacht de borstvoedingstag en het leek me leuk deze eens in te vullen. Lees gerust mee.

de borstvoedingstag

Oh die kleine Ellie. Hier was ze een paar dagen oud.

de borstvoedingstag

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?

Ik geef op dit moment nog altijd borstvoeding. Ellie werd net 8 maanden.

Ging/gaat het voeden makkelijk of moeilijk?

Goh, eigenlijk best gemakkelijk. In het begin heb ik last gehad van overproductie, maar dat was eerder een luxe probleem. Ellie kreeg teveel melk binnen en spuugde daarom veel. Zijzelf had er niet echt last van. Ik vond dit vooral vervelend voor mezelf. Ik was constant nat en openbaar voeden was in het begin heel moeilijk.

Vind je het fijn of noodzakelijk kwaad?

Ik vind het echt zalig, gemakkelijk, intiem, goedkoop, snel, ….

Vooraf inlezen of voorlichtingscursus?

Ik ben naar een borstvoedingscursus geweest en ik heb heel veel gelezen. Het moest en zou lukken. Ik wilde ook alle mogelijke moeilijke scenario’s kennen en de oplossingen. (Controlefreak!)

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?

De eerste weken heb ik veel gehad aan een tepelzalf. Ik had erg veel schrik van tepelkloven, dus ik smeerde preventief na elke maaltijd. Ik heb ook veel gehad aan lekschalen. Die plaatste ik aan de borst waar ze niet at en zo kon ik per maaltijd toch tot 50ml opvangen en invriezen. Alle beetjes helpen. toch?

Momenteel gebruik ik nog altijd compressen. Soms vergeet ik die dingen en dan durf ik wel eens te lekken. Mijn borsten zijn nog steeds niet zindelijk.

Kolven of live voeden?

Ik doe beide. Als ik thuis ben voed ik live en als ik werk moet ik kolven. Ik vind kolven helemaal niet fijn en verkies natuurlijk live voeden. Maar dat kan ook te maken hebben met de manier waarop ik moet kolven. Er is op school niet echt een ruimte voorzien. Ik neem ook niet echt de tijd ervoor omdat ik ook even graag iets ga drinken met de collega’s in de leraarskamer. Gelukkig werk ik maar halftijds. Ik probeer thuis tussendoor extra te kolven om de voedingen tijdens de opvangdagen aan te vullen.

de borstvoedingstag

Rustig voeden het openbaar of ietwat krampachtig verstopt?

Het hangt er vanaf waar. Als Ellie graag de omgeving ziet en mijn borst is iets te vaak zichtbaar, kan ik best onzeker worden en verkrampen. Meestal ben ik redelijk relaxt en probeer ik mij niets aan te trekken van de omgeving. Heeft mijn dochter honger, dan krijgt ze eten. Ik had ook nooit gedacht dat ik het zo normaal zou vinden om in het openbaar mijn borst boven te halen.

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?

Ik heb altijd gezegd dat ik zeker de 6 maanden wil halen. Nu we daar voorbij zijn wil ik graag één jaar halen. Wie weet wat ik zeg als ze één jaar wordt.

Het leukste aan borstvoeding geven is…

De zeldzame momenten dat ze in slaap valt aan de borst. Niets zo heerlijk als een slapende baby op mijn buik.

de borstvoedingstag

Minder leuk aan borstvoeding geven is…

Dat je de enige bent die je dochter eten kan geven. Natuurlijk kan je ook een afgekolfd flesje geven, maar dit vraagt voorbereiding en als zij eet moet ik toch kolven om geen pijnlijke borsten te hebben. Dus als ik er ben, is het vaak gemakkelijker om ze even aan te leggen. Vooral als ze 6 keer per nacht wakker wordt, kan ik wel eens (zachtjes) vloeken.

De stress om melk gekolfd te krijgen op je werk is soms ook k*t. En dat is een vicieuze cirkel. Door stress kolf je geen melk en je krijgt stress omdat je geen melk kolft. Ergens een grote druk op je schouders omdat je kindje’s eten afhangt van jou ‘prestaties’.

Welke tip of wat voor advies zou je andere borstvoedende mama’s willen meegeven?

*** Never quit on a bad day! ***

Een mantra dat ik zelf al heel vaak heb toegepast. Vooral na zo’n nacht waarbij ik zes keer moet opstaan, denk ik even aan stoppen. Ik ben blij dat ik het heb volgehouden en zou het zo opnieuw doen. Ik zette de voor-en nadelen al eens op een rijtje.

Neem gerust de tag over, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Zijn er onder mijn lezers nog mama’s die (lang) borstvoeding geven?

X Jess

6 gedachten over “De borstvoedingstag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.