Wie mij kent, weet dat ik een helse schrik had voor die slapeloze nachten. Je mag mij alles afnemen behalve mijn slaap. Ik kon klokje rond slapen als het kon. Op de dagen dat ik moest werken drukte ik 12 keer op de snooze knop.

Natuurlijk horen die korte nachten nu eenmaal bij moeder worden en heb ik  het er graag voor over.

De eerste maanden

De eerste maanden riep ik tegen iedereen die het wilde horen dat onze dochter doorsliep. Helemaal haar mama, ze houdt van slapen. Ze kreeg haar laatste voeding om 23u en ze sliep dan tot 5u of zelfs soms 7u. Vanaf ze drie maanden werd veranderde dit. Ze werd vanaf dat moment drie keer per nacht wakker. Het ritme dat de overdag had, hield ze s’ nachts ook aan. Ze at toen elke 3u.

IMG_7319

Ik ben moe!

Afgelopen 3 weken werd Ellie minstens vijf keer per nacht wakker om te eten. Wij slapen van 22u tot 7 uur, dus dat wil zeggen dat ze gemiddeld om de twee uur wakker werd.

Dit is ook de reden dat het bloggen op een laag pitje staat. Ik was/ben zo moe. Elk ochtend stond ik op en vroeg ik mij af hoe het kon dat ik nog functioneerde. Het was duidelijk te merken aan mijn humeur. Ik kon niets verdragen en emotioneel lag ik compleet overhoop. Dan begin je als moeder al alles te twijfelen.

Daarboven kreeg ik mijn menstruatie hevig door en mijn buik deed weer zoveel pijn. En ik maar hopen dat mijn menstruatie lang ging uitblijven doordat ik borstvoeding geef. Dank u lichaam!

Doodop, emotioneel overhoop en lichamelijk een wrak. Ge zou voor minder even gek worden.

Op de dagen dat ik niet werk probeer ik mee te dutten met Ellie, maar het huishouden en het leven wachten niet. Ik had op den duur ook  het gevoel dat ik mijn dagen slapend doorbracht. Geen fijn gevoel.

IMG_8792
Slapen wanneer de baby slaapt

Wat is er aan de hand?

We hebben ons gek gezocht naar de reden van haar ontwaken.

Had ze het koud? Ze had een rompertje, een pyjama en een slaapzak aan en een dekentje. Nee dus.

Werd ze wakker door ons? Ze slaapt bij ons dus dat zou kunnen. Maar tussen 19u en 23u werd ze ook wakker en dan liggen wij niet in de kamer. En ervoor sliep ze ook langere stukken. Ik wilde haar ook helemaal niet alleen leggen, zeker niet op dit moment.

Had ze pijn? Iets wat je niet kan meten. Haar huiltjes klonken niet als pijn. Dit ook niet dus.

Had ze honger? Maakte ik te weinig melk door men menstruatie of groeispurt van Ellie? We probeerden afgekolfde melk te geven snachts om een zicht te hebben op de hoeveelheid die ze binnen kreeg. Of ze nu 120ml of 200ml dronk, twee uur later werd ze weer wakker.

Had ze mamahonger? Ik probeerde haar zoveel mogelijk aan te leggen overdag en s’avonds dus ik dacht dat dit haast onmogelijk was. Hoeveel tijd kan je willen doorbrengen met je mama. hihi

Heeft ze last van de overstap naar vaste voeding? Het leek niet toevallig dat de slechte nachten ongeveer begonnen toen we begonnen met het bijvoeden. Uiteindelijk krijgt niet dagelijks iets te eten proeven, dus zou het wel bijzonder zijn dat ze daardoor slecht slaapt.

Zat ze in het 6 maanden sprongetje? Dat moet het dan wel geweest zijn, want nu drie weken later wordt ze nog maar twee keer op een nacht wakker. We hebben vanalles geprobeerd, maar nu ze beter slaapt kan ik zeggen dat we niets bijzonder hebben veranderd. Soms moeten we in ons achterhoofd houden dat het maar een fase is.

het-is-een-fase_1457941945_750xn

Ook een dank je wel aan al die lieve mama’s met hun vele tips! Ik kan altijd terecht in mijn eigen omgeving en op de facebookgroepen van bewuste moeders, Antwerps opvoeden en borstvoeding. Super dat je in deze tijd op het wereld wijde web snel in contact staat met moeders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten.

X Jess

19 gedachten over “De slapeloze nachten”

  1. Beetje zelfde situatie bij ons. Dochter2 sliep de eerste 4 maanden ook goed, ongeveer van 23u tot 5u, soms tot 6u. Opeens was dat gedaan. Werd ze soms elk half uur wakker. Ook wij hebben onze hersenen gekraakt over het feit waarom. Maar, geen reden gevonden. Na 5 maanden wordt ze gemiddeld nog om de 2u à 4u wakker, Veel beter dan voordien, maar nog steeds niet hoe het moet zijn. Geruststellend om te lezen dat er nog kindjes zonder reden minder goed slapen.

  2. Doorslapen, wat is dat? 😀 Heeft ze 2 keer gedaan, ik was toen ook fier, maar eigenlijk als je dan verder nadenkt… doorslapen is niet zo gezond. Goed slapen wel, en af en toe om voeding vragen hoort er gewoon bij, voor die kleine hersentjes die nog zoveel moeten groeien. Ik leg haar al aan voor ze echt wakker wordt, bij de minste kik dus, en dan valt ze onmiddellijk weer in slaap, gelukkig. En dat vind ik prima 🙂
    Joke onlangs geplaatst…Zelf leren eten: hoe gaat dat?My Profile

  3. Bij ons heeft Matteo dat ook gehad, daarna terug 2 maanden goed en nu zit hij ik de fase dat als hij wilt gaan slapen dat mama en papa naast hem moeten liggen. Tja binnen 2 maand zal het wel anders zijn zeker? ?
    Cindy onlangs geplaatst…RapleyMy Profile

  4. Oh het slaap tekort & de helse sprongetjes & dat dan nog gecombineerd met jouw regels :(, Bah seg! Hopelijk gaan de nachten nu al wat beter. En ooh wat betreft die mama honger VEEL! Zodra ik in zl zijn zichtveld komt gaat de sirene op als hij niet direct bijmij kan komen :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.