… volgens mij. Ellie is nu 5,5 maanden oud, en ik denk dat ik ondertussen wel een aantal voordelen en nadelen van borstvoeding kan opsommen.

voordelen en nadelen van borstvoeding

Kleine nota: er zijn oneindig veel voordelen. Die voordelen vind je op allerlei websites die specifiek aan het onderwerp gewijd zijn. Ik som enkel de voordelen op die mij persoonlijk het meest opvielen en het meest deden. En zoals altijd zijn er waarschijnlijk ook nadelen waar ik nu niet aan denk ik of geen last van heb.

De voordelen…

voordelen en nadelen van borstvoeding
 • Je hebt het eten van je baby altijd bij en het is altijd warm.
  Onze lift durft wel eens stil vallen en elke keer denk ik: ‘Als ik daar nu in zou staan met Ellie, heeft zij tenminste eten voor de komende uren.’ Niet dat ik ooit al vast zat in onze lift hoor.
 • Als je zelf ziek bent (zoals nu), dan geef je je baby anti-stoffen mee via de borstvoeding.
 • Boobies dienen niet enkel om te voeden. Ze kunnen ook troosten, ze kan er tegen babbelen, … Dat is soms echt handig als Ellie ontroostbaar is.
 • Je hebt een excuus om je even af te zonderen op bijvoorbeeld familiefeestjes of als je bezoek hebt. Af en toe heb ik daar nood aan.
 • Als ze ’s nachts wakker wordt, moet ik niet uit bed om een flesje warm te maken. Ik schuif ze lekker bij mij en kan zelf blijven liggen.
 • Het is zo’n intiem moment en heerlijk als ze liggen te genieten of in slaap vallen.
 • Ik heb nog steeds mijn menstruaties niet terug. Halleluja! (Hout vast houden)
 • Borstvoeding is gratis. Ik heb een vriendin die flesvoeding geeft en ik schrok serieus van de prijs voor een doos voeding.
 • Ik kan de eerste voeding van de dag lekker al liggend in bed geven en zelf rustig wakker worden.

Nadelen (of eerder ‘vervelende kantjes’)…

voordelen en nadelen van borstvoeding
 • Ik heb het idee dat ik altijd naar zure melk ruik. Zelf als ik uit de douche kom, hang ik tien minuten later toch weer vol met melk. Of het is van de lekkende borsten of Ellie gaf me melk terug die ze niet moest hebben. Dank je wel meid.
 • Wat dus ook wil zeggen dat ik mezelf en Ellie vaak moet omkleden, want ik hou niet van een zuur aroma. Daar komt dan ook weer veel was bij kijken. Ik doe niets anders dan wassen. (Al is dat iets dat elke nieuwe mama ervaart denk ik.)
 • Als Ellie een nacht goed slaapt, word ik wakker in een nat bed. Hello lekkende borsten.
 • Je kan niet zomaar elk kledingstuk aandoen of kopen. Je borsten moeten bereikbaar zijn. Ik merk wel dat de ene mama er vindingrijker mee omgaat dan de andere. Ik behoor tot de groep die niet zo vindingrijk is.
 • Als je weg gaat zonder baby moet je rekening houden met het kolven. Daar moet je tijd en een plek voor vinden.
 • Soms heeft Ellie echt alleen maar mama een borst nodig. Erg vervelend als je juist in bad of op toilet zit. Papa heeft geen borsten.
 • Je kan niet snel vragen of iemand een voeding overneemt, zoiets vraagt planning. (Kolven-flesje klaarmaken-opwarmen). Tegen dat ik dat allemaal heb gedaan, had ik haar al lang zelf eten gegeven.
 • Ik moet hard nadenken over het gebruik van medicijnen. Ik ben momenteel ziek en je moet opletten met het nemen van bijvoorbeeld een keelpastille.
 • Soms vraagt het veel energie, nu ik even ziek ben valt dat zeker op.
 • Ik voel me niet echt sexy. Borsten zijn voor mij momenteel een bron van voeding en niet iets wat geassocieerd wordt met lust. De bh’s zijn ook niet erg aantrekkelijk. Als je een mooie borstvoedingsbh wil, betaal je wel wat.
 • De vlekken van moedermelk gaan niet uit je lichte kleren. Tenzij iemand een gouden tip heeft. (De zon zou helpen, maar die heb ik nog niet veel gezien. Hopelijk wordt het een mooie lente…)

Nu de voordelen en nadelen van borstvoeding op een rij staan is het voor mij duidelijk. Uiteindelijk wegen de voordelen veel zwaarder door, anders zou ik het nooit hebben volgehouden. Ik vind het heerlijk en ga gewoon door. Binnen twee weken kunnen we starten met bijvoeding en staat er ons een heel nieuw avontuur te wachten.

Vul gerust aan en wees lief voor elkaar. Het belangrijkste is dat onze baby’s eten krijgen, groeien en liefde krijgen. Of dat nu met fles- of borstvoeding gebeurt.

Lots of love,
X Jess

Lees meer:

Wat met overproductie?
Je productie opkrikken door clusterkolven
De voor-en nadelen van borstvoeding

Wat kan je allemaal met moedermelk?
Moedermelk bewaren
Moedermelkjuweel

17 gedachten over “De voor- en nadelen van borstvoeding…”

 1. Goede lijst met de voor- en nadelen voor het geven van borstvoeding!
  Het is ook altijd maar afwachten of een baby wel tegen flesvoeding kan.
  Een baby kan allergische reactie’s ervan krijgen.
  Dat is een hele dure grap.
  Had het namelijk zelf meegemaakt.
  Als men weet hoeveel verschillende soorten voeding er zijn voor baby’s die dat zijn.

  Xoxo

 2. Ik geef ook nog steeds bv (4,5 maanden intussen) en hier wordt niet afgekolfd… Dus steeds geven op aanvraag. Erg vermoeiend, maar zou het niet anders willen… Nu met petatjes beginnen en als ik over 2 maanden weer aan ’t werk ben, overgeschakeld zijn op flesjesvoeding. Maar nu nog even genieten van die mama-zoon momenten 😉

 3. Super lijst, ik had het gisteren nog voor, oudercontact van de oudste en Robbe had gegeten voor we vertrokken. We zijn nog geen uurtje weggeweest en hij had de boel al bijeen gekrijst, hij wilde nog een dessertje….ik krijg al schrik om terug te starten, hier nog op verzoek bv, ik wil wel kolven, maar hij vraagt wel wat bv en ik krijg geen voorraadje aangelegd #gulzigaard….

 4. En daarom, lieve Jess, heb ik zo gevochten toen ze drie en half jaar geleden me verdoofden tegen mijn wil. Ze ontnamen me mijn borstvoeding, Zens recht op borstvoeding. Dat blijft iets waar ik het nog erg moeilijk mee heb.

  1. Op het moment dat ik je boek las , was ik zelf ng geen moeder. Ik toen best wat tranen gelaten. Ik kan me nu alles veel meer inbeelden en begrijp je volledig!

 5. Ik was heel eerlijk gezegd wel blij dat ik er vanaf was (heb veel pijn gehad ook). Ik heb ervan genoten, maar na 7 maanden wou ik mijn leven en borsten graag terug 🙂 ze heeft uiteindelijk zelf aangegeven dat ze niet meer wou en dat vond ik prima.
  Bibiane onlangs geplaatst…De Life Improvement tagMy Profile

 6. Helemaal waar die lijst! Lars is nu 7.5maand en het wordt wel gemakkelijker hoor. Vanaf hij goed patatjes en fruit at viel er al een grote last weg wnt lars weigerde ook eerst flesjes. Maar nu krijgt hij enkel nog savonds en snachts bv en ik moet niet kolven overdag. Mijn borsten zijn er al aan gewend. En ondertussen ook fles dus nu kan ook iemand anders hem eten geven als het moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.