Ik ben altijd bezig met het verminderen van plastic en het vervangen van plastic in ons huis door een ecologisch alternatief. Maar in de maand mei probeer is altijd net iets meer te doen. Uit mijn comfortzone te gaan. Dus ik deel graag welke 9 ecologische producten ik deze maand aankocht en zal proberen (of al geprobeerd heb). Ik vertel je ook meteen of ik het top of een flop vond.

Ecologische producten

1. Wasbaar maandverband

TOP! Voor mij was deze stap toch het meest uit mijn comfortzone, dankzij jullie tips startte ik wel voorbereid aan het avontuur. Ik heb natuurlijk maar één maand kunnen testen en ik heb het zelfs maar half kunnen doen, want ik had te weinig maandverband gekocht.

Nu heb ik drie inlegkruisjes, zes gewone en drie nachtverbanden. Ik moet zeker nog zes gewone bijkopen om toe te komen. Volgende maand zie ik verder wat ik nog ontbreek en later nog een uitgebreid verslag, maar daarvoor moet ik het nog wat langer testen.

2. Ecologische tandenborstel

zero waste producten

TOP! Ik moest even wennen aan de zachte borstel, maar voor de rest een hele gewone tandenborstel. Wij zijn fan van de borstels die gemaakt zijn van maïszetmeel. Ik kon echt niet wennen aan een houten of eentje van bamboe. Het gevoel deze geven in mijn mond kan ik echt niet verdragen. Ook voor de meisjes kopen we er met maïszetmeel. Ik vind het jammer dat deze tandenborstels in plastic verpakt worden, daar kunnen ze toch wel wat aan doen.

De tanden van een peuter poetsen

3. Een blokje tandpasta

zero waste

FLOP! Het blokje tandpasta is niets voor mij. Ik heb al zoveel verschillende tandpasta’s een kans gegevens, maar ik vind een gewone (niet ecologische) tube nog altijd het beste. Ik hou niet van de smaak, de methode en het neemt gewoon zoveel tijd in beslag. Tijd heb ik niet echt op overschot tijdens de ochtendrush. Het enige wat ik nog kan en wil proberen is een tandpasta poeder. Iemand hier ervaring mee?

4. Shampoo bar

zero waste producten

TOP! Exact wat je verwacht van een shampoo. Het maakt mijn haar proper en het schuimt goed. Ik kocht ondertussen een tweede exemplaar om wat afwisseling te hebben.

5. Make up doekjes

Wasbare make up doekjes

TOP! Ik had al wat exemplaren, dus eigenlijk is het gewoon een toevoeging. De doekjes van Lamazuna heb ik ook liggen, maar die vind ik zelf niet zo handig. Ik ben meer fan van katoenen zoals die van Imse Vimse. Ik heb het gevoel dat die beter ‘schrobben’. Maar dat is echt persoonlijke voorkeur.

6. Deodorant (crème)

nieuwe ecologische producten

TOP! Je moet even wennen aan de ‘vuile’ vingers, maar ik vind het echt een goede deodorant. Uiteindelijk zit het aanbrengen van deo in mijn ochtendritueel en is het een kleine moeite om even je handen te wassen. Het ruikt heel fris en ik heb het gevoel dat het zijn werk goed doet. Ik ben geen hevige zweter, dus geen idee of het ook voor hevige zweters ook werkt. Ik koos voor een crème in een potje. Geen specifieke reden, want je hebt best wat keuze als je voor een ecologische deodorant kiest.

7. Patch – Biologisch afbreekbare pleisters

Biologisch afbreekbare pleisters

TOP! Dit merk ontdekte ik bij Lara (Larabylara) op Instagram. Een pleister die volledig biologisch afbreekbaar is. Op tien weken is hij volledig verdwenen, terwijl een gewone pleister niet vergaat door het plastic dat erin zit. Alle kleine beetjes helpen! Toch? Er zijn ook vier varianten, voor elk pijntje een andere pleister.

8. Wasbare luiers

Wasbare luiers

TOP! Bij Ellie gebruikte wij uitsluitend wasbare luiers, maar bij Oone ben ik gewoon te lui (eerlijk is eerlijk). Tijdens deze maand heb ik erop gelet om terug consequenter de wasbare luiers vast te nemen. Voor de nacht gebruiken wij wel altijd wegwerp, om zeker te zijn dat een natte luier geen reden is voor hen om wakker te worden. Ik heb nog altijd niet de ideale combinatie gevonden om de nacht te overbruggen zonder lekken.

Ik mocht de Pure lijn van pampers testen en ik moet zeggen dat ik toch onder de indruk ben. Geen doorhangende volle pamper en hij houdt goed droog. De natte doekjes vind ik een goede concurrent voor de waterwipes. Zeker voor een groot merk een goede stap vooruit. Leuk als grote merken nadenken om het natuurlijker en ecologischer aan te pakken.

9. Nieuwe ecologisch huishoudmerk

nieuwe ecologische producten

TOP! Deze producten werden me opgestuurd en zouden me nooit zijn opgevallen in de winkel. Hun verpakking is gemaakt van gerecycleerd plastic en hun ingrediënten zijn gemaakt van mens en milieuvriendelijke grondstoffen. Het is altijd fijn om een nieuw merk te leren kennen. Zijn ze perfect? Waarschijnlijk niet, maar alvast beter dan de producten die we hadden.

#meiplasticvrij is voorbij, maar dat wil niet zeggen dat we hier gaan stoppen. Ik blijf zoeken naar alternatieven en streven naar een zero wast huishouden. Mochten er nog tips zijn, mag je die altijd delen!

X Jess

10 gedachten over “9 nieuwe ecologische producten in ons huis – Top of flop?!| #Meiplasticvrij”

  1. Toplijstje! Ik heb ook net de pleisters besteld omdat mijn 6-jarige dochter geen pleisters meer wilde omdat ze slecht zijn voor de natuur!

  2. Hier ook wel content van de pure pampers., ik merk weinig verschil met de gewone qua droogheid. Ml wil geen wasbaar en af en toe vind je ze op bol voor dezelfde prijs als de echte pampers. Zijn ze ook echt zo eco als pampers beweert?

    1. Goh. Eerder natuurlijk dan Eco. Door minder chemicaliën. Maar de productie is nog steeds niet zo eco (katoen kleuren, wassen n,…)

  3. Ik heb ook net die pleisters gekocht! Was wat verbaasd omdat ik dacht dat het doosje groter zou zijn, laar ben toch tevree. Een laagje panda maakt een pijntje al meteen wat beter 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.