Net voor ik moest bevallen van Ellie deelde ik hier mijn geboorteplan (nu niet meer online). Toen helemaal niet uitgebreid of genuanceerd. Ik krijg daar best nog veel vragen over en zeker over het geboorteplan voor een keizersnede want dat kan ook. Elke bevalling loopt anders, maar een geboorteplan opstellen kan overbrengen hoe jij graag geholpen of aangesproken wordt. Hier hielp mijn doula bij de tweede bevalling om ervoor te zorgen dat de wensen op mijn plan werden gerespecteerd. Op die manier heb ik het trauma van mijn eerste bevalling kunnen verwerken.

Een geboorteplan opstellen

Waarom een geboorteplan opstellen?

Je stelt een geboorteplan op zodat iedereen weet wat jij graag wil. Een communicatiemiddel tussen jullie als ouders en de vroedvrouwen. Het zorgt er ook voor dat je al eens stilstaat bij bepaalde dingen.

Bij de geboorte van Oone vroeg ik raad aan Joke (Mama Naturelli). Ik had bij Ellie een geboorteplan, maar het leek eerder een opstel. Daardoor was het helemaal niet duidelijk wat ik wilde. Tijdens mijn eerste bevalling is er te vaak over mijn grenzen gegaan en dat wilde ik nu anders.

Hoe begin je aan een geboorteplan?

Wij kregen tijdens de infoavond in het ziekenhuis een vragenlijst waar we al eens over moesten nadenken. Dat gaf al een goed idee. Maar het helpt om eens rond te googlen of te vragen wat andere mama’s op hun geboorteplan hadden staan. En haal daar voor jou het belangrijkste eruit.

Voorbeeldvragen:

Bij mijn eerste zwangerschap dacht ik alleen na over de vragen die te maken hadden met een ‘normale’ arbeid/geboorte, maar bekijk zeker ook eens de vragen die bij een keizersnede komen kijken. Wees voorbereid want dat was ik niet. Doordat het een spoedkeizersnede was, was er ook niet veel tijd voor vragen.

  • Wat wil je doen als je overtijd gaat? Wil je gestript worden? Ingeleid worden? … (Doe zeker je research!)
  • Hoe wil je je weeën opvangen? Wil je dit in bad doen? Wil je rondlopen? Wil je rustige muziek?…
  • Wil je of wie gaat de navelstreng doorknippen?
  • Wat na de bevalling? Wil je dat de baby kleding aandoet? Wil je een muts op? Wil je eerst huid op huid voor ze wegen en meten?…
    Lees meer: Bandvorming met de baby
  • Wil je borstvoeding of flesvoeding geven?
  • Is er een mogelijkheid tot een gentle c-setion.

Maak het visueel

Bij Ellie’s zwangerschap schreef ik dus een heel opstel met de belangrijkste punten in fluo. Tijdens Oone’s zwangerschap hielp Joke mij om het visueel te maken. Canva kan je daar bijvoorbeeld bij helpen. Zo kunnen ze in één oogopslag zien wat voor jullie belangrijk is.

Werk met pictogrammen die meteen duidelijk zijn en gebruik kernwoorden. Zet het belangrijkste bovenaan.

Mijn geboorteplan bij Oone

Het plan was om vaginaal te bevallen na mijn eerste spoedkeizersnede. Een vbac zoals de dat noemen. Dus werd mijn plan in twee delen opgesteld. Wat wilden we bij een gewone bevalling en wat wilden we als het een keizersnede werd. Ik heb echt alle opties overlopen.

Natuurlijk kan je je bevalling nooit tot in de puntjes voorspellen, dus het is een leidraad. Hieronder kan je zien hoe ons plan werd opgesteld.

Klik hier: Het geboorteplan van Oone

Onthou dat dit volledig aan te passen is naar jullie wensen. Probeer met een aantal scenario’s rekening te houden zodat iedereen weet hoe jullie dit zien.

X Jess

Lees meer:

Ellie’s bevalling
Oone’s bevalling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.