Ik weet niet of dit voor elk ziekenhuis telt, maar wij hadden afgelopen donderdag een afspraak met een vroedvrouw in ons ziekenhuis om een geboorteplan samen te stellen. Op die manier willen ze te weten komen hoe jij je bevalling ziet. Je brengt dit mee als je moet bevallen zodat ze je niet al die vragen op dat moment moeten stellen. Ik ben realistisch en ik weet dat je bevallen niet kan plannen. De natuur kiest er zelf voor hoe alles verloopt, maar ergens deed het toch deugd om even te kunnen vertellen hoe ik mijn kindje graag op de wereld wil zetten.Een geboorteplan

Een geboorteplan

Vorige maand waren er twee infoavonden, maar ik zat met nog een heleboel vragen. Zoals jullie konden lezen in mijn bump update begint de angst toch wel te komen. Voor mij helpt helpt het om dan wat meer informatie te hebben. Ik weet graag alle scenario’s en mogelijkheden.

Ik kreeg bij de vorige consultatie een vragenlijst mee om al eens na te denken over bepaalde dingen. Over sommige vragen hadden we al nagedacht: wil ik een epidurale? In welke houding wil ik bevallen? Maar sommige items op de lijst riepen enkel nog méér vragen op, zoals de volgende:

 • Wil je max 1 stagiair in de kamer? Ik vroeg mij plots af hoeveel volk er in de verloskamer gaat zijn. Terwijl ze opsomde bleef ze maar herhalen dat ik waarschijnlijk niet eens zou merken dat er meerdere personen aanwezig zijn. De gynaecoloog, een verpleegster (assistent), een vroedvrouw en mintens één stagiair. Mij lijkt dat toch redelijk veel volk.
 • Ik wil wel/geen spiegel in de verloskamer. Best een rare vraag, maar er zullen waarschijnlijk vrouwen zijn die graag alles zien. Ik heb daar totaal geen behoefte aan, dus die vraag was snel beantwoord.

Om even over na te denken

 • Wil je zo weinig mogelijk ingrepen om de arbeid te versnellen? Had ik totaal nog niet over nagedacht, omdat ik er natuurlijk vanuit ga dat alles ‘normaal’ zal verlopen. Maar ik wil toch proberen om alles zo natuurlijk te laten verlopen.
 • Wil je de navelstreng doorknippen? Deze vraag is dan voor de partner. Ook leuk dat ze daaraan denken. Waarschijnlijk is niet iedereen daar even comfortabel bij. Ik ben wel blij dat hij dat ziet zitten.
 • Wil je je placenta zien? Bij die vraag wilde ik eigenlijk graag weten wat ze daar precies mee bedoelen. Ik wil er gerust eens even naar kijken, maar ze hoeven het niet te ontleden voor mij.

En dan natuurlijk dé belangrijkste vraag: wil je een epidurale? Ik wil het graag zonder proberen, maar mezelf kennende zal ik snel willen opgeven. Ik heb best een lage pijngrens. Het zou fijn zijn mochten ze het blijven afraden. Dat ze mij motiveren om zonder epidurale verder te gaan. Maar hoe spreek je af dat je het écht wil of nodig hebt. Spreek je een codewoord af? Hoop je dat je partner zelf ziet wanneer de grens bereikt is? …?

Ervaringen van bevallingen zijn altijd welkom.

Ik probeer mij niet te druk te maken, want het komt zoals het komt. (Maar kunnen we de bevalling niet gewoon overslaan??? HELP!?)

X Jess

10 thoughts on “Een geboorteplan opstellen”

 1. Hey meis, wat ontzettend fijn zo’n voorlichtingsavond! Ik wou dat wij dat hier hadden. Ik heb bij de verloskundige aangegeven dat ik het echt bizar vind hoe weinig informatie wij krijgen voor de bevalling en over de keuzes die we kunnen maken. Ze raadde me aan een boek te lezen.. (?!) Daarmee nam ik geen genoegen en nu heb ik over 2 weekjes een afspraak waarvoor ik een geboorteplan ga schrijven en die gaan we dan bespreken.
  Ik snap dat je het spannend vindt, dat vind ik ook, maar bang ben ik er absoluut niet voor. Ik merk door je blogjes een beetje dat jij volgens mij toch wel echt een beetje angstig bent :)! Weetje wat ik altijd maar denk? IEDEREEN is zo geboren, er is er nog nooit 1 blijven zitten dus die baby komt er wel. One way or another. We weten allemaal dat het zeer doet maar als het echt zo verschrikkelijk was dan waren er heeeeeel wat minder kinderen op deze aardbodem. Het zal even zwaar zijn maar alles gaat voorbij. Voor je het weet heb je je schatje in je armen! <3

  XXX

  1. Super lief van je en je hebt helemaal gelijk! Dood gaan we er niet van gaan. Ben benieuwd of we in dezelfde week gaan bevallen 🙂 jij ook veel succes 😉

 2. Mijn twee bevallingen gingen ook enorm vlot. Ik had in geboorteplan gezet dat ik énkel mijn vroedvrouw, mijn gynaecoloog en partner wou (krijg stress van te veel verschillende gezichten op zo’n moment), ik las dat een gynaecoloog al snel ‘preventief’ knipt en hier had ik ook duidelijk gemaakt dat ik het NIET wou. Als het echt nodig was, mocht er geknipt worden, maar preventief al beginnen … dankje. Uiteindelijk was het bij beide bevallingen ook niet nodig, dus ik ben blij dat ik daar op voorhand over gecommuniceerd had.

  En dan de epidurale… Mja, da’s een keuze die ieder voor zich maakt. Ik heb 2x met epidurale bevallen. Kvond het een beetje kiezen als “je mag een tand laten trekken bij de tandarts. Wil je mét of zonder verdoving?” Ja DUH, met.

  Ik had schrik dat de pijn voor enorme stress ging zorgen waardoor de bevalling minder vlot ging gaan, of waardoor het mooie moment een zwart kantje ging hebben. Maar tis een moeilijke discussie, ieder heeft zijn motivatie om het mét of zonder te doen. Maar tis zeker geen drama om die verdoving te vragen. Integendeel ;). Leg de lat niet te hoog!

  1. Ik snap wat je bedoelt. Ik heb er vooral schrik van hoor. Je voelt niets, een naald in je rug, … 🙂 je hebt me wel een extra item gegeven. We hebben het helemaal niet gehad over knippen/scheuren. Trouwens ook belangrijk.

 3. Ik had zelfstandig een heel bevallingsplan gemaakt, maar ben uiteindelijk met 34 weken al opgenomen ivm zwangerschapsvergiftiging helaas. Ik ben ingeleid met 36 weken en alles is dus anders gelopen dan ‘gepland’. Het beste is om gewoon alles op je af te laten komen en er niet te hoge verwachtingen van te hebben, dan kun je je veel beter aanpassen aan de situatie. Heel veel succes alvast!

 4. Ik had zelfstandig een heel bevallingsplan gemaakt, maar ben uiteindelijk met 34 weken al opgenomen ivm zwangerschapsvergiftiging helaas. Ik ben ingeleid met 36 weken en alles is dus anders gelopen dan ‘gepland’. Het beste is om gewoon alles op je af te laten komen en er niet te hoge verwachtingen van te hebben, dan kun je je veel beter aanpassen aan de situatie. Heel veel succes alvast!

  1. Ik ben mij heel bewust dat alles anders kan gaan, maar ik voel mij wel goed dat iedereen nu weet wat ik graag wil, moest het toch ‘normaal’ gaan. X

 5. Pingback: Mijn bevallingsverhaal | Powered by flowers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.