Het is wat het is, Ellie moet een bril op. Hoewel hippe merken en modellen voor volwassenen alomtegenwoordig zijn, een hippe kinderbril vinden bleek niet zo vanzelfsprekend. Omdat ik het zelf moeilijk vond om hierover informatie te vinden, wilde ik er iets over schrijven. Zoals altijd: als ik één mama kan helpen is mijn missie al geslaagd.

Waarom een bril?

Rond haar tweede verjaardag (oktober) merkten we op dat haar linkeroog af en toe naar binnen draaide. We wilden dus snel naar een oogarts. Maar de wachtlijst was gigantisch lang en konden we er maar eerst in februari terecht.

De eerste oogarts vond het niet alarmerend en wilde ons binnen een jaar terug zien. We voelden ons niet helemaal op ons gemak bij deze diagnose. Je hoort overal dat snel afplakken of brillen kan helpen. Ze had duidelijk een afwijking in haar zicht, en ze dekt haar oog af om beter te kunnen focussen. We snapten dus niet helemaal waarom ze het zo lieten. Dus we zochten een tweede oogarts, gewoon een second opinion.

Bij de tweede oogarts zijn we amper tien minuten binnen geweest. Hij wilde ons de week erna terug zien om meteen te opereren. En om een reden die ik niet helemaal begrijp kunnen ze nooit maar één oog opereren, dus moesten ze meteen de twee ogen doen. Dat was dus ook serieus schrikken. Deze diagnose lag dan weer zó ver van de eerste diagnose dat we nóg een oogarts zochten.

Derde keer, goede keer? Nu lijkt het alsof wij dokters hoppen tot we horen wat we wilden horen, maar opereren is toch niet zomaar iets en niets doen leek toch ook geen optie. Er moest toch nog wel iets tussen liggen?

De derde dokter raadde aan om een half jaar af te plakken en te brillen. Indien er geen verandering is, zullen ze toch moeten opereren. De gulden middenweg dus. In deze diagnose konden we ons beter vinden. Eerst even bekijken of er verbetering is met een brilletje en nadien pas opereren.Tegen dan zijn we een jaar verder (wat dokter 1 zei) en als de bril niet heeft geholpen moet ze een operatie (wat dokter 2 zei). Nu is het dus super hard hopen dat het verbetert. Mijn mama-hart kan zo’n operatie echt nog niet aan.

Een hippe kinderbril

Dat bracht ons dus hier. Ik begon de zoektocht naar een kinderbril bij de bekende brillenwinkels en, sorry om het zo te zeggen, maar ik vond alleen maar super felle of lelijke monturen. Het mag oppervlakkig zijn, maar je gezicht is je visitekaartje. Toch?

Dus ging ik op zoek naar hippe brillen en, lang leve Instagram, een aantal mama’s raadden me aan om naar Toop te gaan in Leuven (dankuwel dames!). Het is even rijden, maar ze garandeerden me dat het echt de moeite zou zijn.

Toop in Leuven

En dat was het! De keuze in Toop is zo groot. Ze hebben voor iedereen iets leuk. Er werken supervriendelijke dames met een immens geduld (!) want een peuter/kleuter brillen laten passen is een vak apart. 

Misschien een kleine tip tussendoor: probeer van elk montuur (snel) een foto te maken. Dan kan je peuter/kleuter gaan spelen en kan jij kiezen tussen de foto’s. Want ik kreeg vaak per montuur maar 5 seconden van haar. En hoewel ze wel zelf mocht zeggen wat ze mooi vindt en wat niet, is ze zelf nog te jong om zelf te kiezen.

Even wennen

Het is voor ons even wennen, maar voor haar nog des te meer. Ik kreeg als tip om het dragen van de bril op te bouwen. Normaal hebben kinderen ook snel door dat ze meer en beter zien mét de bril en ze daardoor zelf willen opzetten.

We proberen hem haar nu zo vaak mogelijk op te zetten, maar als ze niet meer wil gaan we er niet tegenin. Na een half uurtje zetten we hem gewoon terug op. Bij ons werkt het het beste om het niet te vragen want dan krijg je gegarandeerd een ‘nee’.

Zijn er hier mama’s waarvan de kindjes een bril dragen? Waar kochten jullie hem? Hebben jullie nog tips voor ons?

X Jess

5 gedachten over “Een hippe kinderbril”

  1. Als kind hetzelfde gehad en rond mijn vijfde operatie. Toendertijd had ik een bril met pijnlijke krullende oorstukjes (of hoe dat ook heten mag) zodat die goed bleef opzitten, vreselijk, haha. Ellie’s bril is stukken mooier 😉

      1. Hey, in mijn geval heeft de operatie gewerkt, nooit meer een zichtbaar lui oog, zoals ze dit ook wel noemen. Maar ik heb wel een ontzettend slecht dieptezicht, wat dus ook aan deze aandoening te wijten valt. Maar dat ben ik vele jaren later te weten gekomen en dat verklaart mijn niet zo schitterende parkeerprestaties ?. Veel succes ermee in ieder geval, operaties zijn altijd eng…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.