Wie hier al een tijdje rondhangt weet dat de epidurale tijdens mijn eerste bevalling niet goed ging. In mijn ogen verre van goed. Ze hebben 20 pogingen nodig gehad om hem te prikken en tijdens de keizersnede werd dan duidelijk dat die niet werkte naar behoren (lees: alles voelen tijdens de operatie). Dat wil ik nooit meer opnieuw meemaken. Dus nu de bevalling dichterbij komt stond er een afspraak met anesthesie op onze agenda. Even overlopen wat er mis ging en wat de opties zijn.

epidurale

Bevalling voorbereidingen

Hoe kan ik bevallen?

Ondanks dat mijn eerste bevalling een spoedkeizersnede was heb ik nog altijd opties. Ik kan gewoon proberen bevallen of kiezen voor een geplande keizersnede. Op dit moment ben ik er redelijk van overtuigd dat ik wil proberen om gewoon te bevallen. Van daaruit heb ik de kans om gewoon te bevallen, op een spoedkeizersnede en een gewone keizersnede. Voor elk van die scenario’s moet er een plan gemaakt worden ivm de epidurale.

Wat ging er mis met de epidurale?

De dokters vermoeden dat de wervels in mijn rug niet helemaal recht staan, waardoor ze moeilijk aan mijn ruggenmerg geraakten. Uiteindelijk hebben ze schuin gestoken, waardoor ze maar een deel verdoofd kregen. Op het moment van de operatie konden ze daar niet veel aan doen, buiten de epidurale nog een keer opnieuw steken. Op dat moment wat het allemaal nogal dringend en konden ze niet veel doen. Natuurlijk is dit allemaal gokwerk, want ze  weten niet echt zeker wat het probleem was. Ze weten enkel wat er in het verslag staat.

Wat nu?

Ik was best zenuwachtig voor deze afspraak. Ik wist helemaal niet wat ik moest verwachten. Laat ik beginnen met te zeggen dat het een hele lieve dokter was, die echt begrip toonde voor de situatie.

Samen hebben we de oplossingen besproken. Laten we even de theorie erbij halen. (Mijn excuses moesten er sommige dingen onduidelijk zijn of wat mis, ik ben namelijk geen dokter.)

A: Vaginaal bevallen.

1. Indien ik een epidurale wil, gaan ze eerst proberen om de klassieke epidurale te steken. Met de hulp van een echo machine gaan ze zoeken naar een ‘goede’ ingang. Als dit lukt is er geen probleem moest het toch een (spoed)keizersnede worden. Gunstig scenario!

Aan deze methode is een grote MAAR. Er zijn maar 2 dokters die deze techniek onder de knie hebben, dus ik moet geluk hebben dat zij op dat moment in het ziekenhuis zijn. Die kans is blijkbaar klein. Anders zullen ze toch een aantal pogingen doen zonder echo.

2. Als die gespecialiseerde dokters er niet zijn, en het lukt niet om de epidurale te steken kunnen ze via het infuus nog een pijnstiller geven. Hier ben ik geen fan van, want je kan hier wazig en slaperig van worden. Natuurlijk spreekt het voor zich, dat dit niet voldoet als het een (spoed)keizersnede wordt.

B: (Spoed)keizersnede

1: Als alles goed ging, steekt er een normale epidurale in mijn rug en moeten de hem gewoon ‘opladen’ voor de operatie. Dan voegen ze een medicijn toe die ervoor zorgt dat alles verdoofd is zodat je echt niets meer voelt.

2: Als het niet zo goed ging (en dus pijnstilling kreeg via het infuus), zullen ze net voor de operatie nog een keer proberen met spinale anesthesie. Als ik het goed heb begrepen is dit een veel dunnere naald en gaan ze daarmee ineens in het hersenvocht.

3: Helemaal als laatste, als al het bovenstaande niet lukt zullen ze me volledig moeten verdoven. En dit is echt het laatste wat ik wil. Zo mis zowel manlief als ik de geboorte en duurt het toch een tijdje voor je bij je baby mag.

Dus …

Dus samengevat moeten jullie allemaal meehopen dat 1 van die 2 dokters aanwezig is als ik binnen moet in het ziekenhuis :-). Dan is er allemaal geen probleem en ga ik een mooie bevalling tegemoet. Hopelijk een vaginale bevalling en wil mijn lichaam deze keer mee.

Het is heel wat informatie dat op mij afkomt en het hier even met jullie delen helpt om het wat te plaatsen. Ervaringen zijn ook altijd welkom, want ik voel mij nu alleen. 😉

X Jess

Lees de bevalling met de mislukte epidurale hier en hoe de bevalling ging na deze voorbereidingen.

21 gedachten over “Bevalling voorbereidingen | Mijn (mislukte) epidurale”

 1. Eerst proberen zonder he meid ? Scenario A = ik ben goed voorbereid en kan op eigen kracht bevallen, ik vertrouw op mijn eigen lichaam en krijg hierbij goede ondersteuning van de vv en doula. Yes, you can!!!! PS als je wil dat ik een geboorteplan opstel met je, laat maar weten he ?
  Mama Naturelli onlangs geplaatst…UnplugMy Profile

  1. Ja. Die had er ook bij gemoeten ?. Ergens wel wat schrik voor de druk op mijn litteken, maar we gaan positief binnen!! Zeker wat een fijn aanbod, ga ik graag op in!

 2. Jeetje dit is nogal wat en ja ik had je gevolg d en weet het nog goed van de geboorte van jullie eerste kind.
  Ik hoop van harte dat er inderdaad 1 van de artsen aanwezig is die jouw zal kunnen helpen….

  Heel veel succes en sterkte….

  Xoxo

 3. Jeetje wat een verhaal!! Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar stress van ervaart. Ik heb er helemaal geen ervaring mee, dus kan je wat dat betreft niet helpen. Wel kan ik je vertellen dat ik, zonder morgine pompje oid, óók heel suf slaperig en wazig was tijdens mijn bevalling. Dus misschien is dat niet zo erg als je een dergelijke pijnstilling krijgt. Sterkte meid!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Achteraf gezien… had ik best een pittige zwangerschapMy Profile

 4. Jouw verhaal over epidurale kon even goed mijn verhaal geweest zijn.
  Tijdens mijn eerste bevalling is het plaatsen van de epidurale ook niet goed gegaan, waardoor ik bij de spoedkeizersnede op tafel lag en ook nog alles voelde. De schrik sloeg me om het hart en na veel aandringen dat de verdoving niet werkte ben ik uiteindelijk onder volledige narcose bevallen van mijn eerste zoon.
  Tijdens mijn tweede zwangerschap veranderde mijn zoon telkens van ligging (hoofdje naar boven, hoofdje naar beneden, dwars,..) Daardoor wou de gynaecologe geen risico nemen tijdens een normale bevalling en werd het een geplande keizersnede.
  Ik heb er toen echt bij haar op aangedrongen om veel aandacht aan de epidurale te besteden zodat ik toch bij bewustzijn zou zijn voor de geboorte. De dag van de bevalling is mijn wens zeker opgevolgd. De anesthesist heeft er meer dan 30 min aan gewerkt, maar het is gelukt!
  K heb nooit het geluk gehad om te ervaren wat het is om je baby’tje meteen op je buik te krijgen en meteen samen kennis te maken, maar ik ben super blij dat ik wel de geboorte van mijn tweede zoon bewust heb meegemaakt.
  Ik duim voor jou!

  1. Verschrikkelijk, ik kreeg meteen kippenvel! Hebben ze bij jou ook moeten werken met een echo? Of op gevoel? Zo blij om te lezen dat je tweede wel goed ging, hoe was het verschil in herstel?

   1. Het was zeker niet mijn bedoeling om je angst aan te jagen. Eerder om aan te geven dat het soms nog voorvalt en zeker om jouw te laten weten dat het de tweede keer wel goed kan gaan.
    De tweede keer is er geen echo gebruikt maar was het volgens mij op het gevoel. Enkel nam de anesthesist meer zijn tijd dan eerste keer dus waarschijnlijk ligt bij mij daar het verschil.
    Buiten dat ik de eerste keer moest bekomen van de volledige narcose heb ik lichamelijk niet veel verschil gemerkt tussen beide keizersnedes. Mentaal heeft het voor mij wel veel verschil gemaakt. De eerste keer was het voor mij onwezenlijk dat ik mama was, terwijl ik me bij de geboorte van mijn tweede zoon wel meteen mama voldoende. K kon mijn kindje ook direct even aanraken, wist dat hij daarna in goede handen was bij de papa en ik mocht ook sneller terug naar mijn kamer om samen te bekomen 🙂
    Ik wens jou een goede tweede bevalling toe en ik duim kei hard dat alles mag gaan zoals je het wenst!!

 5. Ik herinner me je verhaal nog heel goed, was namelijk net voor mijn eigen eerste bevalling. Ik had zo’n angst voor een keizersnede! En wou ook al helemaal geen epidurale. Dat zou echt niet gebeuren! Gelukkig voor mij ging ik binnen met 7 cm ontsluiting en was alles op enkele uren geklonken zonder epidurale. Alles kan dus! Het ergste heb je al gehad, dus kan het nu alleen nog beter gaan, toch?! Op naar een droombevalling! (Hopelijk ook weer voor mij ? )

 6. Wat erg dat je zo’n slechte ervaring hebt moeten meemaken 🙁 Je vergeet in mijn ogen 2 scenario’s: je bevalt zo snel dat een epidurale niet meer kan/het gaat zo goed dat je er geen meer wil OF als je echt heel graag met een epidurale wil bevallen en je wil liever 1 van die 2 gespecialiseerde dokters erbij, kan je mss opteren voor een inleiding? Ik heb enkel ervaring met het eerste scenario. Mijn 2de bevalling ging zoooo snel dat er gewoon geen tijd meer was voor een epidurale. Ik heb een half uur afgezien maar nadien liep ik onmiddellijk weer rond en voelde me geweldig. Ik ben ook niet geknipt of gescheurd omdat mijn lichaam alles helemaal zelf deed. Bij mijn eerste (inleiding wegens over tijd gaan) kreeg ik wel een epidurale en had ik een scheurtje. Ik zou zeggen: probeer het gewoon en kijk op het moment zelf of het nog nodig is. Die baby’s volgen toch nooit onze mooi opgestelde plannen 🙂 Succes alvast! (Tussen haakjes: hoe ver ben je eigenlijk?)

  1. Ik hoop inderdaad dat ik gewoon alles natuurlijk kan doen en kan luisteren naar mijn lichaam. Dit is natuurlijk een ALS scenario :-). Ik ben vrijdag 30 weken, dus nog wel even te gaan.

   1. Ah ok dat wist ik niet van inleiding en keizersnede. Ik hoop echt dat je deze keer een droombevalling lag hebben, in hoeverre dat woord bestaat natuurlijk 😉

 7. Hey Jess,
  Heel veel succes met je bevalling, je gaat het kunnen, wat er ook gebeurt! Hou het doel voor ogen 😉 Hier tweemaal zwaar klinische bevallingen, en toch was het de mooiste tijd van mijn leven. Ben tweemaal volledig onder narcose geweest, eenmaal voor de bevalling zelf en eenmaal voor de complicaties, waardoor ik er voor beiden niet was tijdens de eerste uren van hun leven en toch neemt dat niet de roze gloed van mijn herinnering weg. Natuurlijk heb ik afgezien en natuurlijk had ik ook graag een thuisbevalling gehad, maar de tijd heeft dit weggevaagd en ’t is wat het is: wondermooi! Jullie gaan dat kei goed doen, welk scenario het ook wordt! Maar vrees niet te erg als het blijkt dat je onder volledige narcose moet, op dat moment is dat dan het beste voor jullie, meen ik, en je komt daar ook wel weer door! Succes en heel veel moed toegestuurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.