Elke donderdag van mei laat ik een gastblogger aan het woord. Het thema van deze berichten is het natuurlijk opvoeden. Vaak worden we aanzien als geitenwollensokken moeders, maar achter elke keuze schuilt een verhaal. Vandaag vertelt Britt haar verhaal. Zij vertelt ons meer over het zero waste leven.

 

Ik ben Britt, 28 jaar en mama van Lizzie (2,5jaar) en Mats en Robbe (14 maanden). Ik blijf thuis bij de kindjes en houd me bezig met minimaliseren en zo min mogelijk afval proberen maken met ons 5 koppige gezin (de twee katers en twee kippen niet meegerekend). Een leven zonder (of een pak minder) afval kost niet meer tijd , geld of energie. Het heeft alleen een periode nodig om op ontdekking te (durven) gaan en de wil om een mooiere en gezondere toekomst voor onze kinderen en onze planeet te bereiken!

image1

Waarom ben ik begonnen met zero waste?

In augustus 2015 waren er veel warme oproepen voor donaties aan de toestroom van vluchtelingen in ons land en ben ik geschrokken van de hoeveelheid spullen die ik dubbel had, of die ik niet meer gebruikte en kon missen. Ik heb toen heel veel weg geschonken en kwam in aanraking met de term ‘minimaliseren’.

Als thuisblijfmama van drie jonge kindjes had ik tijdens middagdutjes tijd om me daar in te verdiepen en al snel voelde heel het huis (en ons hoofd!) een stuk leger aan. Minimaliseren is een proces dat echt jaren kan duren en in fasen gaat. Dingen die ik eerst niet kon weg doen, kon ik een paar weken of maanden wel afscheid van nemen. Na een tijd wilde ik ook gaan minimaliseren in de afval dat ons vijfkoppige gezin produceerde, want de vuilzakken vlogen de deur uit!
Na wat opzoekwerk en het aanschaffen van een boek over afvalvrij leven ben ik vandaag al zeker een half jaar bezig en is onze afvalberg al een heel stuk geslonken, maar nog steeds kan het veel beter. Elke dag vind ik nog steeds wel iets waar ik een alternatief op zou moeten vinden. Ook dit gaat stap voor stap en het vraagt wat tijd alvorens je het resultaat in de vuilbak kan zien, maar het is leuk om te doen en winkelen kost hier niet veel meer tijd dan anders en is veel leuker geworden!

Hoe ik ben begonnen

De eerste stap die wij hebben gezet is opgemerkt dat we echt niet goed bezig waren… Tijdens het winkelen keek ik nooit naar het afval dat ik mee naar huis nam.
Wij hadden ook twee enorme (mooie) vuilbakken in de keuken staan: eentje voor PMD en eentje voor plastiek. Sorteren deden we dus al wel. Die vuilbakken hebben we om te beginnen het huis uit gedaan. Ik vond het een vreselijk zicht, zeker als je beslist om de afvalberg te gaan aanpakken!

Zodra die vuilbakken weg waren heb ik gekeken waar wij het meeste afval van kregen: zachte plastiek. En bovendien is dat een van de weinige dingen dat niet recycleerbaar is. Al ons broodbeleg dat aangekocht werd moest als eerste anders aangepakt worden. Ik besloot om naar de markt te gaan met mijn charcuterie-toren en met een bang hartje liet ik die daar de eerste keer vullen met héérlijk beleg! Ik krijg alleen maar positieve reacties en heb veel lekkere charcuterie dan is daarvoor kocht.

image1-1

Ik ben ook begonnen met zelf mijn brood te bakken, dat meel koop ik ook op de markt en zit al voorverpakt in een stevige papieren zak. Die zakken neem ik voor de verkoper terug mee, zodat hij ze opnieuw kan gebruiken. In datzelfde kraam kan ik ook verschillende bakingrediënten kopen (want ik bak nu alle koeken zelf, zero waste koeken in de winkel zijn onbestaanbaar), zoals rozijnen, kokospoeder, muesli, havermout, dadels, noten,… Allemaal in hetzelfde kraam, super handig!
Bloem, suiker, havermout koop ik in papieren verpakkingen in Colruyt.
Groenten en fruit koop ik meestal in een pakket op de markt , dat scheelt me veel geld én afval. En als ik tussendoor toch in de winkel nog wat moet bijhalen dan neem ik mijn eigen fruit-netjes mee om losse groenten en fruit in te steken.

image1-5

Frisdrank drinken wij al niet, maar bruiswater met al dan niet een lekker siroopje in wel. Daar hebben wij een soda stream voor gekocht. Zo maken we zelf ons bruiswater en dat scheelt ook veel flessen + de plastieken verpakking rond een pak van 6 flessen. En dan hoef ik niet meer met al dat gewicht te zeulen naar huis.

Momenteel ben ik al maanden bezig met al mijn huidige kuis- en verzorgingsproducten op te krijgen, en zodra iets leeg is maak ik het gewoon zelf. Ik heb heel veel recepten en inspiratie gehaald uit het boek ‘leven zonder afval’ van Emily Jane Lowe, zoals tandpasta, deo, allesreiniger, lippenbalsem, maar ook Pizza deeg, verschillende koekjes, en andere overheerlijke recepten! Een echte aanrader voor mee te starten.

Tips:

– vraag voor je verjaardag het boek ‘leven zonder afval’ 🙂
– kijk welk afval het meeste binnenkomt in jullie huishouden en zoek naar een haalbaar alternatief
– durf met je eigen potje naar de markt gaan
– er is een opmars bezig van afvalvrije winkels: in Antwerpen heb je Robuust, in Leuven is er Content, in Mechelen is er eentje in opbouw. Ga eens kijken en ervaar eens hoe leuk het is om met je eigen potten naar de winkel te gaan en ze zelf te vullen!
Het is gegarandeerd de toekomst , vroeger deden ze dit ook zo en dat ging perfect. Ondertussen weten we maar al te goed hoe veel dieren en planten er afzien en sterven door het toenemende aantal zwervend plastiek.

image1-4

Kostenplaatje?

Ik krijg wel eens de vraag of dat niet meer kost om zo te gaan winkelen. Maar als je even wat rond kijkt in je huidige supermarkt vind je misschien een betaalbaar alternatief zonder plastiek. Veel pasta bijvoorbeeld zit in plastiek zakken. Maar ik rij niet helemaal naar een afvalvrije winkel omdat ik vanavond pasta wil eten, ik koop een kartonnen doos met heerlijke spirelli’s in een doos gemaakt van gerecycleerd materiaal, dat ook opnieuw gerecycleerd kan worden!

image1-3
Denk ook : kwaliteit telt, niet kwantiteit! Dus geen maxi pak koeken voor ons , maar een bakplaat vol met zelfgemaakte gezond en lekkere havermout koeken ! Je gaat dus voor een gezonder milieu maar hebt meteen ook baat voor je eigen lichaam, want het is vaak de grootste troep die in plastiek verpakt zit…

Groeten Britt.

 

 

12 gedachten over “Gastblogger Britt: Zero waste”

 1. Tof dat je de tijd ervoor maakt en dat met een heel gezin! Ik probeer ook afval te verminderen, maar gebruik voor mezelf nog dat gezin als excuus om niet helemaal zero waste te gaan. Maar dat recycleerbare verpakking ook mogen meetellen als zero waste maakt het weer een stapje haalbaarder! Geef je ook een link naar je blog zodat ik daar eens kan komen lezen?
  Resaarcle onlangs geplaatst…Mag mee in de trukendoos!My Profile

  1. Hoi, ik lees de reacties nu pas!
   Voor mij wat dat gezin net een extra duwtje in de rug omdat je meteen het goede voorbeeld geeft en er voor zorgt dat je kinderen zich ook bewust zijn van wat er allemaal verpakt zit in afval.
   En ik heb inderdaad geen blog 😉

 2. Wel ja ben geinspireerd geraakt! Ik ga me dat boek toch aanschaffen. Eens zien of het me lukt. Manlief is al langer aan het zeggen dat het vuilnis omlaag moet en nu gaan we er eens werk van maken! Nu eerst die fruitnetjes kopen want die verpakkingen bij de markt iriteren me al langer!
  Cindy onlangs geplaatst…En…? Wanneer komt er een brusje?My Profile

  1. Dat is de mooiste reactie die ik kon hopen, anderen inspireren!
   Ik kocht de netjes op Kudzu.be, ze heten ‘Take5’ en zijn super goed van kwaliteit en handig in gebruik. Als je wat handig ben kan je ze zelf ook naaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.