Is unisex kleden hip? Ik ben niet bewust begonnen met genderneutraal te kleden. Voor Ellie werd geboren leek het mij een slim idee om alle spullen en de eerste maatjes unisex te kopen, zodat we alles konden doorgeven mocht de tweede baby een jongen zijn. Baby’s kosten gewoon al superveel geld en ik wilde niet alles opnieuw moeten kopen. Nu zijn we 2,5 jaar verder en kopen wij nu steeds unisex kledij.

genderneutraal

Dag jongetje

Meer dan eens per week zijn mijn dochters jongens of mijn zonen. Ik vind het helemaal niet erg als ze denken dat Ellie een jongen is. Als baby en peuter had ze kort haar en in combinatie met de unisex kleding kon je inderdaad niet opmaken of ze een jongen of een meisje was. Maar ik vind dat je tegenwoordig toch heel goed ziet dat ze een meisje is. Bij Oone komt er dan nog bij dat zij een unisex naam heeft. Dus zij wordt nog vaker aanzien als een jongen.

Het is heus niet dat ik hen t-shirts aandoe met daarop ‘ik ben een stoere jongen’ of een auto op. (Mocht ik dit wel doen omdat Ellie of Oone dat mooi vindt, zou ik dit ook oké vinden.) Waarom worden mijn meisjes dan aanzien als jongens? Heeft de maatschappij nog steeds een vertekend beeld?

Unisex is hip!

Ik hou gewoon niet van felle roze, paarse en pastel kleuren die geassocieerd worden met meisjes. Want hoe je het ook draait of keert als je je draait naar de meisjesafdeling zie je vooral roze, paars, glitters, … en bij de jongensafdeling groen, blauw, zwart, …

Meestal koop ik mijn unisex stukken bij de jongensafdeling. Daar vind ik sneller een stuk dat ik kan combineren in een leuke outfit. Onderstaande outfits zijn gecombineerd of volledige outfits uit de jongensafdeling. Het is niet dat ik bewust op zoek ga naar jongensstukken om bewust tegendraads te doen, maar ik zoek gewoon naar leuke stuks zonder mij te laten beperken door labels/afdelingen.

genderneutraal

JBC is mee met de trend!

JBC bijvoorbeeld is helemaal mee met deze trend en zij hebben momenteel de collectie jongensafdeling

genderneutraal

De collectie bevat allemaal stuks die kunnen gedragen worden door beide geslachten met een krachtige boodschap die ik alleen maar kan aanmoedigen. “Embrace diversity and unite in the name of respect.”

Aan elk kledingstuk hangt  een “Good News Collection/Thumbs up”-boekje met alle positieve berichten. Er schuilt ook een educatieve meerwaarde in de collectie: een lintje op de kledij geeft uitleg over het afgebeelde dier terwijl de vlag verwijst naar zijn natuurlijke biotoop. Go JBC!

Genderneutraal

Natúúrlijk draagt Ellie ook jurken, maar ik zal bijna altijd kiezen voor leuke unisex prints. Voor jurken kies is meestal voor merken zoals Lily Balou, Baba babywear, Alba baby, … Als je bijvoorbeeld Lily Balou neemt, in hun collectie zal je altijd prints zien die ze zowel voor de jurken gebruiken als voor de hemdjes. Ook altijd leuk om te twinnen met een broer/neef.

genderneutraal

Vorig jaar was er heel wat te doen rond de aankondiging van HEMA dat zij genderneutrale kleding gingen verkopen. Mensen werden gek, want stel je voor dat je geen meisjes/jongensafdeling zou hebben, dan zou hun zoon weleens die roze tshirt willen dragen. Ik weet niet wat die mensen allemaal dachten, maar genderneutraal wil gewoon zeggen dat ze komaf maken met teksten zodat ‘Ik ben een stoere jongen’ en ‘ik ben een mooie meid’. Meisjes kunnen ook stoer zijn en jongens kunnen mooi zijn.

Schoenen

Ook schoenen kunnen genderneutraal zijn. Daar vind ik bij Torfs altijd mijn zin. Ze hebben daar een groot assortiment en je kan ook altijd online bestellen, passen en eventueel terug sturen.

Oone draagt momenteel nog geen schoenen, maar Ellie’s schoenen zijn vaak redelijk neutraal. Het is niet dat ik bewust kies voor genderneutrale kleuren, maar ik vind ze zelf gewoon mooier en gemakkelijker te combineren. Een roze schoen met glitters zal niet zomaar overal onder passen, terwijl een okergele sandaal zowat overal onder past, zowel voor jongens als voor meisjes.

schoenen torfs
bergstein laarzen
schoenen

Hou de site zeker in de gaten, want af en toe geven de 10 procent korting op de hele collectie. 

Houden jullie rekening met jongens/meisjes kleding en/of schoenen?

X Jess

9 gedachten over “Genderneutraal | Unisex kleden is hip!”

 1. Oh is dat die zula…. collectie van JBC? Niet mijn smaak, maar het idee spreekt me wel aan. Ik check altijd eerst de meisjes en dan de jongens. Vooral voor tshirts. Broeken zijn hier 80% leggings en die liggen vrijwel altijd bij de meisjes. En ja, ik zie graag roze bij mijn dochter, maar het moet geen roze-overload worden. Vroeger dachten veel mensen ook dat Juliette een jongen was (omdat ze niks haar had) en ik vond dat super erg. Ze wil nu op ballet of gaan cheeren (oh jee….), maar de mag niks in haar haar. Dat gaat nog wat geven ??

  1. Broeken lijken mij inderdaad iets moeilijker. Ellie draagt dat eigenlijk zelden. Haha. Die hobby’s vragen nu eenmaal een staartker ofzo. ?

   1. Mag hier enkel legging of een broek met een knopje zijn (drukknop, want anders zijn we wel eens te laat op toilet, oeps).
    Ma echt he, ik vroeg haar waar ze dat haalde, heeft ze dat met haar pluszus gezien en nu wil ze ook turnen en dansen en zwieren ??

 2. De eerste babykleedjes waren hier ook unisex omdat we het geslacht niet wisten. Daarna wel kleertjes gekocht ifv het geslacht (2 meisjes hier) maar ik probeer een goed evenwicht te vinden tussen girly (roze, glitter) en “gewone” kleuren. In de jongensafdeling ben ik nog niet gaan kijken, net omdat ik die te jongensachtig vind 🙂 Unisex kledij zou ik zeker overwegen. De volgende keer dat ik de JBC binnenspring ga ik eens kijken.
  Anna Helena onlangs geplaatst…Anna Helena ontspult ook in 2018: een updateMy Profile

 3. Leuk artikel!! Wij wisten bij beide kindjes niet wat er uit mijn buik zou komen springen, dus wij zijn ook voor een unisex babyuitzet en kledingkast gegaan. Onze eerste smurf bleek een meisje, maar ik vind het ook super leuk om haar stoere t-shirts en broeken uit de jongensafdeling aan te doen, dus onze kleinere jongen zal die later ook kunnen dragen. En in de kledingkast van mijn meisje zie ik ook meisjesachtigere stuks die ik ook bij ons mannetje wil aandoen, zoals een vrolijk okergeel t-shirt met een zwart hert in lijnen erop, een zwart t-shirt met een gouden hart erop of zelfs een vuilroze t-shirt met een panter. Duimen dat ie ze aan wil! Ik heb goede hoop, want vorig jaar met carnaval ging hij op eigen vraag verkleed als flamencodanseres!

 4. Mila heeft ook jongenskleding, ik check ook altijd beide afdelingen. Ze heeft ook roze maar ik hou niet van te roze en truttige kleding, het mag wat pittig zijn. Onlangs kocht ik op een uitverkoop een legging met roestbruine streepjes en donkerblauwe trui (normal is boring) van de jongenscollectie en wat ik mij nog steeds afvraag is hoe het komt dat mijn zus dit wist want het is er echt niet aan te zien.

 5. Hoi! Ik ben student Journalistiek en ben toevallig bezig met een item voor in een mag
  azine over dit onderwerp. Zou ik je hierover mogen benaderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.