Ik kan me geen enkele periode herinneren dat ik niet op mijn eten moest letten. De enige periode dat ik het me niet aantrok was tijdens de zwangerschappen en de borstvoeding. En het is eraan te zien. Ik was nog nooit zo zwaar. Het is tijd om te stoppen met diëten en een gezonde levensstijl te zoeken. Ik zeg bewust ‘zoeken’ want zo voelt het echt. Het is zoeken naar een manier dat voor mij haalbaar is en werkt. Niet elk lichaam reageert hetzelfde.

Vasten en WW

Vol goede moed

Rond maart/april stopte Oone met drinken aan de borst. De kilo’s begonnen er stilletjes aan bij te komen. Mijn eetpatroon tijdens de borstvoeding kon ik niet meer volhouden zonder kilo’s bij te komen. Er moest dringend wat gebeuren.

Begin juni startte ik vol goede moed na mijn belofte in december. Ik begon met lopen en lette op mijn eten. Niet super strikt, maar naar mijn normen genoeg. Ik startte aan een BMI van 31,9. Wie het principe kent, weet dat dit veel te veel is. Zelfs op het einde van mijn zwangerschap van Ellie woog ik niet zoveel. Shame on me!

Na de vakantie woog ik nog steeds evenveel en de moed was ver te zoeken. Ik had in mijn ogen echt zo hard mijn best gedaan en mezelf veel ontzegt. Want zo voelt dat altijd als ik op mijn eten let. Zoals ik in de intro al zei, het is gewoon zoeken naar een manier dat werkt en dat vond ik.

Intermittent fasting

Tars (mijn wederhelft) doet af en toe het 5:7 vasten programma. Dat wil zeggen dat hij vijf dagen gewoon eet en twee dagen onder de 500 kcal blijft. Hiermee houdt hij zijn gewicht onder controle, niet dat hij moet afvallen. Dit programma sprak me totaal niet aan. De dagen dat ik maar 500kcal mocht eten zou ik zoveel honger hebben. Maar dan kwam ik intermittent fasting tegen.

Ik raad zeker aan om dat eens te googlen. Niets dan voordelen en succesverhalen. Kort uitgelegd wil dit zeggen dat ik niets eet of drink (buiten water) tussen 19u en 11u. De meeste mensen nemen 20u/12u, maar ik haalde 12u echt niet zonder dood te gaan. Dus 16u niet eten en 8u wel eten.

Het is vooral heel belangrijk dat je véél water drinkt, anders krijg je hoofdpijn. Doordat je minder eet, haal je ook minder vocht uit je eten en moet je dat compenseren met extra water. Of toch zeker aan die 1,5 liter komen.

Mijn ervaring

De eerste week vond ik het moeilijkste. Ik had de hele tijd honger, zelfs s’nachts werd ik wakker van de honger. Ik had gelezen dat de eerste week moeilijk zou zijn, dus ik wist dat ik op mijn tanden moest bijten. En het klopt, na die eerste week ging het super vlot en waren er zelfs dagen bij dat het later dan 11u was voor ik iets at. Mijn eerste week viel net tijdens ons weekendje Center Parcs, dus het was niet gemakkelijk.

Ik probeer ook mijn ochtend goed te vullen zodat de tijd sneller vooruit gaat. Mijn gedacht is ook dat ik vet verbrand als ik actief ben tijdens de ochtend op een nuchtere maag.

WW, het nieuwe Weight Watchers

Omdat er echt wel wat kilo’s af moet en ik niet mijn gewicht wil ‘onderhouden’ combineerde ik dit met WW. Op die 8 uur dat ik mag eten, hou ik me binnen het aantal punten dat WW me gaf. (Dat wordt berekend in de app volgens leeftijd, lengte en gewicht)

Ik doe alles via de WW app, super gemakkelijk in gebruik en na een tijdje weet je ongeveer wat je niet en wel kan eten. Ik vond het vooral belangrijk om mijn porties onder de loep te nemen. Voor ikzelf de WW app had, vroeg ik af en toe aan Tessa om mijn dag in punten om te rekenen en het was duidelijk dat de hoeveelheden mij de das omdeden, want zoveel snoepte ik niet. Ik at gewoon veel te veel en het verkeerde.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Ik probeer doorheen de dag zoveel mogelijk 0 punten te eten. Misschien klinkt dit chinees, maar WW heeft een aantal ingrediënten die 0 punten waard zijn oa: kip, kalkoen, groenten, fruit, eieren, vis, … zodat ik s’avonds gewoon met de kinderen kan mee eten zonder over mijn punten te gaan. En meestal is dat gewoon typisch Belgische kost. Aardappelen, groenten en vlees(vervanger).

Intermittent fasting
Dit is een voorbeeld van een normale dag. Ik at dus bijna al mijn punten tijdens mijn avondmaal.

De producten met een barcode zijn super gemakkelijk in te geven. Je scant het product en je geeft in hoeveel je ervan at of dronk. Bij bijvoorbeeld aardappelen is het de eerste keer wegen en nadien kan je goed inschatten hoeveel één portie is. Ik ben de app nog volop aan het testen en misschien schrijf ik daar binnenkort nog wel wat over.

Lees meer: Mijn 8 favoriete WW snacks.

Mijn gewichtverlies

Ik begon op 20 augustus en momenteel zijn we een dikke maand verder en is er 4 kilo af. Zonder eigenlijk heel veel moeite te doen. En het klinkt gek maar ik heb echt minder honger. Mijn lichaam pastte zich aan.

De eerste vijf kilo zijn het gemakkelijkst, maar ik hoop het zo verder te kunnen zetten, want er moet zeker nog 20 kilo af om op een gezonde BMI te komen.

4 maanden later : de resultaten

Zijn er hier nog die ervaring hebben met vasten of WW?
Tell us!

X Jess

4 gedachten over “Intermittent fasting + WW | De perfecte manier om gezond gewicht te verliezen”

  1. Ik begon in januari met een strikt ketodieet (geen koolhydraten) en verloor intussen 14 kg. Sinds een paar weken eet ik wat meer koolhydraten, maar mijn gewicht blijft stabiel. Teruggaan naar mijn eetpatroon van vóór 2019 (met minstens 3x koolhydraten per dag, bvb havermoutpap-boterhammen-aardappelen) doe ik nooit meer! Dat IF heb ik ook geprobeerd, maar het had geen invloed op mijn gewicht dus besloot ik toch maar weer te ontbijten. Zoals je zegt: niet alles werkt hetzelfde voor elk lichaam. Fijn dat dit wel iets voor jou is en veel succes nog met verder afvallen!)
    Moederschip onlangs geplaatst…Dertigerspraat is terug!My Profile

  2. Geen ervaringen met ww of vasten. Wel ervaring met al 20kg afvallen… my ‘secret’ Fietsen! Kmoet nog 15 kg kwijt om gezond te zijn. Mijn lichaam is ondertussen gewoon aan de fiets. Dus ik trap mijn kilos niet meer weg… dus ook in de zoektocht naar gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.