Is bamboe beter dan melamine? Een Bamboe eetset stond al lang op ons verlanglijstje. Vorige week won ik een set van Ekobo op de facebook pagina van Klein spook (de winkel van onze wasbare luiers). Hoe onverwacht en ik was zo blij.
Oma kocht als cadeautje voor Ellie ook net een prachtig setje, wat een groot toeval was.

Bamboe beter dan melamine

Melamine

Waarom wilden wij zo graag een bamboe set? Een tijdje geleden deelde blabloom een artikel met daarin de reden dat zij melamine weren. Gingen daar even mijn oren van flapperen. Wij drinken hier elke avond warme thee uit melamine bekers, hebben een hele voorraad melamine diepvriespotten, melamine lepels, en meer. Tijd om opnieuw na te denken over ons keukengerei. Weggooien is ook zonde, maar de melamine wordt alvast niet meer gebruikt voor alles wat warm of zuur is.

Onze dochter willen we zo weinig mogelijk aan zulke stoffen blootstellen. We gingen dus snel op zoek naar alternatieven voor het eerste eetsetje voor Ellie.

Bamboe

Bamboe klinkt als een veelbelovend alternatief. Het groeit enorm snel en kan zeer ecologisch geteeld worden. En merken die zich super-ecologisch profileren moeten dan wel enkel natuurlijke (lees ongevaarlijke?) stoffen gebruiken. Juist?

Dit staat letterlijk op de site van Ekobo:
“To extend the life of our products, we’ve combined biodegradable bamboo fibre, a highlyrenewable natural resource, with a 100% food-grade melamine binder.” 
Ook melamine dus.

Is bamboe beter dan melamine?

Eerlijk is eerlijk, we weten het even niet meer. Hadden we niet verder gezocht, hadden we dit ook niet gevonden. Bamboe wordt voorgesteld als een beter alternatief voor melamine. We doen alvast geen warme maaltijden of zure dranken in de set. Tot we hier wat meer over vinden of nog een ander alternatief vinden. Koud drinken of eten is geen probleem.

Natuurlijk is bamboe de meest ecologische keuze, dus we zijn zeker nog tevreden van deze twee setjes.

We zijn er niet helemaal uit wat we hiermee moeten. Zijn er hier lezers die hier wat meer over weten? Wat is jullie mening? Laat het me zeker weten.

X Jess

9 thoughts on “Is bamboe beter dan melamine?”

  1. Hier ook al onze mooie melaminebordjes opzij gelegd. Had ze op de geboortelijst staan, echt zonde. Ik gebruik ze enkel nog voor koude dingen, maar meestal gebruik ik de happymat, volgens mij helemaal veilig koud en warm!

  2. Wij hebben hier precies dezelfde bekertjes van Ekobo en toen ik dat ingrediënt las heb gelijk geïnformeerd bij de webshop waar ik de bekertjes kocht. Het ligt met deze melamine lijm gelukkig wel iets genuanceerder. Ik ben in elk geval gerustgesteld.

    RVS, glas of porselein of bamboehout worden als meest veilig omschreven. Blijft lastig hè. Denk je het goed te doen, ontdek je weeeeer wat. En daarbij is het praktische element met vier kinderen + spelende vriendjes en vriendinnetjes toch ook wel erg belangrijk…

  3. Phoeh… Op den duur weet je’t echt niet meer hé :(.
    Wij hebben ook veel melanine in de kast staan.. Misschien is Jules nu wel oud genoeg om over te stappen naar glas of porselein? Dit lijkt me dan nog het veiligst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.