Is bamboe beter dan melamine? Een Bamboe eetset stond al lang op ons verlanglijstje. Vorige week won ik een set van Ekobo op de facebook pagina van Klein spook (de winkel van onze wasbare luiers). Hoe onverwacht en ik was zo blij.
Oma kocht als cadeautje voor Ellie ook net een prachtig setje, wat een groot toeval was.

Bamboe beter dan melamine

Melamine

Waarom wilden wij zo graag een bamboe set? Een tijdje geleden deelde blabloom een artikel met daarin de reden dat zij melamine weren. Gingen daar even mijn oren van flapperen. Wij drinken hier elke avond warme thee uit melamine bekers, hebben een hele voorraad melamine diepvriespotten, melamine lepels, en meer. Tijd om opnieuw na te denken over ons keukengerei. Weggooien is ook zonde, maar de melamine wordt alvast niet meer gebruikt voor alles wat warm of zuur is.

Onze dochter willen we zo weinig mogelijk aan zulke stoffen blootstellen. We gingen dus snel op zoek naar alternatieven voor het eerste eetsetje voor Ellie.

Bamboe

Bamboe klinkt als een veelbelovend alternatief. Het groeit enorm snel en kan zeer ecologisch geteeld worden. En merken die zich super-ecologisch profileren moeten dan wel enkel natuurlijke (lees ongevaarlijke?) stoffen gebruiken. Juist?

Dit staat letterlijk op de site van Ekobo:
“To extend the life of our products, we’ve combined biodegradable bamboo fibre, a highlyrenewable natural resource, with a 100% food-grade melamine binder.” 
Ook melamine dus.

Is bamboe beter dan melamine?

Eerlijk is eerlijk, we weten het even niet meer. Hadden we niet verder gezocht, hadden we dit ook niet gevonden. Bamboe wordt voorgesteld als een beter alternatief voor melamine. We doen alvast geen warme maaltijden of zure dranken in de set. Tot we hier wat meer over vinden of nog een ander alternatief vinden. Koud drinken of eten is geen probleem.

Natuurlijk is bamboe de meest ecologische keuze, dus we zijn zeker nog tevreden van deze twee setjes. Maar wel met bovenstaande voorwaarden.

We zijn er niet helemaal uit wat we hiermee moeten. Zijn er hier lezers die hier wat meer over weten? Wat is jullie mening? Laat het me zeker weten.

Update 2021:

Momenteel worden alle producten met bamboe uit de rekken gehaald. Klik hier voor het artikel op VRT. En alternatieven voor kinderservies kan je vinden bij Sofie!

X Jess

11 gedachten over “Is bamboe beter dan melamine?”

  1. Hier ook al onze mooie melaminebordjes opzij gelegd. Had ze op de geboortelijst staan, echt zonde. Ik gebruik ze enkel nog voor koude dingen, maar meestal gebruik ik de happymat, volgens mij helemaal veilig koud en warm!

  2. Wij hebben hier precies dezelfde bekertjes van Ekobo en toen ik dat ingrediënt las heb gelijk geïnformeerd bij de webshop waar ik de bekertjes kocht. Het ligt met deze melamine lijm gelukkig wel iets genuanceerder. Ik ben in elk geval gerustgesteld.

    RVS, glas of porselein of bamboehout worden als meest veilig omschreven. Blijft lastig hè. Denk je het goed te doen, ontdek je weeeeer wat. En daarbij is het praktische element met vier kinderen + spelende vriendjes en vriendinnetjes toch ook wel erg belangrijk…

  3. Phoeh… Op den duur weet je’t echt niet meer hé :(.
    Wij hebben ook veel melanine in de kast staan.. Misschien is Jules nu wel oud genoeg om over te stappen naar glas of porselein? Dit lijkt me dan nog het veiligst.

  4. het is inderdaad lastig het bos door die eco-bomen te zien. 🙂 Dit is iets wat me dani stoorde dat ik in een 5-dagen onzerzoek modus ben gegaan! Dus is wat eruit kwam :

    Melamine is in theorie veilig te gebruiken. Als en slechts als :
    – je er geen zure dingen indoen (ps. appelmoes, cola, sinaaspappelsap,… is ook zuur!)
    – je er niets boven de 65° indoet
    – als je ze niet boven de 70° in afwasmachine steekt. Let op, de eco stand verwarmt vaak kort naar 70° en dus niet ok!

    Er is geen ‘betere’ en ‘slechtere’ melamine. Melamine is melamine, en wat Ekobo zegt is dus onzin.
    Bovendien worden er om de haverklap Melamine kinderbordjes teruggeroepen, zelfs van gekende merken, omdat die de wettelijke dosis overschrijden.

    De anti-plastic heisa is onnodig. Waar het om gaat is EENMALIG gebruikt plastic, en de zogenaamde thermosets als melamine. Dat is slecht. VKies je voor thermoplasts, dan is dat vaak de betere keuze, mits het kwalitatief is.
    Waarom?
    – thermosets zijn NIET te recycleren. Eens baby het niet meer wil is dat de afvaloven in. Kies voor items in PP bijvoorbeeld, deze zijn eenvoudig te recyclen. P.S. keramiek is trouwens ook niet recyclebaar…
    – bamboo -items zijn niet recycleerbaar. Zelfs als ze niet uit melamine bestaan zijn ze niet recycleerbaar. Het is namelijk een gemengd materiaal. VErgelijk het met wanneer je bijvoorbeeld bloem en melk mengt. In geen geval krijg je de melk en de bloem er nog apart uit.
    – de productie van plastic items verbruikt tot 90% minder energie dan de productie van bv glas of aardewerk. (probeer zelf maar eens plastic te smelten en keramiek… Je ziet meteen wat ik bedoel)
    – thermoplasts zijn licht, duurzaam, voedselveilig, afwasmachine bestendig, … Noem maar op.

    De beste keuze is dus een thermoplast. Merken als BV het in Duitsland gemaakte koziol verdelen kwalitatieve, mooie items die 100% foodsafe zijn, geen BPA, geen melamine.

  5. Wereldnieuws! Er zit melamine in bamboe!

    Ik kwam op je blog terecht door een google search over melamine. Ha! Je was de media een paar jaar voor, Jess. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.