Nu onze peuter wat meer een kleuter is, wordt het moeilijker om haar bezig te houden tijdens lange auto of bakfiets ritten. Wie ooit dacht dat een baby moeilijk was in de auto, heeft nog geen peuter of kleuter in de auto gehad. Tijdens onze rondreis met de mobilhome kregen we vaak de opmerking dat het toch straf was dat we met zo’n kleine baby op reis gingen. Wees gerust dat de baby absoluut niet het probleem was onderweg. Kinderen bezig houden in de auto is gewoon enorm moeilijk met momenten. Om jullie die frustraties deze vakantie te besparen, zet ik graag onze favorieten bezigheden op een rijtje.

Basisregels

  • Probeer geen lange stukken te rijden en stop voldoende. Kinderen moeten hun energie af en toe kwijt. Wij proberen met de auto toch elke anderhalf á twee uur te stoppen om de kinderen hun benen te laten strekken. We waren extra blij als er op de parking een speeltuin stond. Met de fiets zijn we zo lang niet onderweg maar probeer ik te stoppen als we bijvoorbeeld paarden tegen komen. Dat doorbreekt de rit een beetje.
  • Als het mogelijk is, probeer dan te rijden als de kinderen moeten slapen of dutten. ’s Nachts rijden is voor de kinderen ideaal maar het grote nadeel is dat je zelf heel de nacht wakker bent geweest en de kinderen goed uitgeslapen aan hun dag beginnen. Ook met de bakfiets probeer ik er rekening mee te houden om langere ritten tijdens dutjestijd te doen. Indien mogelijk, probeer ik zelfs een kussen mee te nemen zodat de oudste zich gemakkelijk kan leggen.

Kinderen bezig houden in de auto (of bakfiets)

Praat met je kind

Hier heb je misschien in het begin nog het meeste energie voor. Probeer met je kind te praten. Een auto of bakfietsrit is ideaal om eens gezellig te kletsen. Als ze oud genoeg zijn, kan je ook woordspelletjes spelen, zoek samen naar bepaalde auto’s of spot dieren langs de kant van de weg. In ons geval laat ik gewoon Ellie aan het woord. Ze vindt het super leuk om te vertellen en te vertellen. Binnenkort kan Oone ook praten en kunnen ze wat kletsen tegen elkaar of samen verhalen vertellen.

Ipad

De ipad blijft zo veel mogelijk in de kast liggen, maar tijdens lange autoritten is hij echt een lifesaver. Ik heb hem nog nooit nodig gehad in de bakfiets, maar je weet nooit. Tegenwoordig doe ik langere en langere stukken met de fiets en dan kan die ook wel eens van pas komen als ze echt moe is. Misschien ook geen slechte tip is een Ipad hoes bestellen. Onze Ipad ging vorige week tijdens een etentje de grond op en de aan/uit knop is naar de vaantjes.

Kinderen bezig houden in de auto

Spelletjes

Aangezien we onderweg geen internet hebben, is het belangrijk om spelletjes te zoeken die geen internet nodig hebben.

Onze favorieten zijn :
App for kids: Dit zijn puzzelapps. Ideaal voor beginnende puzzelaars. De eerste puzzels zijn gratis, maar als je ze allemaal moet je betalen. Ik heb geen idee hoeveel juist, maar het zal niet veel geweest zijn. Nadat je de puzzel hebt voltooid, volgt er een leuk minispelletje.
Duplo apps: We hebben food, train en animals editie. Een interactief spelletje waarbij ze zelf bijvoorbeeld een trein moeten vullen, een brug bouwen, … Deze apps zijn trouwens volledig gratis.
Restaurant Asia: Een gratis app waar je eten maakt voor andere dieren. Snijden, koken, bakken, …

Als jullie nog leuke apps kennen, mag je die altijd even delen.

Luistercd/muziek

Ellie is nog een beetje te klein, maar we hebben hier al een aantal cd’s liggen van het Geluidshuis. Super leuke verhalen met grappige stukjes in voor groot en klein. Nu ook trouwens beschikbaar in een app, ideaal als je net zoals ons geen cd-speler hebt in de auto.

Muziek is hier ook een grote favoriet. Liedjes van Kapitein Winokio of Samson en Gert staan hier geregeld op. Ik vind het zo leuk dat Ellie de liedjes van Samson en Gert ook zo leuk vindt. Heerlijke nostalgie.

Als je zelf even naar je eigen muziek wil luisteren, kan je je kind een koptelefoon geven.  Even rust voor beide partijen. Ik vond mijn koptelefoon bij de telefoon accessoires hier. Het was ook even zoeken welke koptelefoon op haar hoofd past.

Filmpjes

Netflix doet het hier altijd goed. Je hebt op de app een download functie. Thuis probeer ik dan wat van haar favoriete afleveringen of films te downloaden. Die kan je dan nadien in de auto bekijken zonder internet.

Wij hebben ook ooit een superlange kabel gekocht zodat we onderweg ook kunnen opladen in de auto terwijl zij verder kijkt. Onze Ipad is niet meer zo nieuw en de batterij gaat snel leeg.

Boeken

Er liggen altijd boekjes in de auto, maar tijdens een lange rit is het altijd handig om (nieuwe) boekjes mee te nemen. Je kan de boekjes in een leuke mand steken tussen de twee autostoelen in. Of als je maar één autostoel hebt, op de zetel ernaast. Zo kunnen ze er altijd zelf aan. In de bakfiets is het gemakkelijker weg gelegd.

Ellie’s favorieten boeken
Oone’s favorieten boeken
Mama’s favorieten boeken

Kinderen bezig houden in de auto

Geluidboeken

Dit waren één van Ellie’s eerste boekjes. Boekjes waarbij je op een knopje moet duwen om een geluid te horen. Wij hebben hier veel verschillende versies. De voertuigen, muziekinstrumenten, dieren, vogels, … We kochten er zowel in de Kruidvat als van Clavis. Al zijn de knopjes van de Clavis boekjes iets gemakkelijker in te duwen voor de kleine vingers. Ideaal voor onderweg, uren plezier.

Zoekboeken

Dit zijn de nieuwe toppers. Ik ken zelf de boeken bijna van buiten, dus kan ik onderweg vragen om iets bepaald te zoeken. Je kan de moeilijkheid zelf kiezen. Je hebt drukkere en minder drukke prenten. Hoe drukker, hoe moeilijker het is om iets te vinden. Als je zelf niet kan helpen, kan je je kind altijd leren om bijvoorbeeld met stickers te werken. Bijvoorbeeld een gele sticker op de te zoeken kat en dan moet ze de kat zoeken en daar ook een gele sticker op kleven. Op die manier kunnen ze zelfstandig aan de slag in een zoekboek.

Fotoboeken

Voor Ellie’s eerste verjaardag maakte ik een stevig fotoboekje met daarin allemaal foto’s van onze familie. Ze heeft hem nu bijna twee jaar en het is nog steeds één van haar favoriete boekjes. Voor Oone’s eerste verjaardag maakte ik er ook eentje. En ook een gewoon fotoboek.

Je kan ook de foto’s op de Ipad zetten als je die dan toch mee hebt. Kinderen vinden foto’s bekijken het leukste wat er is.

Stickerboek

Deze boekjes doen het altijd goed bij Ellie. Ze zijn gemakkelijk te vinden in HEMA of De Standaard boekhandel. Op Pinterest vind je ook altijd leuke ideeën om zelf te maken.

Snacks

Kinderen bezig houden in de auto

Dit spreekt voor zich. Eten is altijd een goede bezigheid. Ik probeer altijd dingen te voorzien die ‘lang duren’ zoals druiven, rozijnen, … Net zoals ze je bezighouden op lange vluchten. En dat werkt ook. Ideeën voor gezonde snacks vind je hier.

Speelgoed

Ik laat Ellie altijd zelf wat kiezen. Haar favoriete speelgoed om mee in de bakfiets of auto te nemen is haar popje. Zoals een echt moedertje is ze daar de hele rit mee bezig.

Het is altijd even zoeken welk speelgoed genoeg afleiding biedt voor je kind. Ellie kan ook uren bezig zijn met wat Playmobil popjes.

Spelletjes

Als je kinderen wat ouder zijn, kan je ook spelletjes meenemen in de auto. Er zijn heel was reisedities te vinden van je favoriete spelletjes, maar je kan ze ook altijd zelf maken. De kleuterjuf in mij gaat dan volledig los.

Het lijkt mij leuk om eens een bingo te maken. Je kan zo zelf kiezen wat je erop zet. Als je de bingo lamineert en whiteboard stiften gebruikt, kan je ze ook hergebruiken.

Het is altijd even zoeken hoe je je kinderen tevreden kan houden in de auto, maar ik hoop alvast dat ik je enkele ideeën gaf.

x Jess

4 gedachten over “Kinderen bezig houden in de auto ( of bakfiets )”

  1. Ik heb me ook net bezig gehouden met een lijstje tips en herken heel veel, Haha. Jouw kinderen zijn al wat ouder maar de app van Nijntje heb ik alvast geïnstalleerd, daar kunnen ze ook mee kleuren enzo. Nog een tip is misschien de luisterboeken van Dikkie Dik op Spotify. Voor ons wordt het de eerste keer binnenkort, spannend…
    Sofie onlangs geplaatst…Één jaar mamaMy Profile

  2. Toptips! Ik ben ook al kleine bezigheden aan het hamsteren voor de autorit richting vakantiepret. Ik neem deze keer raamstickers mee om zelf in te kleuren. Benieuwd hoe lang dat ze zoet zal houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.