Bij een ouder huis komen heel wat klusjes om je huis energie zuiniger te maken. Zeker als je weet dat er in dit huis al jaren niets meer is gedaan qua onderhoud. Op zich was ons huis instapklaar, maar er waren toch een aantal kleine dingen die we wilden aanpassen om ervoor te zorgen dat we energie bespaarden. Soms een kleine investering om op groter schaal meer te besparen.
1. Het vervangen van oude en kapotte toestellen
In de keuken moesten er heel wat oude toestellen vervangen worden. De vaatwasser deed het niet meer, de koelkast was oud en te klein voor ons gezin en de oven was volledig stuk. Dus leek het ons heel logisch om deze te vervangen door energiezuinige toestellen. Eerlijk is eerlijk, ik heb geen idee van de normen , maar gelukkig heb ik een man die graag alles uitlegt met hand en tand.
Hoe zuinig een toestel is, kan je zien aan de score op het energielabel. Vóór 1 maart 2021 kon je op zoek gaan naar een toestel met een A+, A++ of A+++ score, maar dit kan nu niet meer. Toestellen krijgen enkel nog een A score als het toestel energiezuiniger is dan de toestellen die vandaag al op de markt zijn. Met die nieuwe regeling is een B of C score al heel goed. En met deze nieuwe info in het achterhoofd gingen wij shoppen voor nieuwe toestellen.
We kochten een nieuwe koelkast, diepvriezer, vaatwasser en oven. En op termijn moeten ook de boiler en het vuur nog vervangen worden.
2. Led verlichting
Misschien wel de grootste besparing! Het huis had blijkbaar nog overal gloeilampen steken en die hebben we allemaal vervangen door LED lampen. Want wist je dat een ledlamp 90% zuiniger is dan een gloeilamp? Wat zeker tijdens de winter en constant thuis werken een goede zet is geweest. En zoals je ziet op de foto waren dat een heleboel lampen.
In de woonkamer hingen we ook led-lampen die dimbaar zijn, maar hiervoor moesten we eerst nieuwe armaturen vinden, want die waren ook aan vervaging toe.
En in de badkamer hebben we ook de oude TL lampen vervangen door LED lampen.
3. Slimme thermostaat
Onze slimme thermostaat kochten wij vijf of zes jaar geleden, maar moest natuurlijk nog geïnstalleerd worden. Wij hebben de Nest van Google. Nest leert wanneer je thuis bent en hoe warm of koud het moet zijn op dat moment. Nu we de hele dag thuis werken, moet het tussen 7u30 en 22u , 21 graden zijn. Nest regelt zelf wanneer de verwarming moet aanspringen en rekent ook zelf hoelang het zou duren voor je huis op deze temperatuur is. Op die manier stook je efficiënt en geen minuut langer dan nodig.
Als je niet thuis werkt, kan je een schema instellen wanneer je thuis bent en Nest zorgt ervoor dat je huis op temperatuur is als je thuis bent. Je kan natuurlijk ook via de app de temperatuur aanpassen. Stel je vertrekt op vakantie en je bent de verwarming vergeten uit zetten, dan kan je dit ook doen via de app.
En daar bovenop krijg je maandelijks een rapport van je energie verbruik.
Waarschijnlijk vergeet in nog een aantal dingen, maar dit waren zeker de belangrijkste puntjes die we meteen hebben aangepakt.
Jess
Energiezuinig leven is o zo belangrijk.
Dat kost een heleboel maar dan heb je er jarenlang plezier van…….
Goed artikel.
Een fijne dag Xoxo