Als kleuterjuf valt het me op dat kinderen niet weten hoe je een schaar moet vasthouden of hoe een schaar werkt. Leren knippen is nochtans een hele goede voorbereiding op schrijven en daarom niet onbelangrijk. Net zoals alles is het een vaardigheid die je leert door veel te oefenen. Ik merk in mijn omgeving dat veel mama’s (of papa’s) het eng vinden om een schaar aan te bieden. Nochtans is het helemaal niet zo moeilijk of gevaarlijk om aan te leren. Even een ‘juffen blogpost’ ertussen met tricks en ideeën. Knippen aanleren doe je dus zo …

Knippen aanleren

Knippen aanleren

Aanbieden

Daar begint het mee. De schaar aanbieden. Je hoeft niet meteen te starten met een echte schaar en papier. Onderstaande tips kunnen helpen om het geleidelijk aan te introduceren.

‘Monkey see, monkey do’.

Het ontdekken begint bij jezelf. Als kinderen bij jou zien hoe je veilig omgaat met een schaar, zullen zij dat op dezelfde manier leren. Mocht je zelf een knipproject hebben, kan je jouw kind erbij nemen en verwoorden wat je aan het doen bent. Dit deed ik al toen Ellie een kleine peuter was.

Een plasticine schaar

Welk kind houdt er niet van om met plasticine te spelen? Je maakt samen worstjes en met een plasticineschaartje kunnen ze er stukjes af knippen. Ook een ideaal moment om aan te leren hoe ze een schaar moeten vasthouden.

Tip om de schaar juist vast te houden: teken op de duim twee oogjes. Ze moeten altijd de oogjes zien tijdens het knippen. Zo houden ze hun schaar al juist vast. Dan is het enkel nog oefenen op ‘open-dicht-open-dicht’.

Dit kunnen ze al heel jong proberen zonder zichzelf pijn te doen. Ideaal dus om de techniek onder de knie te krijgen.

Een zelf openende schaar

Een zelf openende schaar raad ik enkel aan als ze de handeling echt niet onder de knie krijgen. Soms is het voor kinderen moeilijk om een gewone schaar zowel open als weer dicht te doen. Een zelf openende schaar ‘springt’ zelf weer open en zo moeten ze enkel tijdens het knippen de schaar weer dicht ‘duwen’.

Op bol.com vond ik nog een andere soort, maar dat komt op hetzelfde neer. Deze schaar heeft ‘easy opening’ zoals ze het noemen. Een veer die ervoor zorgt dat de schaar vanzelf terug open gaat.

Een kinderschaar

De laatste ‘stap’ is het aanbieden van een echte kinderschaar. Natuurlijk onder toezicht.

In de winkel vind je speciale kinderscharen die minder scherp zouden zijn, maar ik raad aan om meteen een ‘echte’ schaar te geven. Op die manier leren kinderen er meteen correct mee omgaan. Je maakt duidelijk dat de schaar scherp is en dat ze voorzichtig moeten zijn.

Er is geen bepaald merk of soort die ik beter vind dan anderen. Ik merk dat ik zelf neig naar de merken die ik ken.

Oefenen, oefenen en oefenen

Net zoals alle handelingen die een kind moet leren is oefenen super belangrijk.

Bij ons zit de schaar standaard bij haar knutselmateriaal. Ze kreeg van ons een echte toen ze twee jaar werd. Ik had het volste vertrouwen in haar en ze weet hoe ze er veilig mee moet omgaan.

Misschien beroepsmisvorming maar ik heb ook meteen aangeleerd hoe ze veilig met een schaar door het huis moet stappen. In de klas hamer ik daar ook heel hard op. Niets zo gevaarlijk als een peuter/kleuter die rond loopt met zo’n ding vooruit of naar boven gericht.

Knippen aanleren

Start!

Om het knippen leuk te houden maakte ik kleuterjufgewijs een Pinterest bord met allemaal leuke knipactiviteiten.

Knippen aanleren

Moesten jullie nog tips hebben, laat het dan zeker weten. We kunnen maar leren van elkaar.

Ben je op zoek naar meer ideeën om de fijne motoriek te oefenen, neem dan zeker een kijkje op de blog van Kreanimo.

X Jess

Een heel ander niveau dan schilderen met een peuter 😉 .

3 gedachten over “Knippen aanleren | Tips om knippen te oefenen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.