Het zwaarste aan moeder zijn, is eigenlijk je omgeving en hun commentaar. Zowel de mensen die dicht bij jou staan als mensen die je totaal niet kent. Iedereen heeft een mening klaar over opvoeden en ze zijn er altijd van overtuigd dat hun mening de beste is. Eigenlijk is die groep beter bekend als de mama maffia.

Wie het hardste roept, zal wel het meeste gelijk hebben. En als je er nog bij scheldt, dan heb je zeker gelijk.

Facebook brengt mensen bij elkaar

Ik ben lid van een heleboel groepen op Facebook waar ze voor je klaar te staan als je vragen hebt. En ook in je omgeving zijn er mensen die je heel graag goede raad geven. But oh boy, was I wrong! Het liefst van al willen deze mensen je graag onderuit halen, of zo voelt het toch. Wat je ook doet, er is altijd iemand die zegt hoe verkeerd je het doet.

Als nieuwe moeder krijg je al zo veel nieuwe informatie binnen. Dan zit je echt niet te wachten op commentaar van anderen dat je vanalles ‘fout’ doet. Je probeert als moeder echt alleen je best te doen. Ik ken geen enkele moeder die expres dingen fout doet. Als het dan al fout is, want vaak is het gewoon anders.

mama maffia

Ervaringen delen

Ik ben nu zes maanden moeder en ik zou een boek kunnen schrijven over de commentaren die ik kreeg.

De ervaring die mij het meest is bijgebleven, was toen Ellie 6 weken oud was. We hadden gelezen dat een tutje niet goed was in combinatie met borstvoeding . Dit zou speenverwarring geven en ze zou dan slecht kunnen gaan drinken aan de borst. Wij gaven Ellie dus geen tutje omdat we netjes de boekjes wilden volgen en toch graag wilden dat de borstvoeding zou lukken. Mooi meegenomen, het zou nadien ook gemakkelijker zijn want dan moesten we dit ook niet afleren.

Na enkele weken werd duidelijk dat Ellie een sterke zuigreflex had en in combinatie met een sterke toeschietreflex werd die niet bevredigd. In samenspraak met de vroedvrouw hadden we beslist om haar toch een tutje te geven. Omdat het aanbod zo immens groot is, vroeg ik om raad op een facebookpagina over borstvoeding.
Ik vroeg het volgende:
Ik weet dat het afgeraden wordt, maar wij willen onze dochter graag een tutje geven. Wie heeft een goede ervaring met een bepaald merk tutje in combinatie met borstvoeding?’
Ik werd daar haast neergeschoten. Volgende commentaren werden naar men hoofd geslingerd.
‘Kom niet huilen als de borstvoeding toch niet lukt door speenverwarring’.
‘Je fopt je kind met een tutje, terwijl ze enkel jou nodig heeft. Jij maakt het jezelf te gemakkelijk.’ 
‘Je gaat hongersignalen missen, dan eet ze te weinig.’
‘Als ze huilt heeft ze iets nodig, en geen plastic ding in haar mond.’

Echt raad heb ik dus niet gekregen. Gelukkig was er één moeder die netjes antwoordde.
‘Luister niet naar bovenstaande commentaren, ik gaf mijn kinderen allemaal een tutje en heb borstvoeding gegeven tot ze een jaar waren.’

Dus ging ik maar zelf op zoek en vond ik dit geweldige tutje. Dat tutje zorgde ervoor dat ze haar zuigreflex bleef oefenen en we geven nog altijd mooi borstvoeding.

Mama maffia

Nu kan je denken dat ik misschien niet online of in mijn omgeving om raad moet vragen en mijn eigen gevoel moeten volgen. Maar zelfs als je niets vraagt, vinden ze een manier om te laten weten dat je iets fout doet. Het kan zijn dat ze iets zagen op foto’s, op je status, op een familiefeest, in het openbaar, …

Er is veel te doen geweest over de borstvoedingsmaffia. Maar ik denk dat we nu kunnen spreken over de mama maffia. Er zijn enorm veel onderwerpen waar mama’s dagelijks over discussiëren. Het gaat er soms echt hevig aan toe. Moeders die tegen elkaar schelden of elkaar een slechte moeder noemen.

De lijst onderwerpen waarover hevig gediscussieerd wordt is oneindig.

Epidurale – natuurlijke bevalling
Borstvoeding – Flesvoeding
Vaccineren – Niet vaccineren
Ergonomisch dragen – niet ergonomisch dragen
Dragen – Kinderwagen
Straffen en belonen – niet straffen en belonen
Laten huilen – bij je nemen
In je bed/co-slaper laten slapen – in eigen bed/kamer slapen
Kinderarts – Osteopaat
Homeopathische middelen – medicijnen
Papjes op 4 maanden – Rapley methode op 6 maanden
Kledij van ketens – Ecologische merken
Merk X van speelgoed – Merk Y van speelgoed
Thuis blijven – werken
…. Het kan soms echt over de domste dingen gaan

Ik vind dat elke moeder moet doen waar zij zich goed bij voelt zolang het veilig is voor het kind. Het is ook niet altijd zwart of wit, gelukkig bestaat er een regenboog aan kleuren.

Wees lief voor elkaar

Ik ben nog niet lang mama, maar als er één ding is waar we allemaal iets aan hebben, is het lief zijn voor elkaar. Als er een mama in de winkel staat te sukkelen, of het nu met de kinderwagen of de draagdoek is. Vraag dan even of je kan helpen. Of geef ze een goedkeurende knipoog. We hebben allemaal dagen waarop we het moeilijk hebben.

Je kan een andere mening hebben, maar dan is het niet moeilijk om toch respect te hebben voor de mening van een ander.

X Jess

19 gedachten over “Het zwaarste aan moeder zijn, zijn niet de slechte nachten!”

 1. Jeetje wat erg om zul commentaar gekregen te hebben!
  Men hoort elkaar netjes te adviseren en niemand heeft een cursus opvoeden gehad.
  Laat je niet onderuit halen.
  Jullie zijn geweldige ouders met een prachtige baby.

  Xoxo

 2. Jammer he, al die botte reacties. Ik zelf geef ook advies, enkek als er naar gevraagd wordt maar probeer dit toch voorzichtig te doen (als je dat zelf wil, ik zou in deze situatie dit doen, probeer eens om,…). Er is gewoon heel veel onwetendheid en veel adviezen spreken elkaar tegen. Ik blaim niet de mama maffia, maar de kunstvoedingsmaffia in het verspreiden van fout of borstvoedingsondermijnend advies,door het uitdelen van staaltjes en bewust te sponsoren. Ook dokters, vroedvrouwen, kind en gezin is hieraan onderhevig. Het heeft echt effect en dit zorgt voor twijfel en onzekerheid bij veel mama’s, want wie moet je nu nog geloven? Daarom lees ik zelf heel veel en ga ik op zoek naar antwoorden bij bronnen die ikzelf vertrouw en niet gesponsord worden. Maar het is zeker niet gemakkelijk! Het blijft een moeilijke zoektocht en het elke keer weer moeten verantwoorden, maakt het zeker niet eenvoudiger.

  Trek het je niet aan, je bent heel goed bezig meid! X.
  Joke onlangs geplaatst…De Baby B’s – deel 2: BreastfeedingMy Profile

  1. Ik ben zo blij met het internet :). Ik zoek ook zelf dingen op en probeer niet te veel te luisteren naar anderen. Maar als iemand het anders doet, dan zal ik daar wel beleefd tegen blijven, ook al denk ik dat het soms beter kan.

 3. Helaas geldt dit niet alleen voor mama’s onder elkaar maar ook vrouwen of zelfs de gehele mensheid. Men heeft altijd commentaar op een ander en er worden dingen gezegd waar men niet bij nadenkt. Als je een bepaalde vraag stelt dan wil je daar antwoord op, niet iets heel anders horen!

 4. Dat met die flesjes en de speenmaten .. haha 😀 Herkenbaar! Ik zat ook met baby Jules op de schoot bij Kind&Gezin en die begon plots ook over speenmaatjes.Ik had er nog nooit over gehoord en gebruikte gewoon 0+ … Ik voelde me ook dom, maar gelukkig heeft de kinderarts me heel vriendelijk alles uitgelegd.

  Trouwens, hier kregen beide kindjes ook een tutje in combinatie met borstvoeding. Dit heeft helemaal niet voor verwarring gezorgd. Ik ben wel pas met een speentje begonnen toen ze 2w ofzo waren… Dus de borstvoeding was al goed op gang gekomen.
  Ester onlangs geplaatst…De lenteschoonmaak checklist met 25 to do’s !My Profile

  1. Ben ik blij om te lezen dat die spenentaal niet alleen voor mij onbekend was. Ik weet zoveel en zoiets ‘dom’ wist ik dan niet. haha.

 5. Wat een goed artikel! Je slaat de spijker echt op zijn kop en vooral dit: “ik ken geen enkele moeder die expres dingen fout doet. Als het dan al fout is, want vaak is het gewoon anders.”, je hebt gewoon helemaal gelijk, we moesten het allemaal zien uit te vinden want niemand kreeg er een gebruiksaanwijzing bij. Laat je never nooit gek maken en volg je gevoel!
  Farah onlangs geplaatst…KRUIDVAT GEZICHTSREINIGINGSBORSTELMy Profile

 6. Mensen doen niet liever dan anderen onderuit halen…. Toen Juliette 4 weken oud was begon ze door te slapen (en dus ook geen nachtvoedingen meer). 1 keer heb ik toen een vraag gesteld aan La Lèche League. En ja, ik zet de naam erbij. Want dat is voor mij de borstvoedingsmaffia. Man man man, wat ik toen te horen kreeg! Niet normaal! Mijn kind zou ziek worden, afvallen, slecht groeien,…. WANT ze kreeg geen 12x op een dag bv. Ik had toen gelukkig een top vroedvrouw die mij zei dat ik naar de feiten moest kijken. Ik heb mij toen afgemeld voor al die mama/borstvoedings/draag-groepen op fb en heb niks meer online opgezocht. Ik had toen wel al dat boek van Kleintjes besteld over Eten voor de kleintjes, maar nooit in gelezen. Het heeft even geduurd, maar ik ben toen overgestapt op mijn eigen gevoel en trial & error. Ook toen ik bij K&G info vroeg over overstappen op flesvoeding (want was bv stilaan beu) kreeg ik een hele tirade over mij. Sindsdien trek ik daar mijn mond open en zeg ik al bij binnenkomen dat ik kom voor de vaccinaties en niet voor de zever over gewicht/lengte van mijn kind. Net als die zever rond vitamine D (ik geef dat niet)…. Het maakt mij nog steeds kwaad dat je niet gewoon mama mag zijn, maar precies een hele hoop ‘regels’ moet volgen. Ik heb ook niemand om vragen die ik heb mee te delen en ging dan op zoek naar steun. Die ik nergens kreeg. Mijn moeder helpt natuurlijk waar ze kan, maar die schakelde op 9 maanden over van bv naar gewone melk in een beker, dus dat was ook anders. Er is geen goed of fout bij mama/papa zijn, maar dat vergeten al die moeders vaak. Ik heb mijn lesje geleerd en deel liever niks meer over mijn eigen kind. ’t Is toch nooit goed voor een ander wat ik doe 🙂
  Bibiane onlangs geplaatst…Sunday Swatches #11: Zonnig geelMy Profile

  1. De naam die je noemt is de bewust bv-pagina in mijn verhaal. Wat je daar soms las. Ellie sliep vanaf dag 1 door, tot drie maanden. Want momenteel is dat wel weer even anders! Je doet dat goed Bibiane! Je kleine meid groeit en is vrolijk, wat wil een mama meer? 😉

 7. Niet fijn dat anderen je een slecht gevoel gaven. En volkomen onterecht! Als ik advies geef aan ander zijn het meestal 2 dingen: kies 1 iemand die jij vertrouwt (vroedvrouw, K&G-verpleegster, …) en volg enkel dat advies! En mijn tweede advies: blije mama = blij kindje, eender hoe je die kinderkwesties aanpakt. En euhhmmmm mijn dochter van 3 drinkt ’s avonds een flesje met speen 2, ik wist tot 5 minuten geleden niet eens dat er een 3 bestond!!!
  Resaarcle onlangs geplaatst…Juicht!My Profile

 8. Ik probeer mijn kleine borst-addict van bijna 7 maanden nog steeds een tutje aan te smeren. Tot nu toe zonder succes.
  Niet voor MIJN, maar voor ZIJN comfort. Zijn zuigbehoefte is heel groot, hij drinkt nog steeds ongeveer 12 keer per dag. Maar soms wil hij gewoon zuigen en niet drinken. En dan voel ik zijn buik protesteren tot hij overgeeft.
  Dus: IK WIL EEN TUT! ?

  Welke is het bij jullie geworden?

  1. Soothie van avent. Naar mijn weten enkel te koop bij blabloom.be. Lijkt heel hard op een tepel/pink. De andere duwde ze naar buiten met haar tong. Succes! Want ik weet hoe vermoeiend en pijnlijk het kan zijn, voor u en u zoon 😉

 9. Bluhhhh ik snap er echt helemaal niks van als mensen zich continu overal zo mee bemoeien. Nu ik zwanger ben krijg ik continu commentaar en ‘adviezen’ (eerder eisen) over hoe ik iets wel of niet moet doen. Ik trek me er niet zo veel van aan, het gaat er het ene oor in en het andere weer uit. Ik kan me voorstellen dat dat allemaal nog erger wordt als mijn kindje uiteindelijk geboren is.

  Inderdaad, wees gewoon lief voor elkaar! Als je ergens helemaal lyrisch over bent, betekent het niet dat al het andere per definitie fout is.

 10. Inderdaad, sommige moeders doen zo verschrikkelijk uit de hoogte! Zonde, want zelf hebben ze ook moeten onderzoeken hoe het werkt.
  Ik probeer zoveel mogelijk mijn mond te houden, tenzij iemand zelf om advies vraagt. Lukt niet altijd hoor haha, maar doe mijn best.

  Gemeen van de moeders op je vraag over een speentje. Je hebt het beste met je kind voor en dat telt toch? Reageer niet als je niks aardigs te zeggen hebt. Geldt ook voor de verkoopster. Als je alles al zou weten, dan vroeg je het niet. Neem gewoon de tijd voor je klanten…
  Merel onlangs geplaatst…Papa vertelt: waarom als vader tijd doorbrengen met je kersverse baby?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.