Momenteel voel ik me niet lekker in mijn vel (#understatement). Mijn hoofd zit te vol en ervaring leerde mij dat minimaliseren enorm helpt. Ik doe deze maand mee met de minsgame van An en ook nu helpt het wat. Klik hier als je daar meer over wil weten. Joke had op haar blog een briljant stappenplan voor beginners, want minimaliseren kan je leren (en het is verslavend). Dus een ideaal moment om deze te delen met jullie.

Minimaliseren kan je leren

Minimaliseren is de nieuwe yoga of mindfullness. Door te ontspullen word je oprecht gelukkiger; het is een investering in jezelf. Waarom wordt meteen duidelijk!

Begin dit jaar volgde ik een lezing van Britt Janssen, Ontwarcoach, over de voordelen van minimaliseren en hoe je dit kan aanpakken. Ik had er zelf al wel een idee over, maar door het in de praktijk te gaan toepassen, besef ik pas echt wat een tijdwinst het oplevert! Ik deel hier enkele tips en tricks die ik leerde van de Ontwarcoach herself.

Minimaliseren: Waarom zou ik?

Heel simpel. Minder spullen is …

  • minder kosten: je koopt doelbewuster, minder impulsief, en investeert in de spullen die je echt nodig hebt.
  • meer plaats: je lades en kasten puilen niet uit, je hebt plaats en bewegingsruimte.
  • minder tijdverlies: je weet alles exact liggen, en hoeft niet naar spullen te zoeken. Je hebt minder op te ruimen en te poetsen.
  • meer rust: zowel in huis als in je hoofd. Je hebt minder afleiding en prikkels te verwerken.

Kwaliteit boven kwantiteit! Door minder prullen te kopen die dan ook weer snel aan vervanging toe zijn, houd je dus meer geld over. Geld om duurzame items te kopen, die langer meegaan, en dus op termijn ook minder kosten. Spullen waar je oprecht blij van wordt en die passen bij wie jij bent.

Minimaliseren: Hoe begin je eraan?

Stap 1: kies een gemakkelijke startplek

Het makkelijkst is om ruimte per ruimte aan te pakken. Begin met een overzichtelijke ruimte, iets wat haalbaar is. De zolder of de berging houd je best voor het laatst. De keuken of badkamer is wellicht makkelijker. Of begin met een rommelplekje in huis. Iets waar je je het meest aan stoort, zoals die ene stoel in de slaapkamer of de rommellade in de bureau. Ik begon zelf met de rommellades in de kast van de woonkamer. Alles wat geen echte plek heeft, belandde in die lade.

Stap 2: De voorbereiding

Neem drie grote dozen en label deze. Een is een weggeefdoos (kringloop), een is een verkoop/teruggeefdoos voor items waar je nog geld voor wil of die je geleend had, en de laatste doos is voor spullen die naar een andere kamer moeten. Zet ook een vuilbak klaar. De weggeefdoos is een doos die je àltijd in je huis moet hebben staan. Als je dan eens iets tegenkomt waar je vanaf wil, kan je het meteen in de doos leggen. Maak er een gewoonte
van de doos regelmatig te legen, hoe sneller het huis uit, hoe beter! Dan kan je je niet meer bedenken.

Stap 3: product per product

Neem item per item vast en stel je steeds weer dezelfde vraag: past het bij mij? Maakt het mij gelukkig? Zou ik het opnieuw kopen? Indien niet, doe het weg.

Ben je emotioneel gehecht aan een bepaald product, maar staat het eigenlijk in de weg? Je kan er ook een foto van nemen. Herinneringen zitten vooral in je hoofd en je hart. Je hoeft het object niet per se bij te houden om de herinneringen te bewaren. Heb je veel kleine items die je toch wil bijhouden, dan kan je nog altijd een herinneringendoos maken en die een mooi plekje geven.

Stap 4: ruimte per ruimte

Werk de ruimte volledig af voor je aan een nieuwe ruimte begint. Als die ruimte klaar is, zal je hieruit zoveel voldoening halen! Het motiveert ook om te blijven doorgaan. Pas wanneer alle ruimtes gedaan zijn, zal je huis opgeruimd zijn én blijven. Zolang je rommelkamers of -hoekjes hebt, verplaats je het probleem. En dat is net niet de bedoeling natuurlijk.

Stap 5: Houd het opgeruimd

Don’t put it down, put it away!

Leg de spullen op de plek waar je ze nodig hebt. Ik kam de haren van mijn kinderen steeds beneden, dus heb ik de kam en haarrekkers beneden gelegd. Als het je teveel energie kost om de spullen op de juiste plek te leggen, dan is het wellicht niet de juiste plek. Dit is hoe magneetplekken ontstaan. Denk efficiënt. Niet hoe het hoort, maar hoe jij het gebruikt.

Lifehack!

Minimaliseren in je huis, hoofd en hart

Je zal merken dat eens je gedreven bent in het ontspullen van je huis, dat je ook op andere vlakken zal beginnen minimaliseren. Het is geen proces dat na één keer klaar is. Nee, ik merk dat ik steeds kritischer en selectiever word. Dingen die niet passen bij wie ik ben, gaan weg. Het kost me steeds minder moeite om spullen te weg geven. Na een tijdje word je er ook echt goed in.

En dat is niet alleen zo met spullen. Dat is ook zo op andere vlakken in mijn leven. Ik probeer steeds ecologischer te leven, minder afval te genereren, en mijn tijd nuttiger te besteden. Ook in mijn sociaal leven maak ik bewustere keuzes. Ik kan meer tijd doorbrengen met de mensen die ik echt graag zie, en heb geen probleem met kennissen te verwijderen op Facebook, of berichten uit te schakelen die ik niet wil lezen of zien. Dat zorgt voor zoveel rust in je hoofd!

Vroeger wou ik vooral niets missen, nu wil ik vooral investeren in mijn eigen geluk. En dat werkt! Het is een proces in stapjes, en ik ben er nog lang niet. Maar stapje voor stapje begint het minimaliseren vruchten af te werpen. Ik ben al helemaal klaar voor de volgende ronde!

Zelf geen zin of energie om eraan te beginnen? Britt komt bij je thuis om samen met jou te ontspullen én ze neemt meteen al het gerief dat weg mag, mee. Meer info op www.ontwar.be .

Lees ook

Minimaliseren in de speelhoek

Overdaad schaadt

Lenteschoonmaak

3 gedachten over “Minimaliseren kan je leren | Stappenplan – Mama Naturelli”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.