Arrrgh, mijn diepvriezervak met moedermelk is een zootje. Moedermelk bewaren lijkt zo wel rocket science. Ik heb verschillende manieren geprobeerd om te bewaren. Zo heb ik bij elke methode wel een probleem. Ik vertel jullie over elke methode wat ik de voordelen en nadelen vind en welke methode voor mij het beste is. Doe vooral waar je je zelf het beste bij voelt.

Moedermelk bewaren

moedermelk bewaren


Ellie is nu bijna vier maanden oud en ik begin 15 februari terug te werken. Wij zijn begonnen met het wennen aan flesjes als ze 6 weken oud was. We wilden zeker zijn dat ze de fles wilde nemen als ik terug ging werken. Rond die tijd ben ik in samenspraak met de vroedvrouw begonnen met kolven. Ik had last van overproductie en mijn borsten waren nooit leeg na een voeding. Ellie sliep toen ook de nachten door. Om een borstontsteking te voorkomen en voor mijn eigen comfort mocht ik één keer per dag kolven. Ik koos om dit te doen net voor ik ging slapen. Op die manier kon ik gaan slapen zonder pijnlijke, harde borsten.

Er zijn momenten dat ik 180ml kolf, maar dat kan ook meer of minder zijn. Zo kom ik aan deze gigantische voorraad. Die te veel plaats in neemt in onze diepvriezer. Dit moet anders kunnen.

Ik leg methodes uit in de volgorde dat ik ze probeerde.

Bewaarpotjes

Ik wist niet beter en goot de volledige kolfopbrengst in een bewaarpotje van Avent. In het begin schreef ik op het potje met potlood welke datum ik het invroor. Snel werd duidelijk dat we die potjes terug nodig hadden en haalden we de inhoud eruit en stopte het in een diepvrieszakje. Natuurlijk is het dan niet meer duidelijk welke datum het werd ingevroren. We werden nonchalant en ik had geen zicht op hoeveelheden en datums.

moedermelk bewaren

Dit is ook de reden dat we deze melk nu eerst gebruiken omdat die op moet zijn voor ze zes maanden oud is.

Voordelen:
+ Je kan de potjes opnieuw blijven gebruiken.
+ Je kan heel goed zien hoeveel je invriest.
+ Het lekt niet.
+ Er bestaat een opzetstuk waar je de speen kan opzetten en heb je geen extra fles nodig.
+ Je kan ze later nog gebruiken als fruitdoosje of om kleine porties eten in te vriezen.

Nadelen:
– Je moet de juiste hoeveelheid invriezen. Als je 120ml invriest en je baby drinkt maar 90ml, heb je 30ml over. Als je niet meteen nog een flesje geeft is deze melk na 24 uur niet meer goed om te drinken.
– Neemt veel plaats in beslag. Vooral dit nadeel is de reden dat we een andere methode zochten.

Bewaarzakjes

Nadien kreeg ik van een vriendin bewaarzakjes van Medela. Ze had deze nog thuis liggen en ik mocht deze van haar hebben. (Nog eens bedankt!)

moedermelk bewaren

Voordelen:
+ Je kan de zakjes aan je kolf hangen. Zo vang je de melk meteen op in het zakje. Geen extra afwas van een flesje.
+ Je kan ze liggend invriezen, hierdoor nemen ze niet veel plaats in beslag.

Nadelen:
– Je moet het zakje na gebruik weggooien.
– Ze zijn redelijk duur. Voor 20 zakjes betaal je 15,95€
– Ze durven open gaan als je ze niet correct sluit en dan hangt je diepvriezer vol. Dan verlies je pas melk.
– Het is niet helemaal duidelijk hoeveel melk je invriest. Net zoals bij de potjes moet je de exacte hoeveelheid invriezen die je baby drinkt anders heb je weer verlies.

Flesjes

Op de Facebook pagina van borstvoeding kreeg ik de tip om goedkope flesjes te kopen en het zo in te vriezen. Ik heb dit zelfs niet geprobeerd. Je weet zo dat dit ook veel plek inneemt en je hebt hetzelfde probleem met de hoeveelheden.

moedermelk bewaren

Laten we wel even stil staan met het gouden goedje (links) dat ik kolfde tijdens de kraamweek. <3 Trots!

Ijsblokbakje

moedermelk bewaren

Na lang zoeken kwam ik uit op deze manier. Je kan op zoek gaan naar ijsblokbakjes of bakjes kopen die gemaakt zijn om moedermelk in te vriezen. Beide zijn oké, je moet enkel zien dat de bakjes BPA-vrij zijn.

Voordelen:
+ Je weet per blokje de exacte hoeveelheid en je kan zo een flesje samenstellen. Drinkt je baby later meer, doe je er gewoon een blokje bij.
+ Je kan ze eruit halen en apart in een doosje invriezen. Op het doosje schrijf je de maand (zo nauw neem ik die bewaartijden niet). Dit neemt niet zoveel plaats in.
+ Herbruikbaar

Nadelen:
– Je moet het bakje horizontaal invriezen, wat niet altijd gemakkelijk is in een volle vriezer.
– De bakjes zijn iets duurder.

Ik vind het heel jammer dat we soms na het ontdooien melk over hebben. Je mag deze melk 24 uur na ontdooien niet meer geven. Wisten jullie dat je die melk mee in bad kan gieten? Krijgt je baby een lekker zacht velletje van.

X Jess

Lees meer:

Wat met overproductie?
Je productie opkrikken door clusterkolven
De voor-en nadelen van borstvoeding

Wat kan je allemaal met moedermelk?
Moedermelk bewaren
Een moedermelkjuweel

Een recept voor moedermelk pannenkoeken

16 gedachten over “Het bewaren van moedermelk”

  1. Ik gebruik de zakjes en maar ik zie in mijn flesje hoeveel er in zit ?
    Ik doneer omdat ik eigenlijk mijn voorraad als reserve heb en ik ben een thuisblijfmama ? Maar super leuk artikel ga ik aan mijn zus tonen want he he tis heel goed uitgelegd ?

  2. Super handig om te weten! Heb jij trouwens een kolf aangeschaft, of huur je die? En hoe wist je welke kolf te nemen of maakt dat niet zoveel uit?

    1. Normaal ging ik niet terug werken, dus moest ik er gene aankopen. Ik leen nu eentje voor op het werk van tommee tippie. Maar ik heb altijd thuis gekolfd met het huurmachine van medela bij cm. Geweldig ding! Ik kolf op 10 min 120ml. En de draagbare 25 min en niet eens 120ml. Je kan bij boobs-n-burps kolven testen, moet je maar eens googlen.

    1. Oh echt? Zo jammer. Ik moet hier nog te vaak weg gooien hoor, als het vriendje een fles ‘vergeet’. De zakjes zijn voor mij de next best thing.

  3. Bedankt voor de tips! Net de ijsblokbakjes besteld. De bewaarzakjes vind ik ook een dure zaak en de potjes nemen te veel plaats in. We gebruiken ze wel voor de groentepap te bewaren.

  4. Hoi,
    Als je de staafjes uit het ijsblokbakje haalt en dan samen in een doosje/zakje bewaart, gaan ze niet aan elkaar beginnen plakken?
    Om het mee te geven naar de creche: dan haal je de avond voordien zo een ‘potje’ moedermelk (zonder potje) uit de vriezer om op kamertemperatuur te laten ontdooien? Dat lukt, of is het nog steeds gevrozen tegen de ochtend?
    Alvast bedankt!
    Tine

    1. Soms kleven ze aan elkaar, maar heel gemakkelijk uit elkaar te halen. Ik haalde de juiste hoeveelheid de avond ervoor eruit in een avent potje en zette dit in de koelkast. Tegen de ochtend is het meeste ontdooit en is het gemakkelijk ik een fles te gieten om daarin op te warmen. Dit doe ik au bain Marie. (dan binnen de 24u opdrinken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.