Gisterenavond zaten wij met een huilende baby. Snipverkouden en we hadden geen fysiologisch water meer in huis om haar neus te spoelen. Ik herinnerde mij dat je een neusje ook kan spoelen met moedermelk en dat bracht mij op het idee van dit bericht. Ik ging op zoek naar verschillende manieren om moedermelk te gebruiken. Er zijn er een aantal die we zelf doen of gebruiken en er zijn er voor mij ook een heleboel nieuwe. Laat ik die weirdo moeder zijn die moedermelk overal voor gebruikt, join me!

Borstvoeding

Natuurlijk is het voor de hand liggend dat moedermelk in de eerst plaats dient om je kindje(s) te voeden. Melk die perfect is afgestemd op je baby, zowel qua hoeveelheid als samenstelling. Wist je dat er extra antilichamen in je melk zitten als je baby ziek is. Moest je kolven, is dit mogelijks ook te zien aan de kleur van je melk.

moedermelk

Als je nog een peuter hebt rondlopen, kan je ook altijd wat moedermelk in een bekertje doen zodat hij/zij nog wat voedingsstoffen of vitaminen binnen krijgt. Vooral handig als je peuter ziek is , dan is die melk vol antilichamen een extra booster.

Moedermelk doneren

Bij Ellie had ik last van overproductie en had ik snel een diepvriezer vol. Ik vond een mama die op zoek was naar donormelk en ik stelde me snel kandidaat. Ik weet niet of ik mijn kinderen melk zouden geven van iemand anders. Maar als ik een andere baby kan helpen , waarom dan niet?

Ditmaal is mijn productie goed onder controle, dus geen extra’s om te doneren. Lees zeker ook het artikel om je moedermelk goed in te vriezen.

moedermelk

Pijnlijke tepels

De eerste weken moeten je tepels enorm wennen aan dat nieuwe borstvoedingsavontuur. Heb je pijnlijke tepels en/of kloven helpt het heel goed om wat melk aan je tepels te doen en aan de lucht te laten drogen. Super helend middeltje!

Acne, uitslag, wondjes behandelen en schoonmaken van de ogen

Heeft je kindje ergens last van, is moedermelk hier allemaal goed voor. Hebben ze last van uitslag of wondjes, maak ik het wat schoon met moedermelk. Vooral als de kindjes ontstoken oogjes hebben, maak ik de oogjes liever schoon met moedermelk.

Je kan ook altijd wat melk mee in het bad gieten, krijgen ze een superzacht velletje van. Dit doen we altijd met melk die wat te lang in de koelkast heeft gestaan. Toch zonde om die gewoon weg te gieten? Moesten jullie het jezelf afvragen, nee je bad en je kindje ruiken dan niet zuur of naar melk.

Ik moet ook even benadrukken dat moedermelk absoluut NIET in de oren mag. Zowat het enige waar je je melk niet voor mag gebruiken.

Neus spoelen

Zoals ik in de intro al zei, heeft Oone momenteel een verstopte neus. Je kan dus je moedermelk ook gebruiken om de neus te spoelen. Ik gebruik de neusreiniger van Difrax. Die vul ik met moedermelk en kan ik zo elk neusgat vrij maken. Volgens mij is dit ook aangenamer dan het fysiologisch water.

Een zeep of creme maken

Zelf heb ik het nog niet gezien of geprobeerd, maar je kan blijkbaar van je moedermelk zeep of een creme maken. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer als je moedermelk op de huid smeren of een beetje melk in bad gieten. Zijn er hier mama’s die het al eens geprobeerd hebben? Ik vond hier een recept voor wie het eens wil proberen.

Koken of bakken

Moedermelk kan je overal in gebruiken waar je normaal gewone koemelk of een alternatief voor zou gebruiken zoals pannenkoeken, verloren brood, havermout, in puree, in de soep … De eerste maanden mag een baby nog geen koemelk en dan is het fijn dat je deze leuke recepten toch kan maken met wat moedermelk.

Ijsjes maken

Dit hoort ook een beetje bij koken/bakken. Je kan een ijsje maken van je melk. Lekker verkoelend op een warme dag of ideaal als ze last hebben van doorkomende tandjes. Je kan je melk ook mixen met fruit om een lekker smoothie ijsje te maken. Ik ben fan van de ijsjesvorm van Nuby. Ze kunnen het  gemakkelijk vasthouden en het is een redelijke kleine portie. Ik gebruik deze voor Ellie nog altijd om gewone smoothie ijsjes te maken.

moedermelk

Moedermelk Juweel

Je kan een juweel laten maken van je moedermelk. Een mooie herinnering aan een bijzondere periode. Misschien ook een leuke manier om je borstvoedingsperiode af te sluiten. Tegenwoordig heb je al een mooi aanbod. Oorbellen, ringen, kettingen, sleutelhangers en nog veel meer. Dit is bijvoorbeeld een webshop die mooie juwelen maakt.

Moeder natuur is zoiets geweldig. Je melk houdt niet alleen je baby in leven, maar is op zoveel verschillende manier te gebruiken.

X Jess

Lees meer:

Wat met overproductie?
Je productie opkrikken door clusterkolven
De voor-en nadelen van borstvoeding

Moedermelk bewaren
Een moedermelkjuweel

6 gedachten over “Borstvoeding | 8x wat je nóg kan met moedermelk”

  1. Mijn eerste batch mm zeep ligt momenteel te rijpen. Nog 2 weekjes geduld en ik kan hem eindelijk testen. De melk lag al bijna 2j in de vriezer, dus niet meer echt geschikt voor consumptie, maar weggooien, no way. Dus proberen we er maar zeep en lotion/crèmes van te maken 🙂

  2. Heel wat bijgeleerd hier! Jammer genoeg is mijn borstvoedingsperiode al een hele tijd voorbij (ik kan er echt jaloers op zijn als ik mama’s en gezellig slurpende baby’s zie ?). Kolven was ook niet mijn sterkste kant, dus restjes waren er niet. Maar ik vond het dus toch heel interessant om die toepassingen hier te lezen! Wel een klein vraagje: als moedermelk zeker niet in oortjes mag, hoe zit dat dan buisvanEustachiusgewijs als je neusjes spoelt?

  3. Dat mag wel in de oren hoor, alleen niet bij een oorontsteking omdat er dan trommelvliesperforatie kan zijn. Ik gebruik moedermelk wel om de oortjes proper te maken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.