Dit is een beetje een zeurpost. Heb je hier geen zin in, klik dan dit bericht meteen weg 😉 !

Lezers die mij op Facebook of Instagram hebben, hebben het al (te) vaak moeten lezen. Ik word helemaal gek van alle administratie die komt kijken bij een zwangerschap, geboorte en aanvraag tot verlof. Je vult bundels papieren in die verloren gaan of onderaan de stapel terecht komen waardoor het eeuwen duurt voordat alles in orde geraakt. Daarnaast word ik ook gek van de wetgeving omtrent moederschapsrust, zwangerschapsrust, borstvoedingsverlof en ouderschapsverlof.

CMV immuun of niet immuun?

Als je als kleuterjuf te weten komt dat je zwanger bent, moet je dit meteen laten weten aan je directie. Je wordt diezelfde dag nog verwijderd uit je klas. Dan moet je zo snel mogelijk naar de arts en word je getest of je immuun bent voor CMV ( en ook andere dingen zoals de mazelen, …). Ben je immuun , mag je terug komen werken tot je zes maanden zwanger bent. Je stopt op 6 maanden omdat je constant moet bukken en tillen. Dit is belastend voor je buik. Ben je niet immuun blijf je voor de rest van je zwangerschap thuis.

Nota: sinds begin 2016 blijf je sowieso thuis. Immuun of niet. 

Ik wil hier absoluut niet de discussie starten ‘wat hebben leerkrachten toch veel verlof/geluk/weinig uren/…’. Deze regeling is er voor de gezondheid van onze baby’s. Loop je CMV op tijdens je zwangerschap kan de baby een groeiachterstand hebben, verkalking van de hersenen, blind zijn, doof zijn, geestelijke achterstand hebben , lichamelijke achterstand hebben, …
Ik snap dat mama’s dit ook kunnen oplopen van hun eigen kinderen, maar ik denk dat iedereen snapt dat je als kleuterjuf nu eenmaal meer kans hebt op besmetting.

Natuurlijk ben ik blij dat ik thuis kon blijven tijdens mijn zwangerschap. Maar ik heb hierdoor minder loon en verlies ik 6 weken bevallingsverlof.

Over je loon tijdens deze afwezigheid ga ik het niet hebben, want dat hangt af van 1001 factoren. Het is zo ingewikkeld dat de overheid, het ziekenfonds, de vakbond en het personeelsdienst er zelf niets van snappen. Ze kunnen daar niet eens zelf iets aan doen. Zij volgen ook alleen de regels op hun computer, alleen jammer dat elke computer iets anders zegt. Ik heb heel vaak moeten rondbellen en het heeft heel lang geduurd voor alles hiervoor in orde was.

9 weken bevallingsverlof

Ik wil het hebben over de tijd die je krijgt als je baby is geboren. Dit telt niet alleen voor het onderwijs, maar voor alle mama’s. Welk beroep je ook doet, het is gewoon te kort.

Omdat wij moeten stoppen, nemen wij ongewild 6 weken moederschapsrust op voor de bevalling. Wat wil zeggen dat we erna nog 9 weken hebben. Ik ken mama’s die na 2 maanden weer helemaal klaar zijn om te gaan werken, maar ik ken meer mama’s die het heel moeilijk hebben om terug te gaan werken. Ik had ‘geluk’ dat ik niet immuun was voor CMV en nog 4 weken borstvoedingsverlof heb bijgekregen. Nu las ik daarstraks dat ze deze regeling gaan afschaffen. Wat dus wil zeggen dat alle kleuterjuffen na 9 weken weer moeten gaan werken. Ben ik alleen of zijn 9 weken erg weinig?

Nota: het borstvoedingsverlof IS nu dus afgeschaft. Best schandalig vind ik zelf. Wil dus zeggen dat wij na 9 weken terug moeten gaan werken. 

Op dat moment had ik nog altijd pijn van mijn keizersnede. Ik kan me niet voorstellen dat ik toen terug moest gaan werken. Emotioneel heel moeilijk. Je bent nog aan het wennen aan je leven met een nieuwe baby. Fysiek heel moeilijk want je moet lang recht staan, bukken, tillen, …

Ouderschapsverlof

Nu zijn er waarschijnlijk lezers die denken: ‘ maar Jessica, wil je langer thuis blijven daar bestaat ouderschapsverlof toch voor’. Hier in België heb je per kind, per ouder recht op 4 maanden ouderschapsverlof. Allemaal heel fijn, maar weten jullie wat het vervangingsinkomen is voor die 4 maanden? Bruto komt dat neer op ongeveer 810€. Wat dit netto wil zeggen weet ik niet. Misschien dat er lezers zijn die mij dit exact kunnen vertellen. Als ik mij zou inschrijven als werkzoekende bij RVA zou ik bijna het dubbele krijgen. Waar is hier de logica? Moest ik nu de rest van het schooljaar werkloos zijn, zou ik er financieel beter voor staan.

Ik weet niet hoe het zit met andere gezinnen, maar voor ons is het niet haalbaar om rond te komen met één loon en dit vervangingsinkomen. Wij hebben net een appartement gekocht en ons lening is natuurlijk berekend op twee inkomens.

Terug gaan werken

Na de krokusvakantie ga ik dus halftijds terug werken. Hiermee verdien ik ongeveer 950€ netto. Dit klinkt voor ons al iets haalbaarder. Gelukkig werk ik op een schooltje waar ik heel graag sta met de beste collega’s, maar dat maakt het afscheid niet minder zwaar. Ik geef nog steeds borstvoeding en zal dus ook moeten kolven tijdens deze uren. Ik zie het nog niet helemaal zitten, maar ik weet dat het niet anders kan.

Wat wil ik nu?

Het is moeilijk om nog iets te willen als je al zoveel krijgt. Ik ben inderdaad thuis kunnen blijven, ik heb loon gekregen, ik heb borstvoedingsverlof gekregen.
Persoonlijk had ik graag de volle 15 weken na mijn bevalling gehad. Ik heb er niet voor gekozen om verwijderd te worden voor mijn eigen gezondheid.

Het liefst van al zou ik bij Ellie willen blijven tot ze 1(8) jaar is. Ze raden aan om borstvoeding te geven tot kinderen 2 jaar zijn, maar ze maken het ons niet gemakkelijk.

Einde van de zeurpost en hopelijk moeten we binnenkort niet 2 weken na de bevalling terug aan het werk.

X Jess

Ps: Ik weet dat er mensen zijn die het minder gemakkelijk hebben. Er zijn beroepen met minder voordelen en minder bevallingsverlof. Ik ben gelukkig met wat ik heb, maar dat maakt niet dat ik het niet moeilijk vind om Ellie naar de opvang te sturen.

Laten we elkaar steunen en laat je frustratie achter. Wees lief voor elkaar!

30 gedachten over “Moederschapsrust, bevallingsverlof en ouderschapsverlof in het onderwijs.”

 1. Zeer herkenbaar wat ik lees
  Hoe komt het dat je maar 4 weken borstvoedingsverlof hebt gekregen? Want je gaat terug werken maar blijft nog borstvoeding geven? Is dit omdat vanaf 1 jan de wetgeving wat veranderd is?
  Ik zit momenteel thuis vanaf september, ik ben uitgerekend voor 3 maart. Toen ik in september naar de arbeidsgeneesheer ging zeiden ze me dat als ik niet immuun was voor cmv tot 5 maanden na bevalling kon krijgen (mits lactatie)? Afwachten of ik dit nog ga krijgen..

  Veel succes nog!

  1. Blijkbaar hangt dit af van de regeling binnenin het net. Ik werk in het stedelijk onderwijs en daar krijgt iedereen 3 maanden na de bevalling. Ik krijg dit ook betaald omdat ik niet immuun was, want dit geldt ook niet voor iedereen :(.

 2. ik had/heb het hier ook heel erg moeilijk mee! Het is gewoon *l*t#% … Zeer frustrerend! Zeker geen dingen waarover je wil nadenken bij al die emoties van het net “mama zijn”. Daar krijg je al genoeg gevoelens en emoties van ?

 3. Als verpleegkundige ben ik ook vroeger moeten stoppen me werken.. Waardoor ik nadien ook minder weken kreeg. Maar wel 9weken borstvoedingsverlof gelukkig! Maar dan nog das allemaal veel te weinig. Noah gaat nu al halfjaartje naar de creche. Eerst heel moeilijk maar ging elke dag beter. En ik geniet nu elk moment dak by hem ben:) ik werk wel voltyds nu.. En shiften! Vry zwaar dus maar ik geniet gewoon van wanneer ik by hem ben!:) buiten twerk doe ik ook ni veel ze.. Dus das werk Noah werk Noah werk Noah:D maar da vinnek ni erg!:D Noah gaat overal mee naar toe!

 4. Hopelijk herstelt je buik nog voldoende voor die tijd! Ik weet van mijn eerste ks dat ik rond 8 weken verlof na de bevalling pas echt dingen ging doen, pas echt weer leefde en geen pijn meer had en ver durfde auto te rijden etc. En toen had ik nog maar 3 weken 🙁 Mijn tweede ks voelde veel fijner, ik had datzelfde gevoel al 4 weken na de bevalling, dus het verschilt echt per keer. Afijn, 15 weken verlof na de bevalling ben ik wel jaloer sop, hier is het 10 of 12, afhankelijk van of je werkt to 34 of 36 weken zwangerschap. En ouderschapsverlof is hier helemaal neit betaald, ook die 810 niet. Maar ja, van 810 in verhouding tot normaal salaris wordt je sowieso neit vrolijk .

 5. Ik zit hier ook wat mee… Ik moet in mei bevallen en hoop dat de baby ongeveer op tijd is zodat ik die 9 + 5 weken heb en er geen weken wegvallen. Hoop ook dat mijn gezondheid het toelaat om mijn bureaujob te blijven uitoefenen tot 1 week voor de bevalling.
  Dus als alles goed loopt, moet je na 14 weken dat klein baby’tje al wegdoen en terug aan het werk? Lijkt mij nu al verschrikkelijk kort! Ik kan hopelijk nog wat van mijn gewone vakantie er aan plakken, maar het zal sowieso geen maanden meer zijn… Dus ik begrijp je heel goed!!

 6. Hejj, ik ben ook kleuterleidster bij peuters en eerste kleuterklas en wij zijn volop aan het proberen om zwanger te worden. De keuze voor borstvoeding is voor mij vanzelfsprekend hoewel ik steeds meer twijfel… 9 weken bv is een druppel op een hete plaat de WGO raadt tot 2 jaar aan en ik zie het echt niet zitten om op school te kolven. Daarvoor ben ik te vaak te druk bezig in de klas, is er geen geschikte ruimte op school en wil ik mij moeder voelen en geen melkmachine die op tijd terug moet meedraaien.
  Ik vind dat we tegenwoordig op vlak van zorg (gezondheid, mentaal, voor anderen,…) zo achteruit gaan…
  Groetjes

  P.S. Hoe zou het eigenlijk in andere sectoren zijn met dat borstvoedingsverlof? Bijv in bepaalde zorginstellingen hebben/hadden ze ook 5 maanden.

  1. Sommige hebben inderdaad recht op 5 maanden na de bevalling. Geen idee hoe dat juist zit. Ik zie het ook niet helemaal zitten om in een berging te kolven, maar ik wil graag de momenten dat ik wel thuis ben bv blijven geven en dan zit er jammer genoeg niets anders op. Als de maatschappij maar blijft draaien zeker :(.

 7. Nog precies 7 weken tot mijn uitgerekend datum en ik ben nu al wekelijks van mijn vakantieverlof aan het knabbelen omdat ik zoveel last heb van mijn rug. In principe kan ik na de volgende week al met verlof gaan, maar puur om nadien niet zo snel weer te moeten gaan werken, ga ik door blijven gaan. Mijn zenuwen en spieren zijn overbelast door losse ligamenten onder invloed van de hormonen, allemaal fijn voor de bevalling, maar nu is het soms echt vreselijk, met name voor mijn zittend beroep. Door die druk ervaar ik ook veel verdovende/verzwarende tintelingen doorheen heel mijn lichaam die me soms zelfs licht in het hoofd maken. Ik wil niet naar de huisarts omdat ik ‘bang’ ben dat die gaat zeggen: neem je zwangerschapsverlof maar al op. Ik ken mezelf en ga absoluut niet klaar zijn om mijn verse baby na 9 weken al ‘af te geven’. Nadien ga ik weer voor 4/5 aan de slag met ouderschapsverlof, omdat er voor ons financieel gezien ook geen andere oplossing is. Er zijn Scandinavische landen waar moeder thuis mogen/moeten blijven tot de baby 1j oud is. Hallo België, time to make a change! En dan vragen ze zich af waarvan al die postpartum depressies, langdurige lichamelijke problemen etc vandaan komen…

 8. Als zelfstandige ben ik bij jules na 12w en bij Alixe na 9w terug aan’t werk gegaan. Nee, twas niet gemakkelijk… Ik versta je gevoel. Maar je kind ‘achterlaten’ is nooit gemakkelijk… Of dat nu na 12w, 15w of 6mnd is… :(.

  Alle moeders langer thuis laten is volgens mij niet economisch doordacht… (Maar dan denk ik weer als een zelfstandige.)

  1. Dat begrijp ik ook helemaal. Het is ook vreemd dat het zo afhangt van je job en binnenin onze job van de arbeidsgeneesheer , … Het is gewoon vooral niet logisch dat het financieel beter is om werkloos te zijn dan ouderschapsverlof op te nemen. 🙂

 9. Ik heb net hetzelfde ben kinderverzorgster en wordt verwijderd. Minder loon, meer belastingen en minder tijd achteraf. Enkel maar nadelen, je zou al bijna twijfelen om een kind te willen als je in de sociale sector werkt. Ik heb wel 15 weken na de bevalling met borstvoedingsverlof bij. Je kan wel een aanmoedigingspremie vragen bij de vlaamse overheid voor je ouderschapsverlof. Het is idd niet echt eerlijk hier in België. We staan dan ook veel achter met andere Europese landen…

  1. Mijn berekening van ouderschapsverlof was de aanmoedigingspremie al inbegrepen. Gelukkig zien we de schatjes zo graag. Want het is inderdaad niet gemakkelijk.

 10. Ik was er zelf pas klaar voor met 4 maanden (nu dus), maar wil Jim nog niet bij de opvang brengen. Lastig hoor! Ik vind ook dat het best naar een half jaar verlengd mag worden!

 11. Mhh interessant, ik ben een kleuterjuf en heb bij mijn zwangerschap (1,5 jaar geleden) niks over het CMV virus te horen gekregen. Ik ben dan ook niet gestopt met werken of na 6 maanden gestopt. Wel ben ik 6 weken ipv 4 weken van te voren gestopt omdat ik deels in de ziekte wet gegaan was door andere zwangerschapskwaaltjes maar niet omdat ik niet meer kon bukken. Ik zal het voor de toekomst toch eens gaan uitzoeken dat virus.

 12. Ik ben uitgerekend om op 15 maart te bevallen van ons eerste kindje. Ik hoop t.e.m. 7 maart te kunnen blijven werken. Vanaf februari werk ik “4/5’ met 1 dag/week verlof te nemen en heb ik het geluk ook nog 1 dag/week thuis te kunnen werken. Ik had graag iets vroeger gestopt met werken maar wil mijn dagen/weken niet afgeven voor de bevalling. Ik hoop het zo vol te houden tot dan. Na de bevalling en het bevallingsverlof, neem ik 5 weken verlof en 1 maand voltijds ouderschapsverlof op. Financieel even een domper maar vroeger opvang was niet mogelijk (en zou ik eigenlijk ook niet willen). Het is heel dubbel – veel administratief werk – minder loon – maar ik hoop er 200% van te kunnen genieten. Vanaf september begin ik terug voltijds te werken, met een klein hartje. Ik had graag 4/5e gewerkt maar financieel gezien kunnen we voorlopig nog wel even twee voltijdse lonen gebruiken. Gelukkig springen beide grootouders een dagje/week bij waardoor ze niet elke dag naar de opvang zal moeten. (En dat schilt financieel dan ook weer wat). Veel dilemma’s en nu al schuldgevoelens … . Ik vind het persoonlijk allemaal niet zo makkelijk!

  1. Helemaal met eens. Mijn hoofd tolt van het alleen maar te lezen, dus hoe moet jij je niet voelen. Gelukkig kan je 1 maand ouderschapsverlof opnemen. Wij mogen het ouderschapsverlof niet opsplitsen. Als het halftijds zou oppakken om mijn halftijds werk aan te vullen, verlies ik twee maanden tijdens de grote vakantie.

   1. Ohja, in het onderwijs kan je ouderschapsverlof niet opsplitsen. Dat geluk heb ik nog in de privé. Mijn vriend mag dan weer, net zoals in het onderwijs, geen 4/5e met het ouderschapsverlof opnemen, ook niet halftijds, omdat hij zelfstandige in bijberoep is. Enkel voltijds dus laten we hopen dat het systeem nog bestaat tegen wanneer ze naar school gaat. Dan zou hij 1 maand kunnen opnemen in de zomer om de vakantieperiodes te overbruggen. Hij heeft namelijk maar recht op 20 dagen verlof/jaar. 🙁 Zo’n gepuzzel van in het begin, en financieel ook niet makkelijk. Ik pleit dus voor meer mogelijkheden, zowel voor de mama’s als de papa’s, van in het begin!

 13. Inderdaad allemaal heel ingewikkeld! Wat ik me ook afvraag is hoe doen aleenstaande mama’s dat? Die kunnen dan nooit ouderschapsverlof opnemen? Ik vind dat er ook de keuze moet zijn voor de mama’s om tot minstens tot 6 maanden thuis te kunnen blijven. En vraag me af waarom alles zo pet sector moet bepaald worden. Mama worden blijft toch hetzelfde of je nu zelfstandige bent, in de privé werkt of in het onderwijs..: en waarom krijgen papa’s maar 10 dagen? Ook veel te kort toch!!!!

  1. Allemaal waar! Nooit bij stil gestaan dat je als alleenstaande mama met ouderschapsverlof gewoon niet toekomt. En de papa’s krijgen ook veel te weinig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.