Je stoffen natuurlijk kleuren! Deze diy staat al jaren op mijn Pinterest te blinken en deze week deed ik het eindelijk gewoon. Omdat we nu terug een meisje verwachten, wilde ik mijn saaie witte tetradoeken (hydrofiele doeken) verven in een mooi kleurtje. En zou dit mijn blog zijn als ik dat niet met een natuurlijk product probeerde? Ik deed wat research en kwam uit bij een mooi oud roze kleur die je kan krijgen van avocado pitten (en schillen).

Wit / 30 min / 2 uur

Natuurlijk kleuren

Hoe ga je aan het werk?

Ik vond een heleboel verschillende technieken op het wereld wijde web. Na héél veel opzoekwerk en alle verscheidene manieren te vergelijken, heb ik toch maar gewoon op gevoel gewerkt. Doe vooral je eigen ding en experimenteer. Hier is wat ik uiteindelijk heb gedaan:

Laat je te kleuren stof weken in een emmer water terwijl je het kleurbad maakt. Ideaal zou zijn om je stof te weken in sojamelk met water. Om een intensere kleur te bekomen zou ik zeker het sojabad aanraden.

Haal het vruchtvlees uit je avocado (maak daar iets lekker mee, zoals de fantastische guacamole van manlief. Vandaar ook de stukjes schil van rode ui die mee in de pot zitten) en hou de schillen en pitten bij. Je kan deze eens onder de kraan afspoelen, maar is op zich niet nodig. Als je wat pitten en schillen bij elkaar wil verzamelen voor een intensere kleur of meer stof kan je deze best invriezen tot je ze gaat gebruiken.

Zet een grote pot water op voeg de pitten en de schillen erbij. Laat dit een uurtje doorkoken.

natuurlijk kleuren

Zet na een uur je pot van het vuur en laat wat afkoelen. Haal ondertussen alle pitten en schillen eruit. Wring daarna je te kleuren stof uit en voeg deze toe aan het kleurbad. Zorg dat er genoeg ruimte in de pot blijft zodat alles egaal gekleurd kan worden. Af en toe eens roeren.

natuurlijk kleuren
natuurlijk kleuren

– De kleurintensiteit kies je helemaal zelf. Ga af en toe eens kijken naar je stof en als je tevreden bent van de kleur, haal je hem eruit en laat hem drogen. Deze foto is de eerste lading, die liet ik maar 30 min in het kleurbad zitten. Ik vond de kleur wat licht, dus liet ik de volgende lading 2 uur zitten.

natuurlijk kleuren

– Nadat je stof droog is, kan je kiezen om bij de kleuren of te fixeren in een azijnbadje. Ik koos om dit 24 uur te doen. Even drogen en nadien was je dit op een normaal programma.

Klaar! Je kan je kleurbad trouwens blijven gebruiken tot je zelf de kleur niet meer intens genoeg vindt. Ik deed drie ladingen van drie doeken.

– Omdat ik wat ongeduldig was, maakt ik tegelijk nog een kleurbad met kurkuma. 1 liter water met 2 theelepels kurkuma. Hier liet ik de stof 2 uur inzitten. Hier moet je bij elke lading opnieuw kurkuma toevoegen om te kleur intens te houden.

natuurlijk kleuren
natuurlijk kleuren
natuurlijk kleuren

De twee kleuren naast elkaar <3.

Ik heb nu nog een tiental doeken over en ga proberen om er een paar te kleuren met rode kool. Dit zou een mooie paarse/grijze kleur moeten geven.
(Tip: op mijn Instagram kan je het testen meevolgen).

X Jess

P.s: moest je dit zelf testen, hou me dan zeker op de hoogte (en tag mij even).

Wist je dat je ook eieren kan kleuren met natuurlijk ingrediënten?

6 gedachten over “DIY | Stof natuurlijk kleuren met avocado (en kurkuma)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.