Van zodra je kleintje geboren is, word je overstelpt met adviezen en goede raad over opvoeding. Je krijgt een hoop regels te horen waar je vooral niet van mag afwijken. Allemaal goed bedoeld, maar best verwarrend en vaak ook zeer tegenstrijdig. Wat moet je daarmee? Tijdens mijn zoektocht kwam ik uit op natuurlijk ouderschap, iets wat ik intuïtief begon te doen maar erg onzeker over was. Tot ik deze visie leerde kennen! Ik leg graag uit wat Natuurlijk Ouderschap precies inhoudt.

Natuurlijk Ouderschap

Zoals jullie ondertussen al wel weten, is een mensenbaby nog niet ‘af’ bij de geboorte. Hij heeft zijn ouders nog lang nodig om te overleven. Een goede hechting is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Dat is ook het vertrekpunt van Natuurlijk Ouderschap (of Attachment Parenting in het Engels).In plaats van vaststaande regels te volgen, luister je naar jezelf en je eigen moederinstincten. Elk kind, elk gezin en elke situatie is anders. Dé juiste manier van opvoeding bestaat helemaal niet. Dat zou wel erg makkelijk zijn!

Natuurlijk Ouderschap, een visie ontwikkeld door dr. Sears, reikt wel een aantal tips aan die je kan toepassen zoals je zelf wil, aangepast aan jouw situatie. Het sluit aan bij de meest natuurlijke gang van zaken en vertrekt van een goede hechting als basis, noodzakelijk om de omgeving en wereld rondom hem te ontdekken.

Hechting bevorderen via de 7 Baby B’s

Wil je meer weten over een bepaald onderwerp kan je op de kop klikken voor een bijhorend artikel. <3

1. Bandvorming

Maak onmiddellijk na de geboorte contact met je baby, liefst huid op huid. Het eerste uur na de geboorte is je baby erg alert. Hij gaat op zoek naar de moeder en vindt instinctmatig de weg vanop de buik naar de borst door te kruipen, helemaal op eigen kracht! Huid op huidcontact is niet alleen dat eerste uur belangrijk, maar doe je liefst zoveel mogelijk, dag en nacht, zeker de eerste weken. Zelfs als je geen borstvoeding geeft, heeft huid-op-huidcontact vele voordelen:

  • Een stabiele en normale huidtemperatuur (beter dan in een couveuse).
  • Een stabiele en normale hartslag en bloeddruk.
  • Prima bloedsuikers.
  • Weinig huilen.
  • Een mogelijk lange exclusieve borstvoedingsperiode.
  • Goede vaardigheid om zelf de behoefte aan de borst aan te geven.

Bron: Het belang van huid op huidcontact

2. Borstvoeding 

Borstvoeding is de ideale start en meest natuurlijke manier van voeden, maar is ook veel meer dan melk. Het biedt troost en rust op de momenten dat je baby hier nood aan heeft. Probeer zoveel mogelijk te voeden op verzoek. Dit kan ook met kunstvoeding overigens. Leer de hongersignalen kennen en voed niet op de klok.

Idealiter geef je exclusief borstvoeding gedurende de eerste 6 maanden. Maar ook 2 jaar borstvoeding geven is normaal omdat dit de meest natuurlijke manier van voeden is, aangepast aan de maag/darmontwikkeling van je kind. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef raden aan om 2 minstens jaar borstvoeding te geven (naast vaste voeding).

huid op huid

3. Begeleiding van huilende baby

Als een baby huilt, is er iets. Het is zijn manier van communiceren. Leer zijn behoeften kennen door goed te luisteren en observeren. Door de honger- en vermoeidheidssignalen te kennen, kan je gepast reageren. In het begin is het niet gemakkelijk om het verschil te zien, maar dat leer je snel. Vermijd dat je baby alleen huilt en troost hem zoveel mogelijk. Lees ook: Laat het aapje in je los!

Voorstanders van Natuurlijk Ouderschap zullen hun kind niet in z’n eentje laten huilen. Het gehuil van een baby is een alarmkreet om ervoor te zorgen dat de ouders hem zullen horen. Door niet te reageren, krijgt je baby stress wat op termijn de groei kan remmen.

4. Babydragen

Een kind is het liefst dicht bij je in de buurt. Nabijheid is een basisbehoefte, zelfs belangrijker dan voeding! Baby’s die vaak gedragen worden, huilen minder en voelen zich beter in hun vel. Het is ook de ideale manier om verbondenheid te creëren. Door vaak te dragen, komt oxytocine vrij, het bindingshormoon dat zorgt voor ontspanning en een betere groei. Je kan het vergelijken met inbakeren, maar zonder de nadelen die hiermee gepaard gaan. Door je kind te dragen kan het de wereld ontdekken door te luisteren en rond te kijken vanuit een veilige basis (dicht bij jou). Wanneer het hem te veel wordt, kan hij zich van de wereld wegdraaien en zich in de doek nestelen. Lees ook: Durf te dragen!

5. Baby in bed

Door samen te slapen op dezelfde kamer of in hetzelfde bed kan je onmiddellijk inspelen op de behoeften van je kind. Hij voelt zich veilig zo dicht bij jou en je kan makkelijk voeden op verzoek. Het is bovendien ook de beste preventiemaatregel tegen wiegendood als je je aan de veiligheidsregels houdt.

6. Behoedzaam voor babytrainers

Laat je niet beïnvloeden door de zogenaamde babytrainers die van mening zijn dat je je baby moet trainen om alleen in slaap te vallen, te laten huilen,  en streng op te treden tegen ongewenst gedrag. Alsof opvoeden een vorm van training is, zoals je dieren moet temmen. Een baby huilt om een reden, wordt graag opgepakt en heeft veel liefde nodig. Het liefst van al is hij dichtbij mama, en daar is niets verkeerd mee.

7. Balans en begrenzing

Zoek een evenwicht tussen aandacht voor je baby en aandacht voor jezelf. Jezelf goed verzorgen is minstens even belangrijk. Durf hulp in te schakelen als dat nodig is. Al is dat niet altijd even gemakkelijk.

En eventueel 8: biological products 

Nummer acht voeg ik even zelf toe. Hoewel dit niets met hechting te maken heeft, kiezen veel ouders ervoor om natuurlijke en zachte materialen te gebruiken. Denk aan biologische kledij, houten speelgoed, maar evengoed wasbare luiers en billendoekjes. Wasbare luiers zijn beter voor de huid van je kind en natuurlijk ook voor het milieu. Hiermee samenhangend, worden ook billendoekjes en billenzalf vermeden.

Zoals boven aangehaald, kan je zelf kiezen hoe ver je gaat en moet je deze handreikingen niet allemaal toepassen. Je doet vooral waar je je zelf goed bij voelt en wat het best in jouw situatie past. Je kan het niet fout doen, het zijn slechts tips en ideeën om te inspireren. Ik volg zelf geen regels maar doe waar ik me zelf het beste bij voel, en dan kom ik automatisch tot deze principes.

Natuurlijk ouderschap: de volledige reeks

Meer lezen?

Het Attachment Parenting Boek van William Sears

Unconditional Parenting van Alfie Kohn (Engelstalig)

Luisteren naar kinderen van Thomas Gordon

De taal van het huilen van Aletha Solter

Eén gedachte over “Natuurlijk Ouderschap via de 7 Baby B’s – Mama Naturelli”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.