No spend november. Eigenlijk spreekt het voor zich. Het is de bedoeling dat je de hele maand november niets uitgeeft naast de maandelijkse kosten en boodschappen. Geen extraatjes, geen dingen die je niet nodig hebt, geen kleding,… Maar neem het niet te letterlijk, want jij bepaalt de regels!

De meeste mensen doen dit om eens te kunnen sparen of gewoon eens te kunnen evalueren hoeveel ze eigenlijk per maand extra uitgeven. Ik doe dit vooral om ervoor te zorgen dat ik even stop met online shoppen. Doordat ik thuis zit, is het verleidelijk om snel iets in je winkelwagen te gooien en aan de deur te laten leveren. Dus daar ligt mijn/onze focus voornamelijk.

No spend november

No spend November

Hoe begin je eraan?

Het gemakkelijkste is om voor jezelf enkele regels op te stellen en dit natuurlijk overeen te komen met je wederhelft. (Op het moment dat ik dit schrijf, weet Tars nog helemaal van niets. Maar ik ben er zeker van dat hij hier mee akkoord is.)

Het is gewoon gemakkelijker als je er op voorhand even over nadenkt. Wat is haalbaar voor ons gezin, wat is haalbaar voor mij? Waar willen we op voorzien zijn? Hoe streng wil ik dit aanpakken?

Denk er eens rustig over na en misschien kunnen mijn 10 tips jou al op weg helpen. Je hoeft zeker niet alles toe te passen en het zijn wat tips om je een idee te geven hoe je deze maand kan besparen.

10 Tips

1. Eet je kasten leeg. Het is het moment om eens kritisch in je kasten te gaan kijken. Probeer maaltijden samen te stellen met de ingrediënten die je hebt liggen. Probeer ook eens de diepvriezer leeg te eten.

2. Plan je maaltijden. Het is gewoon gemakkelijker om te koken en zo grijp je minder snel naar afhaalmaaltijden. Natuurlijk samengesteld met de ingrediënten van tip 1.

3. Een ideaal moment om eens alle staaltjes en testers te gebruiken. Normaal raden ze aan om ervoor te zorgen dat je alle verzorgingsproducten in huis hebt. Aangezien dat een grote kost kan zijn. Dingen zoals tandpasta, shampoo, … Maar wij hebben zoveel restjes en staaltjes dat we al ver komen als we die eerst proberen op te maken.

4. De activiteiten deze maand moeten gratis zijn (of toch het merendeel). En er is zoveel te doen! Een wandeling, een fietstochtje, … Voor ons zelfs een bezoekje aan de zoo, aangezien we een abonnement hebben.

5. Neem de verleiding weg. Voor mij zijn dit de webshops die ik volg op Instagram en de mails die binnenkomen met de laatste nieuwe items. Misschien eens het moment om kritisch te gaan kijken naar welke mails je binnenkrijgt. Is het nodig om elke week (of soms meerdere keren per week) een mail te krijgen met de laatste nieuwe producten? Nu klink is als een echte shopaholic, maar ik laat me hier en daar toch eens vangen.

6. Laat iemand weten dat je hiermee bezig bent. En bij deze zijn jullie op de hoogte. Dat zorgt ervoor dat je iemand hebt waar je ‘verantwoording’ aan kan afleggen. Waar je raad kan vragen of gewoon even kan aankloppen om wat morele steun.

7. Gebruik die giftcards die in je schuif liggen. #oops Ik denk dat wij nog twee bongo bonnen hebben liggen om te gaan uiteten (die we ook al een keer verlengd hebben).

8. Als het moeilijk is om helemaal niets uit te geven, kan je jezelf/je gezin een klein budget per week geven. Om eventueel op zaterdag eens iets te gaan drinken aan een speeltuin. Of een broodje te gaan halen, … Maar het blijft natuurlijk de bedoeling weinig tot niets uitgeeft deze maand. Het is de eerste keer dat ik dit doe, dus het geeft mij wel wat rust te weten dat we elke week iets hebben om eventueel te gebruiken.

9. Stel een doel voorop. Ik heb niet bepaald een doel, maar het kan leuk zijn om te sparen voor iets leuk. Een reis, een bepaald item of gewoon een extra centje op je spaarrekening.

10. Wees creatief. Nodig eens vriendin uit of ga eens bij vrienden eten. Kleding ruilen met een vriendin. Ga op zoek naar gratis activiteiten. …

Uiteindelijk doe je dit maar 30 dagen, dus het is om voor je het weet. Ik ga ook voor mezelf bijhouden wat ik mis of zou moeten kopen in december. Als ik er nog steeds zo over denk ik december, kan ik het nog altijd kopen.

Waarom doe ik dit?

Ik vind het leuk om te zien hoeveel we echt nodig hebben om in de maand rond te komen. Uiteindelijk deden we het een jaar geleden met veel minder en dat lukte ook perfect. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we wat tekort kwamen. Vorig jaar hadden we zelfs een grotere lening, ik werkte niet, Tars kreeg minder loon, …

Het is zo cliché, maar je leeft naar je loon en dat moet anders kunnen. Zeker nu ik het minimaliseren terug heb opgepakt, merk ik dat mijn consumeren ook moet worden aangepakt. Dus bij deze start ik op 1 november. Ik probeer ook achteraf nog wat te schrijven over de moeilijkheden of de dingen die ik heb gemist.

Misschien wil er wel iemand van jullie meedoen? Laat het alvast weten tag mij op Instagram: @jessicanobels met de ‘No spend November’ tag.

X Jess

2 gedachten over “No spend November |10 tips om een hele maand niets uit te geven.”

  1. Ik had het al gedaan.
    Alleen maar boodschappen doen als iets echt op is.
    Dan tegen sluitingstijd naar de winkel gaan….
    Krijg je meteen korting.

    Veel succes….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.