In de volksmond wordt wel eens gezegd negen maanden op en negen maanden af. Je lichaam heeft er negen maanden over gedaan om een baby te laten groeien en heeft dus negen maanden nodig om terug in vorm te geraken (of langer). Ontzwangeren is me wat!

ontzwangeren

Ontzwangeren

Bij mij is deze week negen maanden geleden dat ik die lieve Ellie op de wereld zette. Ik kan best zeggen dat mijn lichaam goed gewerkt heeft. Deze foto werd genomen een week voor dat ik bevallen ben. Ik som even op wat je kan verwachten van die negen maanden na de bevalling.

Dit is voor iedereen anders en kan dus ook anders ervaren worden. Misschien had jij ook wel kwaaltjes die ik hier niet opsom. Laat zeker een reactie achter, zodat we allemaal weten wat we kunnen verwachten.

Naweeën

Het ontzwangeren begint al meteen na de bevalling met de naweeën, die zorgen ervoor dat je baarmoeder terug de oorspronkelijke grootte krijgt. Door de keizersnede nam ik pijnstillers en heb ik hier niet heel veel van gevoeld. Af en toe een lichte kramp tijdens het voeden. Bij elke zwangerschap wordt deze pijn iets heviger, omdat de baarmoeder wat meer moeite moet doen om naar zijn oorspronkelijke grootte te gaan. Ergens toch een beetje bang voor, bij een volgende zwangerschap.

Hormonen

Noem het de roze wolk, babyblues, vermoeidheid…. Het hoort allemaal in deze categorie. Er gieren heel wat hormonen door je lijf en je moet daar even aan wennen. Je lichaam heeft even tijd nodig om te ontzwangeren. Ikzelf heb geen last gehad van de babyblues na de bevalling. Maar ik kan er nu soms nog last van hebben. Ik ben veel emotioneler en mijn gevoelens liggen onder een vergrootglas. Nog steeds, ook na 9 maanden. Dit zal misschien een deeltje zijn van mama zijn.

Litteken/buik na keizersnede

Het litteken zelf was redelijk snel in orde. Een hele tijd was deze plek gevoelloos. Ik weet niet meer wanneer, maar stilletjes aan kwam het gevoel terug. Het kan ook zijn dat het een beetje gevoelloos blijft, dit is voor iedereen verschillend. Af en toe kan het litteken ook jeuken.

Het grootste probleem bij mij , is de inwendige pijn. Als ik iets te hevig beweeg of een zware inspanning heb gedaan, kan ik dit wel voelen aan mijn buik.

Er is ook een contante pijn in mijn buik. Na heel wat onderzoeken kunnen ze me niet echt zeggen waar het probleem zit. Ze denken nu aan fantoompijn. Door de epidurale zo vaak te prikken, zouden ze een zenuw kunnen geraakt hebben en die geeft signalen naar mijn buik, dat deze pijn doet. (Of zoiets in mensentaal). Na een jaar zou deze pijn toch stilletjes aan moeten verdwijnen. Ik ben benieuwd.

ontzwangeren

Haarverlies

Ellie werd één maand, twee maanden, drie maanden en ik dacht dat ik bespaart bleef van het haarverlies. Maar een week na de derde maand viel mijn haar met plukken uit. Ik begon echt te denken dat er geen haar meer ging over blijven. Dit heeft bij mij ongeveer twee maanden geduurd en ik heb er geen lege/kale plekken aan over gehouden. Ik merk wel dat er aan mijn voorhoofd heel wat nieuwe haartjes groeien. Ik noem het mijn babyhaartjes. De ene dag al wat duidelijker zichtbaar dan de andere dag. Op deze foto valt het heel goed mee.

ontzwangeren

Menstruatie

Eén van de beste voordelen van borstvoeding voor de mama moet wel het uitstellen van je menstruatie zijn. Toch? Moeder natuur vond het geweldig om ze na vier maanden terug te laten komen. Naast een enorme productiedip, kwam daar heel veel pijn bij kijken. Ik ben die eerste dag thuis gebleven omdat ik krom lag van de pijn. Geen idee of dit voor elke mama zo is.

Nu heb ik dus vijfmaal mijn mentruatie gehad en ik vind het pijnlijker en harder dan voor mijn bevalling. Mijn cylcus is terug regelmatig, maar wel enorm lang. Voor de bevalling had ik een cyclus van 28 dagen en nu zit ik toch aan 39 dagen.

Gewicht

Er zijn dames die meteen terug in hun jeans kunnen, maar ik niet. Twee weken na de bevalling was ik wel het alle kilo’s van de zwangerschap kwijt.  Maar mijn lichaam is allesbehalve terug normaal.

En of het nu komt door de borstvoeding of niet, ik heb altijd zo’n honger. Dus er zijn wel wat kilo’s bijgekomen.

Ik hoop nog wat energie te vinden om binnenkort misschien te gaan sporten, maar na negen maanden is mijn lichaam absoluut niet terug naar vroeger.

Libido/partner

Het is heel moeilijk om een nieuw evenwicht te zoeken tussen mama zijn en partner zijn. Je aandacht gaat volledig naar je nieuwe baby. Ik weet dat het belangrijk is om tijd te maken om alleen iets te doen met je partner, maar ik vind het heel moeilijk om Ellie ‘alleen’ te laten. Dus ook na negen maanden ben ik nog op zoek naar dat evenwicht. Mijn tijd gaat nog vooral naar Ellie.

Praten over je libido is een beetje taboe, maar als ik zo onder vriendinnen hoor is het helemaal normaal om na je bevalling niet meteen zin te hebben in seks. Door de vermoeidheid, hormonaal, … heb je gewoon minder zin in seks.

X Jess

Hadden jullie ook last van deze kwaaltjes? En ook mama’s die zoveel last hadden van hun eerste menstruatie na de bevalling?

8 gedachten over “Ontzwangeren | 9 maanden later”

 1. Bij mn eerste bevalling had ik amper last van naweeën, maar na de geboorte van Alixe, gadverdamme. Krom van de pijn lag ik tijdens de voedingrn, en werkelijk nog pijnlijker dan mijn echte weeën. Was me dat even schrikken!

 2. Pingback: Good Life #1 Dag van het park en Monster jam
 3. Pfff inderdaad is het voor iedereen anders.
  Maar ik ga er hier niet over schrijven want ik wil niet over de voors en tegens die ik had klagend overkomen.
  Fijn artikel want dit alles is belangrijk om er met anderen over te praten (schrijven).

  Xoxo

 4. Goed artikel! Gelukkig ben ik nog bespaard van mijn maandstonden. Kreeg ze wel eens na 6 maanden en ze duurden 10 dagen, maar sindsdien niet meer teruggekomen. Hopelijk gaat de pijn snel voorbij, lijkt me echt vervelend!

  Ik ben veel afgevallen na de zwangerschap en weeg nu 6kg minder, blijf ook vermageren. Oververmoeid, borstvoeding, stress op het werk en een kleine eetlust… Ik moet me verplichten van gezond te eten met voldoende vetten, maar kom er niet altijd toe. En geloof me, dat is ook niet oké (ookal begrijpen veel mensen dat niet).

  Er mag best wat meer begrip zijn voor nieuwe mama’s, wat meer steun en minder van de moetens. Maar dat vind ik ook erg moeilijk in deze prestatiegerichte en allesmoetperfectzijn-maatschappij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.