In een wereld waar milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, wil je natuurlijk ook duurzame items voor je kind kopen. Dit kan je op allerlei verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door het kiezen van een biologisch dekbed en beddengoed. In dit artikel onderzoeken we enkele van de belangrijkste keurmerken die je kunnen helpen bij het vinden van kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en veilig beddengoed voor je kleintje(s).

Gezondheidsvoordelen van biologisch beddengoed

Het kiezen van duurzaam en biologisch beddengoed is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van je kindje. Soms bevatten niet-biologische producten chemicaliën, die schadelijk kunnen zijn voor de gevoelige huid en luchtwegen van jouw kleintje.

Biologisch beddengoed wordt daarentegen gemaakt van natuurlijke materialen die vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke stoffen, waardoor het veiliger en ook een stuk gezonder is. Een groot voordeel dus!

Keurmerken voor duurzaamheid en kwaliteit

Er zijn verschillende keurmerken en certificeringen die je kunnen helpen bij het herkennen van duurzaam en biologisch beddengoed. Deze staan meestal vermeld op de verpakking van het beddengoed of op de webpagina, waardoor jij direct weet of het ecologisch verantwoord is. We sommen drie van de meest erkende keurmerken voor je op:

Keurmerk 1. Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS is wereldwijd een van de meest erkende certificeringen voor biologische textielproducten, waaronder beddengoed. Producten met het GOTS-keurmerk zijn gemaakt van ten minste 95% biologische vezels en voldoen aan strikte regels tijdens het gehele productieproces. Bovendien wordt bij de productie van GOTS-gecertificeerd beddengoed geen gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën of synthetische kleurstoffen.

Keurmerk 2. OEKO-TEX Standard 100

Hoewel OEKO-TEX niet specifiek gericht is op biologische materialen, is het een belangrijk keurmerk dat de afwezigheid van schadelijke stoffen in textiel garandeert. Beddengoed met het OEKO-TEX Standard 100-label is getest op meer dan 100 schadelijke stoffen en is veilig bevonden voor gebruik, zelfs voor baby’s en kinderen met een gevoelige huid.

Keurmerk 3. Fairtrade

Hoewel Fairtrade-certificering zich niet specifiek richt op biologische materialen, helpt het bij het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden voor de werknemers in de productieketen. Door beddengoed te kiezen met een Fairtrade-certificering, kan je er zeker van zijn dat de productie bijdraagt aan het welzijn van de arbeiders.

Materialen voor duurzaam en biologisch beddengoed

Naast het controleren van keurmerken, is het belangrijk om te letten op de materialen waaruit het beddengoed bestaat. Organisch katoen, bamboe en hennep zijn een paar van de meest voorkomende duurzame materialen die worden gebruikt voor beddengoed. Ook wol is een heerlijk warm en ecologisch verantwoord materiaal dat vaak gebruikt wordt in dekbedden. Deze natuurlijke vezels zijn hypoallergeen, ademend en zacht voor de gevoelige huid van kinderen.

Een goede nachtrust

Door te kiezen voor duurzaam en biologisch beddengoed voor je kind(eren), draag je bij aan een gezondere toekomst voor zowel je kinderen als de planeet. Door op zoek te gaan naar de juiste keurmerken garandeer je een gezonde slaapomgeving voor je kind en een zorgeloze nachtrust voor jezelf. Een win-win situatie dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.