Je vindt veel verhalen waarbij de borstvoeding niet lukte. Ik wilde heel graag borstvoeding geven en kreeg dus wat schrik. Maar uiteindelijk ging dit vanzelf. Natuurlijk had ik stuwing dagen en pijnlijke tepels, maar Ellie wist goed wat ze moest doen en dronk goed. Na enkele weken bleven mijn borsten nog steeds heel veel melk maken. Net als te weinig melk, brengt teveel melk ook problemen met zich mee. Ik had last van overproductie.

overproductie

Ik mocht mijn verhaal doen op haar blog. Ga zeker een kijkje nemen om mijn verhaal te lezen en laat wat liefde achter met mijn groeten.

X Jess

Lees meer:

Wat met overproductie?
Je productie opkrikken door clusterkolven
De voor-en nadelen van borstvoeding

Wat kan je allemaal met moedermelk?
Moedermelk bewaren
Moedermelkjuweel

10 gedachten over “Overproductie | Borstvoeding”

    1. Ik heb grote borsten dus ik zweer bij Hunkemöller! Al had ik dat niet gedacht. Ik heb ook andere geprobeerd. Als je geen grote borsten hebt (heb je B of C) zijn die van H&M ook fijn. Of een duurder merk noppies.

  1. Jeetje, heb even doorgeklikt naar je verhaal maar reageer even hier! Ik herken veel in wat je schrijft. Al heb ik het wel wat minder extreem. Ons zoontje is nu 5 maanden en het is wel opgeknapt. Dus er is hoop! 😉 Ik had geen lekschalen nodig, maar mijn zoogcompressen zitten altijd wel vol bij de borst die ik op dat moment niet aanbied door een behoorlijke toeschietreflex. Ook Jippe verslikt zich vaak en ‘spuit’ ik vaak in z’n gezichtje als hij loslaat. Zoogcompressen zijn m’n beste vriend en warme doeken om m’n borsten in het begin gaf wel verlichting. Ook tegen borstontsteking. Je hebt vast al vele adviezen gehad inderdaad, lastig soms om te weten waar je op af moet gaan. Zelf vind ik de facebookgroep Borstvoeding Natuurlijk | VBN een fijne groep waar ik veel aan heb (gehad). Succes er mee! Niks zo vervelend als borsten die op knappen staan. :’)

    1. Die Facebookpagina vond ik van de week :-). Ik durf niet altijd wat te vragen omdat er ook veel betweters tussen zitten. Wanneer werd het bij jou beter? Iets om naar uit te kijken. Mijn compressen houden het geen voeding uit, die lekschalen zijn een echte redding.

  2. Erg herkenbaar verhaal! Ik ben met hulp van een lactatiekundige van mijn overproductie afgekomen. Dit was haar advies: Eerst beide leegkolven en dan gaan blokvoeden. Dit houdt in dat je de dag opdeelt in blokken van 4 uur en per blok mag hij maar aan 1 kant drinken. Dus 4 uur links en dan 4 uur rechts. Het leegkolven probeer je steeds verder op te schuiven en doe je pas als je voelt dat ze te vol en hard zijn. Bij mij was dat eerst na 24 uur, toen 36, 48, 60. Ook verslikte mijn zoontje zich erg door mijn heftige toeschietreflex en ze adviseerde om magnesium te slikken. Dit heeft erg geholpen! Mijn zoontje is via sondevoeding naar fles naar borst gegaan en heeft het prima geleerd. Over techniek zou ik me geen zorgen maken. Hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt!

    1. Het resetten en blokvoeden doe ik al. Helpt niet zo heel veel. Magnesium heb ik ng niet gehoord, eens horen bij de vroedvrouw. 🙂 dank je wel!

  3. Misschien wat laat, maar ik deel graag mijn tips! Ik heb bij beide kindjes overproductie gehad en nu ik een goede vroedvrouw heb, zijn we er wat door geraakt. Bij mijn eerste kindje kolfde ik te pas en te onpas; qua verlichting van de klachten voor mama kan dat tellen, maar constructief is het niet. Wat bij de jongste hielp:
    – niet kolven (ook resetten werkte averechts!)
    – blokvoeden (als je langer dan 4u tussenlaat, bespreek je best met de vroedvrouw) -> het verhaal is dat je ene borst voller blijft zodat de kanaaltjes het signaal krijgen niet bij te produceren. Dus je moet wel opletten voor harde schijven in je volle borst en ev dan het blok inkorten.
    – (’s nachts) liggend voeden om de toeschietreflex te minderen
    – als baby loslaat de spuitmelk opvangen in een compres. Een beetje masseren mag, maar vooraf (zonder reflex) of extra masseren is extra stimuleren, is…extra melk.
    – Geen voormelk geven als de baby al makkelijk krampjes heeft. Mijn eerste 50ml was bijna puur water, dus ik ving dit niet op of ik meng het met achtermelk. Daarom ook leg ik baby alleen aan op vraag, en niet extra zoals ook aangeraden wordt: je verdubbelt dan de frequentie, maar de verhouding voormelk wordt groter.
    – Saliethee! Keldert de productie, maar als je hyperlactatie hebt, kan je drie dagen na elkaar 1 tasje drinken en dan kijken hoe het staat.
    Ondertussen geef ik 3 maand borstvoeding en sinds een maand zijn we door de piek van de overproductie door. Ik heb geen 3 kompressen per borst per voeding meer nodig 🙂 (die van Ardo zijn qua absorptie de beste, jammer genoeg wel pak duurder dan Hema). Ik ben zelfs weer gestopt met blokvoeden, wat soms nog zou helpen, maar ik heb het wat gehad met de technische kant van borstvoeding. Stuwing heb ik alleen nog als er veel tijd tussen de voedingen zit, het nadeel van doorslapen dus.
    Bedankt voor je blogpost! en excuses dat ik hier bijna voor gastblogger speel met mijn lange reactie…

    1. Tips zijn altijd welkom. Ik denk dat mijn probleem vooral is dat ik alles door elkaar ben aant proberen. Blokvoeden, kolven, liggend voeden,… 🙂 hopelijk kom ik er snel.

  4. Pingback: Het bewaren van moedermelk | Powered by flowers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.