Oké, waar ik het vandaag over wil hebben is samen slapen. Ik val meteen met de deur in huis. Ik merk dat mensen daar toch vaak vragen over hebben. Over hoe je dat veilig kan doen heeft Joke een hele goede blogpost. Neem daar zeker eens een kijkje als je daar vragen over hebt.

samen slapen

Samen slapen

Hoe wij samen slapen (Ellie als kleine baby)

Vanaf dag 1 sliep Ellie in een co-slaper naast mij. Dit is een bedje dat langs de ene kant open is en je kan vast hangen aan je eigen bed. Op die manier is je kindje dicht bij jou, maar heeft ze toch een eigen ‘bedje’.

Als ik heel eerlijk ben, heeft ze vanaf de tweede nacht vaak tussen ons in geslapen. Ik vond zelfs de co-slaper nog te ver. Ik legde haar tussen ons in met het borstvoedingskussen onder haar zodat ze niet naar onder kon glijden. We legden haar hoog genoeg zodat ze ook niet onder onze lakens kon geraken. (Klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het niet, je kan ook een babynestje gebruiken. Als zijn de meningen daar ook over verdeeld.)

Nadat ik haar wat meer kon loslaten, want zo voelde dat, sliep ze in de co-slaper. Ze ging samen met ons slapen. Tijdens een voeding schoof ik haar dicht bij mij en daarna terug in haar eigen ‘bedje’.

samen slapen

Hier is het donsdeken aan de rechterkant niet heel veilig. Ze deed hier ook haar dutje en toen ze kon rollen was ik nog op zoek naar een oplossing, zodat ze niet uit bed kon rollen.

Toen ze 6 maanden werd, hebben we van haar co-slaper terug een bedje gemaakt en sliep ze aan ons voeteinde. Emotioneel was dit voor mij vooral heel moeilijk. Ik werd s’nachts vaak wakker omdat ik Ellie niet naast mij vond. Tot ik dan besefte dat ze aan ons voeteinde lag. Tegen de ochtend belandde ze mee in ons bed en daar bleef ze liggen tot we opstonden.

Hoe wij samen slapen (Ellie nu als 11 maander)

Nog geen maand geleden maakten we Ellie’s kamer terug in orde en verhuisden we haar bed naar haar eigen kamer. Ze start de nacht in haar eigen bed, in haar eigen kamer. Aangezien ze toch altijd het eerste stuk van de nacht alleen in onze kamer lag, was het geen grote stap om dit stuk dan in haar eigen kamer te doen. Op die manier hebben wij de slaapkamer het eerste stuk van de nacht voor ons alleen ;-).

samen slapen

Ellie eet (jep, nog steeds) elke 3 uur. Dus de voeding van 2 uur brengt papa haar heen en weer. Na de voeding van 5  uur blijft ze lekker bij ons liggen tot wij opstaan. Op dagen dat ik werk is dit 7 uur, en op dagen dat ik niet werk kan dat 9 uur zijn of later.

Wat met quality time?

Als je online artikels vindt over samen slapen, lees je bijna altijd dingen zoals: ‘Die mensen hebben geen seksleven’. Moet ik ook altijd mee lachen, want als die mensen geen seksleven zouden hebben, hoe komen die mensen dan aan 2,3 of meer kinderen?

Vaak vraag ik mij dan af hoe ouderwets de mensen die commentaar geven denken. Je kan namelijk op andere plaatsen intiem zijn dan in bed hoor. Ik denk dat gezinnen die samenslapen juist vindingrijker moeten zijn. En wees gerust, er is geen enkele 18-jarige die nog bij mama en papa slaapt, dus je bed krijg je terug. (Alez , dat kan ik niet met zekerheid zeggen natuurlijk)

Waarom wij nog samenslapen

Er zijn een heleboel redenen voor ons:

 • Iedereen in ons gezin slaapt hier beter door. Ellie als een blok.
 • Hechting is beter en vermindert verlatingsangst.
 • Kans op wiegendood verkleint.
 • Ik kan sneller reageren op haar signalen. Of dit nu een tutje is of een voeding.
 • Wij vinden het gewoon reuze gezellig.

Nog mama’s die samenslapen met hun baby, peuter en/of kleuter?

X Jess

Facebook Comments

18 thoughts on “Samen slapen met je baby/peuter”

 1. Een 1 jarige is een dreumes. Vanaf 2 jaar heet het peuter. Hier ook een baby van 11 maanden trouwens. Ik noem hem lekker nog mijn baby, al is hij dat stiekem niet echt meer. Ook doen wij aan samen slapen. Vooral met de oudste veel gedaan. Ze startten allebei in een eigen wiegje en verhuizen gaandeweg naar ons bed. Toch ben ik wel blij dat de oudste (3 jaar) inmiddels lekker in haar bedje slaapt. De jongste blijft na een nachtvoeding vaak bij ons liggen.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…De joint facebookaccounts en andere Facebook ergernissenMy Profile

 2. Ik vind het heel bijzonder om te lezen en ik wed dat je vaak commentaar zal krijgen op deze manier van slapen.
  Ik vind het knap dat zowel jij als je partner dit kunnen.
  Ik wil best geloven dat het geborgen voelt voor het kleintje.
  Ik zelf ben een mama die beide kindjes al vrij snel weer in de eigen kamer liet slapen.
  Ik werd onrustig van alle geluidjes en sliep daardoor niet goed.
  Daarbij ben ik denk ik te nuchter voor dit; ik zie het nut niet van samen slapen.😊
  Nogmaals: heel knap dat jullie dit kunnen! Respect.
  Christa onlangs geplaatst…4: Mijn dag in een notendop.My Profile

 3. Wij slapen ook sinds de eerste week van dochter samen. We hebben inmiddels zelfs een heus familiebed (van 2.50 x 2.00) en genieten er onwijs van. Dochter is nu ruim 19 mnd en ik verwacht nog niet dat zij binnenkort een eigen bed wil. Tegen de tijd dat ze dat aangeeft gaan we een mooie kamer voor haar maken en mag ze lekker in haar eigen bedje gaan slapen.
  José onlangs geplaatst…WolbroekjesMy Profile

 4. Hier een zoontje van 6 maand die nog steeds naast mij slaapt. Wel in eigen bedje maar op dezelfde hoogte als ons grote bed. Ideaal tijdens de nachtvoedingen! Het was ons idee om hem in z’n kamer te laten slapen als de borstvoeding stopt. Alleen duurt de borstvoeding veel langer dan verwacht 😀 en wij genieten er veel harder van dan we ooit konden denken… Dus… Vermoedelijk blijft hij nog wel een tijdje bij ons!! Zalig wakker worden als er zo’n ventje naar je ligt re lachen…. 🙂

 5. Wat een mooie foto’s en verhaal. Onze kindjes sliepen van dag 1 in hun kamertje en voor heel andere redenen was dat voor ons (ook al brak mijn hart soms een beetje, en terug als ik dit lees) de beste oplossing. Ik had mij, toen ik zwanger was van ons tweede kindje, ook geen druk opgelegd: het kamertje was in orde, maar als dat niet lukte, dan zou het geen halve dag duren voor er een co-sleeper kwam. Alle manieren zijn goed (zolang het maar veilig is dan). Daarom wil ik nog even zeggen: ik zou niet graag het aantal mensen dat de hond of kat in de slaapkamer/ aan het voeteneinde / god-weet-waar-in-bed laat slapen, te eten geven. Waarom is dit dan ineens een discussiepunt als het om onze baby’s gaat?

 6. Eerst en vooral mooie foto van jullie beide en wat een mooie kamer heeft ze! Hier hebben we samen geslapen totdat hij 14maanden was, dan is hij verhuist naar zijn eigen kamer want ik maakte hem altijd wakker als ik mij bewoog, dus heb ik van mijn hart een steen gemaakt en is hij naar zijn eigen kamer gegaan :(..

 7. Wauw ik vind dit een heel mooi artikel. Het klinkt zo heerlijk, fijn en intiem samen. Flynnie sliep de eerste 2/3 weken in een ‘nestje’ bij ons in bed. Daarna in het wiegje bij ons op de kamer en na een week of 4 ging hij naar zijn eigen kamertje. Ik heb eigenlijk nooit echt over co-sleeping nagedacht, mijn man en ik zijn er denk ik ook allebei te nuchter voor, maar ik weet nog dat ik mij vre-se-lijk irriteerde aan AL die mensen die na een paar dagen uit het ziekenhuis al zeiden: ‘nou, slaaptie al op zn eigen kamertje of euh…???’. Pardon? Of ‘slaapt hij nou nog bij jullie in bed’? Ongelofelijk. Al zou hij tot z’n 5e bij ons in bed slapen, dat beslissen wij nog altijd. Heb ik geen mening voor nodig :)!

  Als ik jouw verhaal lees lijkt het me heerlijk maar of het bij ons past weet ik niet. Bij een volgende mij maar eens iets meer in verdiepen. Stiekem probeer ik het af en toe wel, helemaal als Flynn ziek is of last heeft van zijn oortjes maar no way dat hij bij ons in bed gaat slapen.. Waarschijnlijk omdat hij het simpelweg niet gewend is. Ik word als klimtoestel in gezet, mijn haren worden uit mijn hoofd getrokken of hij probeert aan het voeteneind van het bed te kruipen (aka af te vallen).. Hahaha ;p!

  Mooi stuk Jess en p.s. ik BELOOF dat ik je na mijn vakantie mail!

  Veel liefs! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!