In deze reeks van Natuurlijk Ouderschap komt ook het samen slapen aan bod.

Doorslapen: wat is er van aan?

Baby’s die doorslapen doen het goed, zijn braaf en flink. Dat is de mening van heel wat ouders en hulpverleners. Als een baby niet doorslaapt, zou je al bijna gaan geloven dat er iets mis is. Terwijl dat écht heel normaal is! Op de vraag “slaapt ze al door?” antwoord ik steevast “Ze slaapt erg goed” of “ja, tussen de droomvoedingen door”.

Sommigen verwijten me dan dat het dan niet echt doorslapen is, maar dat leg ik naast me neer. Het kan me namelijk echt niets schelen. Dat ze nachts om voedingen vraagt, dàt vind ik erg goed van haar. Ze weet zelf heel goed dat ze die nodig heeft, om te kunnen groeien, om een slimme meid te worden. Want dat is belangrijk voor haar suikerspiegel en hersenontwikkeling. Ook ’s nachts heeft ze nood aan een knuffel, een slokje troost, of wat aandacht en ik ben blij dat we dit haar kunnen geven (durf ik dat echt schrijven?).

Daarnaast vinden we het ook gewoon heel erg leuk! Het is zalig om met z’n drietjes samen te kunnen slapen, dicht bij elkaar en ’s ochtends samen wakker worden. Die lach op haar gezicht maakt mijn dag.

Nieuw onderzoek

De universiteit van Swansea heeft heel recent (2016) een onderzoek gepubliceerd over slaappatronen bij baby’s. Op de vraag ‘should babies sleep through the night?’ is het antwoord heel duidelijk NEE. Meer dan 700 moeders werden bevraagd in het onderzoek en 78% van de baby’s tussen 6 en 12 maanden werd minstens 1 keer wakker per nacht.  

Het onderzoek wijst ook uit dat de soort voeding geen invloed heeft op het slaapritme: borstvoeding of kunstvoeding geeft geen verschil. Moeders die borstvoeding geven, zullen ’s nachts meer voeden omdat dit erg gemakkelijk gaat. Een baby kan ook wakker worden om andere redenen dan honger, bijvoorbeeld troost of een knuffel.  En dat is oké! Zie hier de samenvatting van de onderzoeksresultaten:


 

Samen slapen is de biologische norm

In àlle culturen en historische tijden wordt er samen geslapen. Met samen slapen bedoel ik hier slapen in dezelfde kamer, dicht bij elkaar. Dit kan in ouderlijke bed, in een co-sleeper of in een apart bedje, maar wel binnen handbereik van mama. Een baby die dicht bij mama blijft, kan gevoed of
geknuffeld worden zonder dat je ervoor moet wakker worden of opstaan. Handig!


Dit wordt, behalve in het Westen, cultureel aanvaard. Omdat het wel degelijk voordelen heeft, zowel voor baby als voor mama. Die voordelen som ik graag nog eens op:

  1. Uit onderzoek blijkt dat samen slapen de kans op wiegendood verkleint
  2. Samen slapen verkleint de kans op verlatingsangst gedurende de nacht
  3. Samen slapen resulteert meestal in meer slaap voor zowel mama als baby. Jij en je baby hoeven niet volledig wakker te worden of op te staan, maar kunnen onmiddellijk terug inslapen tijdens of na de voeding.
  4. Droomvoedingen worden bevorderd, goed voor je baby én voor je melkproductie
  5. Samen slapen zorgt voor een synchroon slaapritme voor baby en mama
  6. Werkende moeders hebben meer quality time met hun baby
  7. Minder stress en strijd bij bedtijd

Zijn er nadelen aan verbonden? Persoonlijk vind ik van niet. Sommigen stellen ons de vraag of we nog wel intiem kunnen zijn als koppel. Met wat creativiteit is dat echt niet moeilijk. Er zijn veel momenten op de dag, en veel plaatsen in huis, dus laat dat geen argument zijn.

Is dat wel veilig?

Ja, samen slapen is veilig. Er bestaan heel wat mythes rond samen slapen die in wetenschappelijk onderzoek ontkracht werden. Sommige onderzoeken zeggen dat er net een verhoogde kans is op verstikking, maar (!) dat geldt alleen als je onveilig samen slaapt (bijvoorbeeld in de zetel, op een erg zachte matras, bij veel kussens, …).

Alles of niets? 

Je kan er ook voor kiezen om soms samen te slapen, en soms apart te slapen, of pas in het tweede deel van de nacht (bijvoorbeeld na een voeding) samen te slapen. Het is niet “alles of niets”. Als je je niet goed voelt, als je baby hoge koorts heeft, of je hebt alcohol gedronken, dan is het soms wel beter om niet in hetzelfde bed te slapen. Maar dat kies je helemaal zelf natuurlijk.

Hoe lang slaap je samen? 

Moeilijk om te beantwoorden. Er zijn ouders die dit strikt afbakenen, bijvoorbeeld tot 6 maanden, maar ik ken evengoed een hele hoop ouders die ervoor kiezen om dit te laten afhangen van hun kind, bijvoorbeeld op 3 jaar. Doe vooral waar je je zelf goed bij voelt en wat helpt bij jouw kind. Het ene kind is ook het andere niet.

Ik weet één ding: tot 18 maanden hebben kinderen nachtvoedingen nodig voor de hersenontwikkeling. Het lijkt me dus zeker heel normaal dat Elli tot dan bij ons in de kamer zal slapen. Ik heb wel een afspraak met mijn man dat rond de leeftijd van 1 jaar ze naar haar eigen bed verhuist, wel op dezelfde kamer. Om het zo stilaan te kunnen afbouwen. De verhuis naar haar eigen kamer zien we dan wel weer! En wie weet, veranderen we ook weer van gedacht. Moet kunnen!

Meer in deze reeks

Lees meer