Wij eten thuis weinig of geen suiker. Als ik dat vertel aan mensen is hun oprechte reactie vaak ‘oei’ of ‘ocharme’. Want het zit er bij velen nogal ingebakken dat we onszelf en / of onze kinderen af en toe eens lekker moeten kunnen verwennen met snoep en koekjes, en dus met suiker. Maar suiker is niet goed voor je lichaam en ook niet voor je tanden.

Iedereen weet dat de kans op gaatjes en tanderosie groter wordt door een teveel aan suiker. Laat de tanden van je kinderen dus zeker jaarlijks nakijken. Wist je trouwens dat OZ een uitgebreide tandverzekering heeft? Neem hier een kijkje voor meer informatie over Dentalia Plus.

Dus laten we gewoon proberen lief zijn voor ons lichaam en af en toe wat minder suiker eten.  Ik geef hieronder graag alvast enkele tips voor een lekker en suikervrij ontbijt.

Suikervrij eten met kinderen

Suikervrije ontbijttips

Boterhammen

Niets mis met een gewone boterham met bijvoorbeeld kippenwit, gedroogde ham, … Lees zeker het etiket en je leert snel kennen welke charcuterie suikervrij is. Wij kiezen voor donker brood en bakken (meestal) ons brood zelf. Natuurlijk kan het af en toe geen kwaad om andere vleeswaren te eten. Afwisselen is zeker aan te raden.

Ook als je wat zoet wil, zijn er opties. Kies bijvoorbeeld voor confituur zonder suiker.

Cornflakes

Zelf at ik als kind ‘s morgens cornflakes. Liefst die met chocolade. Maar dat is helemaal niet gezond en zit boordevol suiker. Weet dat er suikervrije alternatieven bestaan. Het is even zoeken en ingrediënten lezen, maar eenmaal je weet welke je kan kopen en suikervrij zijn kan je wat afwisselen.

Eieren

Ik kan zo genieten van een ontbijt met eitjes en ook hier heb je zoveel mogelijkheden. Gekookt, gepocheerd, gebakken, een roerei, een omelet, …

Pannenkoeken

Bij heel wat recepten zit er suiker in het beslag maar dat is helemaal niet nodig. Meestal eten de kinderen hun pannenkoek zo op. Als je er toch wat zoet op wil doen, denk dan aan fruit (banaan, aardbei, …) of confituur zonder suiker.

Als je borstvoeding geeft ook leuk om eens moedermelk pannenkoeken te maken voor je baby.

Griekse yoghurt met fruit

Voor de kleine honger maak ik Griekse yoghurt met fruit. Als je deze mixt, krijgt je een lekkere zoete yoghurt!

Havermout

Als mijn kinderen kunnen kiezen, zullen ze altijd kiezen voor havermout. Op het internet vind je heel wat verschillende recepten. Wij eten onze havermout redelijk vast en onze favoriete combinatie is met fruit. In de winter maak ik het graag met appeltjes of peer. In de zomer natuurlijk met heerlijke rode vruchten.

Suikervrij eten met kinderen

Recept havermoutmuffins met blauwe bessen

Muffins zijn ideaal als ontbijt en ze zijn ook gemakkelijk in te vriezen. Voor de kinderen een feestmaaltijd als ontbijt! Win-win.

Met dit recept maak je ongeveer 15 muffins. Dit hangt er natuurlijk ook wat vanaf welke vorm je gebruikt.

  • 4 eieren
  • 2 bananen
  • 150 gram blauwe bessen
  • 5 dadels
  • 400 gram gemalen havermout
  • 250 ml melk (of een plantaardig melk*)
  • 3 eetlepels bakpoeder

*Wil je de muffins wat zoeter doen smaken, gebruik dan havermelk of amandelmelk

Verwarm je oven voor op 180 graden. Klop de eieren luchtig in een aparte kom. Giet de melk met de bananen en dadels in een blender en mix alles tot een glad mengsel. Voeg de eieren en de rest van de ingrediënten toe en mix nog eens goed door. Als laatste roer je de blauwe bessen eronder en verdeel je het beslag in een muffin bakvorm.

Bak ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Als je ze wil invriezen, laat ze dan eerst goed laten afkoelen.

Er zijn ideeën genoeg zou ik zeggen,
Smakelijk!

X Jess

Doe mee met de OZ wedstrijd. Je maakt kans op een waardebon van €250, te spenderen bij Decathlon. Je hebt info uit dit artikel nodig om te kunnen meedoen (tip).  Klik hier om naar de wedstrijd te gaan.

*** Dit bericht kwam tot stand door een samenwerking ***


6 gedachten over “Suikervrij eten met kinderen | Start bij het ontbijt!”

  1. Wij proberen er zeker ook op te letten door alternatieven aan te bieden, niet alleen voor ontbijt maar ook als tussendoortje en als drank Ed. Maar wij gaan ook verder, wij eten bv ook helemaal niet zoveel vlees meer. En de kinderen vinden dat prima. Ze lusten graag kaas en noten, en ook allerhande bonen, kikkererwten en linzen. Alleszins denk ik dat variatie en nadenken over die dingen zeker heel goed is!

      1. Dat is hier ook lang zo geweest hoor. Ik heb op een bepaald moment wel eens de klik gemaakt en een week vegetarisch gekookt om te proberen, en het effect dat dat had op mijn lichaam was enorm. Nu doen we dus de omgekeerde beweging: 1x per week vlees of vis als ik zelf kook, en als we ergens gaan eten of op restaurant eten we natuurlijk wel gewoon vlees. We kiezen dan wel zoveel mogelijk voor mager vlees, dus geen varken, en geen bewerkte vleeswaren. Behalve preparé, dat is onze Guilty pleasure 😉 Ik doe het ook echt meer uit gezondheids- en milieuoverwegingen dan voor de dieren zelf. Wij zondigen dan weer veel meer aan suiker denk ik. Je kiest uiteindelijk waar je jezelf goed bij voelt en waar je jezelf toe in staat ziet he.

          1. Meer energie (ondanks het slaaptekort), minder last van ‘middagdip’ of ‘avonddip’ na het eten door vertering, strakkere buik (vooral minder opgeblazen gevoel na het eten; nadeel is dan wel nu extra opgeblazen na het eten van vlees haha), meer zin in gezonde dingen om te eten, vlees smaakt mij nu ook niet meer altijd, terwijl ik dat vroeger dagelijks at. Ik eet nu ook grotere porties om aan voldoende calorieën te komen maar dat is niet erg aangezien het veel groenten en fruit en vezelrijke producten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.