Na mijn vorige post over loslaten, kreeg ik toch veel vragen over wat ik Ellie dan wel te eten geef. Suikervrij eten is niet zo moeilijk, dus speciaal voor jullie geef ik per maaltijd een aantal voorbeelden. Allemaal suikervrij en gezond.

suikervrij eten

(ps: Zoals ik bij de vorige post ook al zei, ik weet dat vanaf ze naar school gaan, volledig suikervrij niet meer haalbaar zal zijn. Maar voor nu, is dit wat ze thuis krijgt.)

Hoe doe je dat, suikervrij eten?

Wat het gemakkelijker maakt is dat wij alles eten wat Ellie eet en omgekeerd. Dus ze kent ook niets anders. Enkel qua drinken is er ‘mama en papa’ drinken. Want af en toe drinken wij toch koffie, cola,…  Maar wij drinken thuis ook gewoon (bruis)water en thee. Ergens moet het ook kunnen dat je kind leert dat ze niet zomaar alles krijgt. Als je een glas wijn in je handen hebt, moet je ook ‘nee’ kunnen zeggen.

Ontbijt

Havermout met fruit. Hier zijn de favorieten bessen , aardbeien , een banaan of een appel. Natuurlijk kan je zelf kiezen welk fruit je erbij geeft. Tot voor kort maakten wij haar havermout warm met plantaardige melk, maar nu nemen we gewoon wat we in huis hebben.

suikervrij eten

Griekse yoghurt met fruit. Idem zoals bij de havermout. Je kan zelf kiezen welk fruit je erbij geeft. Hier lust ze ook graag kiwi bij. Als je alles mixt, heb je een lekkere fruityoghurt, ook heerlijk als snack.

Boterhammen met kaas, smeerkaas, ham, … Als zoet beleg hebben we al eens confituur gegeven, speciaal zonder suiker (te vinden in een biowinkel). Wij hebben echt zelden brood in huis sinds ons broodmachine stuk is.

– Soms eet Ellie enkel een banaan als ontbijt. Nu ze zelf kan praten, kan ze goed duidelijk maken wat ze wil en soms is dat niet meer dan een banaan. Wij hebben ook dagen dat we minder honger hebben.

Lunch

Soep. Ellie vindt soep overheerlijk, dus ik heb altijd kleine porties in de diepvriezer zitten. Snel en gemakkelijk. Als ik merk dat ik nog groenten over heb, maak ik er gewoon een soep van. Allemaal in grove stukken, koken, mixen en invriezen. (Ik gebruik daar de Avent potjes voor trouwens).

Croq monsieur. Ook een topper hier. Niet meer dan een warme boterham met ham en kaas.

Omelet / roerei / …. samen met wat rauwe groentjes en als er brood is, eten we dat er ook bij. Een monkey platter is hier een groot succes. Een bord met van alles een beetje (komkommer, kaas, ei, …)

–  Verloren brood

– Ook hier kan je boterhammen eten met beleg (zie ontbijt).

Restje van de avond ervoor. Er zijn dagen dat Ellie te moe is om deftig te eten s’avonds, dus probeer ik s’ middags vaak warm eten te geven. Maaltijden zoals spaghetti, macaroni, … zijn hier ideaal voor. Als wij spaghetti eten, gaan er ook zeker 5-6 porties in de diepvriezer.

Avondeten

suikervrij eten

Qua avondeten eet ze eigenlijk alles mee. Wij maken gewoon typische dingen zoals wortelpuree met worst, rijst met kip,… Natuurlijk allemaal vers. Wij gebruiken zelden diepvries of blik. Wij passen enkel op met zout. We koken zonder zout en voegen later voor onszelf zout toe.

Snacks

suikervrij eten

– Fruit of groenten
– Rozijnen
– Rijstwafels / maïswafels (Ook hier even kijken naar het zout)
– Snacks van Ella’s kitchen. (fruitzakjes, fruitrepen, pops,…)
– Broodstengels met hummus,…
– Cracotte/crackers

Drinken

– Kruidenthee
– Water, en Ellie drinkt graag bruiswater
– Smoothies
– Plantaardige melk
– Volle melk

Doordat wij de Rapley methode volgden, is dit zowat het schema sinds ze kon eten. Natuurlijk zijn de hoeveelheden nu anders dan een jaar geleden. Suikervrij eten is dus niet zo moeilijk!

Ik heb niet ALLE maaltijden vermeld , dus als je zelf nog tips hebt, zet ze hier gerust onder en inspireer mij en andere mama’s!

X Jess

6 gedachten over “Maaltijd ideeën voor een peuter (suikervrij)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.