Vandaag is Joke van Mama Naturelli aan het woord. Joke werd een goede vriendin nadat we elkaar online leerde kennen. Ons dochters Elli & Ellie werden op dezelfde dag geboren. Onze opvoeding en idealen liggen heel dicht bij elkaar, wat maakt dat ik altijd bij haar ten raden kan gaan. Het is een hele eer om haar aan het woord te laten. Joke gaf een andere baby borstvoeding en wil daar wat over vertellen.

Ik had nooit gedacht dat ik zo’n moeder zou worden: lang borstvoeding geven, samen slapen, m’n baby dragen en natuurlijk opvoeden. Dat ik borstvoeding zou geven stond al lang voor de geboorte vast. Ik was vanaf het begin overtuigd van de voordelen en vind borstvoeding nog steeds een ideale start.

Ons borstvoedingsverhaal

Na drie maanden zou ik weer gaan werken en dus afbouwen, of liever: dat was het plan. Liep dat even anders! Ik was er nog niet klaar voor en wou toch echt de 6 maanden exclusief halen. Beter voor de maag- en darmontwikkeling had ik gelezen. Dus ging ik door. Ik kolfde 2 à 3 keer per dag, 5 werkdagen aan een stuk, elke week opnieuw, om m’n meisje van voldoende moedermelk te kunnen voorzien. Mijn voorraad liep al snel op.

Naïef als ik was, dacht ik dat ik na 6 maanden wel zou kunnen afbouwen, want dan konden we met vaste voeding starten! Wel, dat blijkt toch echt een illusie te zijn. Moedermelk blijft de hoofdvoeding tot 1 jaar en met vaste voeding alleen heeft m’n meisje niet genoeg voedingsstoffen binnen. Dus bleef ik mooi gebruik maken van het kolfrecht en ging ik lekker door.

Langvoedende mama

En voor ik het wist, was ik een langvoedende mama. Ik heb Elli 14 maanden gevoed. Voor mij de normaalste zaak van de wereld, al vinden heel wat mensen dat raar. Ik kreeg de gekste vragen, je wil het niet weten. Of ik nog wel genoeg melk had (facepalm!), of die voedingen echt nog nodig zijn, waarom we geen grotere flessen geven, en nog veel meer van die vragen kreeg ik regelmatig.

Elli weigerde de fles, en dronk enkel nog live aan de borst. Ik bleef wel kolven op het werk, om mijn productie stabiel te houden. Dit maakte dat mijn diepvries vol zat met moedermelk. Ik maakte er af en toe wel eens tussendoortjes van, zoals een pannenkoek of ijsje, maar dat was niet genoeg om mijn voorraad te legen. Het zou zonde zijn om dat vloeibaar goud weg te gieten, dus meldde ik me aan als donor en gaf mijn melk door naar andere moeders.

Er zijn heel wat moeders die borstvoeding willen geven maar dit (tijdelijk) niet kunnen. Zij zijn net als ik overtuigd van de voordelen en vinden kunstvoeding geen waardig alternatief. De redenen zijn erg uiteenlopend: het gaat om een keizersnede, de mama neemt medicatie, of kan zelf helemaal geen borstvoeding geven door bijvoorbeeld een operatie. In dat geval kan je opteren voor donormelk.

Borstvoeding is de norm

Toen Liz geboren werd, gaf ik haar als vanzelfsprekend opnieuw de borst. Het stond niet ter discussie dat ze met mijn melk gevoed zou worden, en met niets anders.

Dat borstvoeding geven de biologische norm is, lijken veel mensen vergeten te zijn. Jammer dat enkele decennia kunstvoeding alle kennis over borstvoeding deed verdwijnen… Het is zo puur, natuurlijk en mooi dat ik het oprecht jammer vind dat niet meer mensen de keuze maken om borstvoeding te geven (al is het maar voor even) en hierbij de juiste ondersteuning krijgen.

Een andere baby aan mijn borst

Toen ik enkele maanden later een oproep zag van een kennis van me, twijfelde ik niet. Ze was enkele weken geleden bevallen, maar de borstvoeding kwam moeilijk op gang, waardoor ze ging bijvoeden. Haar productie ging erop achteruit, en ze zocht hulp bij een lactatiekundige die gespecialiseerd is in relacteren. Haar baby zat ondertussen in een ver gevorderd stadium van borstweigeren. Dat in combinatie met een lage productie, maakt dat haar baby niet live wou drinken. Een baby die niet drinkt, kan ook de productie niet opkrikken. Een vicieuze cirkel dus. De enige manier om die cirkel te doorbreken, was door haar baby te laten drinken bij een andere mama, die wél veel melk produceerde. Zo zou ze de techniek onder de knie krijgen, en hopelijk ook bij de mama zelf toepassen. De vraag was dus of er een mama bereid was om haar baby aan de borst te laten drinken.

Hulp gezocht

Haar oproep lokte enorm veel reacties uit, allemaal even mooi, liefdevol en bereidwillig om te helpen. Ik denk dat de moeder ervan versteld stond hoeveel mama’s bereid waren om dit te doen. Haar baby heeft de komende dagen bij verschillende moeders gedronken en deed dat ook echt goed. De aanhap was mooi en haar baby dronk effectief aan mijn borst. Prachtig! Mijn hart kleurde warm. Tussen het heen en weer rijden door, moest ze pyjamadagen inlassen: terug naar het moment van de geboorte, waarbij je doet alsof je net bevallen bent, met 48u huid-op-huid contact. Om de baby te laten wennen aan haar lichaam, geur en borsten en haar oxytocineniveau te doen stijgen.

Bijzondere ervaring

Ik dacht dat het gek zou zijn, zo’n andere baby aan mijn borst. Maar dat was het niet. Het voelde zo natuurlijk aan! Ik vond het heel bijzonder dat ik hiermee een andere moeder kon verder helpen. Ze wou er alles aan doen om de borstvoeding te laten slagen. Prachtig vind ik dat, wat een wilskracht! Nooit eerder heb ik dit aan iemand (buiten de facebook-groep) verteld. Anderen vinden het wellicht vies of raar, terwijl moedermelk een 100 % natuurlijk product is. Waarom melk van een koe (dat helemaal bewerkt wordt tot poeder) normaler vinden dan melk uit een menselijk wezen voor een mensen baby? Dat is toch de wereld op z’n kop?!

Wil je zelf graag doneren of ben je op zoek naar donormelk? Meld je aan bij een Facebookgroep of neem een kijkje bij het moedermelk netwerk.

Andere artikelen in de taboe reeks

9 gedachten over “Taboe | Ik gaf een andere baby borstvoeding”

  1. Wat prachtig dat je dit hebt gedaan Joke!! Heel veel respect voor jou! Ook al is borstvoeding inderdaad 100% de natuur, voor velen is het een ver-van-mijn-bed-show waardoor je inderdaad de gekste vragen krijgt.

  2. Voor de grap heb ik eens met mijn zus gewisseld: zij mijn dochter (8 maand) aan de borst en ik haar zoontje (3 maand) aan mijn borst. Hij hapte meteen aan maar mijn dochter weigerde bij mijn zus te drinken en stiekem was ik daar wel blij om want het voelde alsof dat iets van ons twee enkel is. Maar mocht een ander kindje honger hebben en er is geen andere oplossing voorhanden, ik zou geen moment twijfelen. Tpen er nog geen kv was, was dat gang van zalen en in veel culturen wordt dat nog gedaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.