Gisteren ging het weer een super warme dag worden. De wasmand puilde uit, dus het werd een dagje thuis. Perfect moment om jullie eens te laten binnen kijken in een dag van een thuisblijfmoeder. Zo ziet onze dag eruit als we nergens moeten zijn. Als we wel een volgeplande dag hebben verschuiven er dutjes, maaltijden en gebeurt er natuurlijk niets in het huishouden.

Ik schrijf dit blogbericht nu pas omdat wij tot hiertoe helemaal geen ritme hadden. Ellie at, sliep en speelde wanneer het haar uitkwam. Dus was het haast onmogelijk om een dagverloop te maken. Sinds kort kan ik zeggen dat ze een (soort van) ritme heeft en dat ziet er zo uit als we samen thuis zijn…

Thuisblijfmoeder

Onze dag

7.15u: Donderdag, dus vandaag niet gaan werken. Manlief moet wel opstaan, en neemt Ellie mee uit bed om samen te ontbijten. Zo kan ik nog even blijven liggen en ziet papa haar ook nog even. (Als Ellie nog slaapt, laat hij haar natuurlijk liggen). Bruin brood met Griekse yoghurt en een beetje snoepen van papa’s boterham met salami en kaas.

8.30u: Papa moet naar zijn werk vertrekken, dus komt hij mij wakker maken. Hij zet Ellie bij mij op bed en hij zet even wasmachine 1 aan. Na een zoen vertrekt hij naar zijn werk. Ellie drinkt nog even aan de borst en wij zijn klaar om op te staan. Ik neem een yoghurtje als ontbijt en zet me in de zetel. Ik heb altijd even tijd nodig om wakker te worden.

9u: Zien eten, doet eten en Ellie komt om de borst vragen (met gebarentaal). Na de borst leg ik wat speelgoed op de grond en gaat ze spelen en ik hou me bezig op de laptop (Facebook checken, blog nakijken, …)

thuisblijfmoeder

9.45: Na wat zeuren is het duidelijk al tijd voor een eerste dutje. Ik leg Ellie in bed en zet mezelf voor de tv met de laptop om wat te bloggen. Het is veel te warm om ook maar iets te gaan doen.

11u: Mevrouw wordt na een dutje van 1,5u vrolijk wakker en ik zet ze in de eetstoel om een fruitje te eten. Niet echt een groot succes, maar ze heeft toch een klein beetje binnen. Wasmachine 1 gaat in de droogkast (nog niet aan) en wasmachine 2 wordt aangezet.

thuisblijfmoeder

11.30u: Ik denk dat er eentje wil eten (wazige foto, maar wat wil je met een zeurende dreumes aan je been ;-)). Ze krijgt de borst en is ze meteen weer een vrolijke meid.

thuisblijfmoeder

12.40u: Lunch time! Ik maak Griekse yogurt met geraspte appel voor haar. Ze vindt het lekker, maar eet er niet zo heel veel van. En ook nog eens poging 500 om haar iets anders te doen drinken dan moedermelk. (Ze wil geen open beker, geen rietjesbeker geen tuitbeker, geen gewone fles, …)

thuisblijfmoeder

13u: Wasmachine 2 gaat ook in de droogkast en deze wordt opgezet. Wasmachine nummer 3 steekt ook in. Ellie wil nog even drinken bij mama en dan is het tijd voor dutje nummer 2. Normaal is haar tweede dutje wat later, maar misschien is ze met het warme weer wat sneller moe?

13.10u: Ik laad de vaatwasser uit, zet de vuile vaat erin en zet hem aan. Terwijl maak ik voor mezelf lunch. Ik eet vandaag een zacht gekookt ei met brood. Tijdens het eten kijk ik naar Gossip Girl op Netflix (Guilty pleasure).

15.15u: Nadat ik al een keer ging kijken omdat ze wel heel erg lang slaapt, wordt Ellie na een dutje van 2u (!) wakker. Ik zet haar in de eetstoel en ze eet een volledige smoothie op. Dit is een knijpzakje van Ella’s kitchen. Super gemakkelijk en helemaal verantwoord.

15.30u: Ik hang wasmachine nummer 3 buiten op en zet wasmachine 4 op. Ik ga naar toilet (voor het eerst sinds vanmorgen) en trek wat kleren aan (jep, ik zat nog in mijn pyjama).Terwijl Ellie nog flink speelt, ruim ik Ellie’s kamer snel op. Als ik terug kom, zie ik dat Ellie alle propere was in het rond heeft gegooid. Oh dear.

thuisblijfmoeder

We moeten nog even langs de winkel om nog wat ingrediënten te halen voor het avondeten. Ideaal om om 15u30 te vertrekken, net als alle scholen uit zijn en de straat en de winkel vol lopen met kinderen en pubers. Dan geraak je met een kinderwagen natuurlijk nergens door.

16u: We zijn terug van de winkel. Alles uitladen en de droogkast is ondertussen ook klaar. Ik leg de droge was even opzij om vanavond op te plooien (hopelijk samen met manlief). Terwijl valt Ellie tijdens een poging tot stappen en is het tijd voor een troostborst. Gelukkig is het verdriet van korte duur

16.43u: Ellie speelt in haar kamer terwijl ik even verder blog en geniet van de rust.

17.45u: Na wat hangen in de zetel is het tijd om aan het avondeten te beginnen. Vanavond eten we vol au vent met kroketjes. Ik zet alvast het water op met kip zodat manlief meteen aan de saus kan beginnen als hij thuis komt. Ik snij de champignons al, draai de balletjes en maak de wortel en erwten klaar.

thuisblijfmoeder

18.40u: Manlief komt thuis en werkt de saus nog verder af. En dan … aan tafel! Terwijl Ellie krijst om eten, probeer ik een uitleg te doen. Gelukkig is dit niet altijd zo. Ze eet amper een hap van deze maaltijd. Misschien te moe?

thuisblijfmoeder

19.15u: Oké, ik ben zeker dat ze te moe is. Omdat Ellie deze middag haar dutje zo vroeg heeft gedaan is ze nu al doodop, en dus enorm aan het zeuren. Normaal is het bad, tanden poetsen, boekje, borst en in bed. Maar vandaag is het enkel even proper maken, borst en in bed.

19.30u: Ellie slaapt. Tot een week geleden, waren we soms tot 22u bezig met heen en weer lopen om ze in bed te krijgen, geen idee waarom dat nu ineens anders is. Wij ruimen nog even het speelgoed op en ruimen de tafel af. Terwijl ik wasmachine 4 buiten ophang, brengt manlief de vuilzakken naar beneden. Daarna plooide manlief de was nog op, alleen (Kudo’s voor manlief).

21u: We horen Ellie huilen, wat anders niet gebeurt. Eerst gaat papa eens kijken of ze te troosten is met een tutje. Maar het is een troostborst die ze nodig heeft. Niet veel later slaapt ze terug.

23.30u: Time for bed! Voor we gaan slapen, geef ik Ellie nog een droomvoeding en kruipen we in bed.

Soms eet nog eens om 2u en om half 5. Soms meer, heel soms minder.

Is deze dag herkenbaar voor jullie? Hoe brengen jullie de dagen als huismoeder door?

X Jess

15 gedachten over “Een dag als huismoeder met een baby van 11 maanden”

 1. Chaotisch want ik volg matteo’s ritme van dutjes ? En hij heeft geen vast ritme. Maak ook vaak geen planning, we kijken wat weer het word en beslissen spontaan de dierentuin, de schorre, speeltuintje hier in de buurt of lekker zetelhangen met zijn favo dierenboekje 🙂
  Cindy onlangs geplaatst…Een sterretjeMy Profile

  1. Ik blijf ook niet thuis voor een dutje of een maaltijd hoor. :-). We zijn heel vaak weg, nu de winter eraan komt misschien wat minder. Het is gewoon opvallend dat als we thuis zijn, ze zelf een ritme heeft gemaakt.

 2. Leuk om te lezen! Met ruim 12 mnd is het ritme zo (en eigenlijk is dit al een tijdje zo):

  ergens tussen 6-7 wakker worden
  borstvoeding, schone luier en kleren aan
  07.30: ontbijt met fruit (vanmorgen een kwart peer)
  8.15: in slaap borsten en naar bed (deze tijd is afhankelijk van hoe laat zoontje wakker wordt, meestal is hij zo’n 2 uur wakker tot zijn eerste dutje)
  10.00: wakker, water aanbieden en iets te eten (wafel of nog stukje fruit)
  spelen 🙂
  12.00: lunch met een boterham (philadelphia is nu favoriet) en water
  13.00: in slaap borsten (tussen slaapje 1 en 2 is zoontje zo’n 3-3,5 uur wakker)
  15.00: wakker en weer spelen!
  ergens tussen 17-18 nog een borst drinken
  18.00: ik ga eten maken voor zoontje.
  18.15: zoontje gaat eten en ik ga eten maken voor onszelf. Afhankelijk van hoe laat de papa thuis is, kunnen we nog met z’n 3en aan tafel.
  18.45: nog wat yoghurt (met vit d als ik eraan denk) en wat druifjes/stukjes mandarijn
  19.15: naar boven, evt in bad (2x in de week). schone luier, slaapzakje (afgelopen week niet hoor, dan had hij alleen een luier aan met evt een lakentje), tanden poetsen, papa dag kussen, laatste borstvoeding en dan aan de borst in slaap vallen. (nu is zoontje vaak 3,5-4 uur wakker geweest)
  Rond 20.00 uur ben ik meestal weer beneden.

  Pas toen ik het boek van Stephanie Lampe had gelezen, realiseerde ik me dat zoontje inderdaad in een 2-3-4 ritme zit als hij het zelf kan bepalen. Dus telkens een uur langer wakker na een slaapje. Dit ritme kan niet als hij naar de opvang gaat, daar gaat hij vaak pas tegen 10 uur in bed ’s ochtends.

  s Nachts heeft hij nu meestal 2 voedingen, rond 1-2 uur en rond 5 uur. Vannacht was het 2 uur en dan 5.45 (en toen was hij eigenlijk ook al wakker – vanmorgen was dus een vroege!)

   1. Ja, met die hitte is het altijd lastiger! Eergisternacht was drama, toen was hij ’s nachts gewoon klaarwakker. ’s Avonds is het echt nog warm op de slaapkamer (hij slaapt naast ons bed in zijn eigen ledikant) en dan heeft hij ook gewoon meer dorst en daarom vaker wakker en hij koelt natuurlijk af gedurende de nacht, dus best lastig om hem dan goed te kleden.
    Maar ben al blij dat het nu vaker 1 of 2 nachtvoedingen zijn ipv 3-4 😉 Zeker met 4 dagen werken is dat wel fijn.

 3. Ik heb elke vrijdag een vrije dag en dat is de allerdrukste dag van de week voor mij! ?
  7u opstaan, samen ontbijten, douchen, aankleden, spelen samen, boodschappen. Tegen 12u eten maken voor mijn dochter (1,5jaar), ze slaapt dan van 12u30 tot 15u30 en dan probeer ik zoveel mogelijk te poetsen, op te ruimen en eten klaar te maken. Als ze wakker is fruit eten samen en wat spelen samen tot papa thuis is (ong 17u).
  Draai je zoveel wasmachinen? Ik heb er maar 4 per week. ?
  Heel leuk om te lezen hoe het er bij iemand anders aan toe gaat!
  Groetjes!

  1. Ik doe 1 dag per week ineens alle was :-). Ik zou gek worden als ik om den dag eentje zou moeten insteken. Blij om te weten dat het niet alleen hier zo druk is. Wel netjes een dutje van 3u.

 4. Leuk om te lezen en kunnen vergelijken 🙂 hier komt ritme er ook steeds beter in, toch als ik thuis ben. Wat enkel nog in het weekend is natuurlijk… PS die knijpzakjes zijn zo handig en lekker, vooral onderweg gebruik ik die vaak!

  1. Ik was alles op 1 dag. (Handdoeken, witte was, lichte was en donkere was. Soms nog de lakens ook nog) Ik vind het niet leuk om elke dag of om de andere dag een wasje te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.