Toen wij in verwachting waren, werd het al meteen duidelijk dat we het opvoeden ecologisch wilden aanpakken. We beseffen dat we zelf onze voetafdruk moeten verkleinen en willen natuurlijk ook een goed voorbeeld geven aan de volgende generatie. We hadden nog acht maanden de tijd om dit rustig uit te zoeken. Ik geef jullie enkele voorbeelden voor een ecologische babyperiode.
Ecologische babyperiode
Jullie weten al dat wij wasbare luiers en wasbare doekjes gebruiken. Maar wat deden en doen wij nog meer om de babyperiode zo ecologisch mogelijk aan te pakken? Ik schreef deze post om jullie te helpen om het met babystapjes aan te pakken.
(Nota: Natuurlijk doen wij niet alles 100% ecologisch, maar we leren elke dag bij. Oude gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Babystapjes, remember?)
Glazen flessen en potjes
We kochten helemaal in het begin glazen Avent flessen. Als we zeker wisten dat ze deze nam, hebben we er twee grote en twee kleine bijgekocht.
Glazen flessen zijn duurzamer en niet gemaakt van aardolie. En mooier ook natuurlijk. En er geraken geen schadelijke stoffen in je melk tijdens het opwarmen. Ze zijn ook heel gemakkelijk proper te houden. Wij hebben één plastic flesje dat we gratis kregen en deze was meteen helemaal oranje door samen in de afwasmachine te zitten met spaghetti. Onze glazen flessen zien er nog altijd uit als nieuw. Als wij ‘uit de baby’s’ zijn, kunnen deze flessen zeker nog een paar rondes mee. Enkel de speen vervangen en ze zijn weer helemaal als nieuw.
Het enige nadeel is dat ze iets zwaarder zijn en de baby de fles niet snel zelf vast kan houden. Maar uiteindelijk ben je er toch altijd bij als je een flesje geeft. Ben je bang dat de fles zal breken bij het vallen, kan je altijd een hoesje erbij kopen (wij hebben een bamboevloer en eerlijk gezegd waren het tot nu toe de flessen die wonnen).
In de toekomst wil ik zeker nog investeren in het kopen van glazen potjes voor fruit en snacks, want daar gebruiken we voorlopig wel nog plastic voor.
Wasbare luiers en doekjes
Over dit topic heb ik al enkele posts geschreven. (Hier, hier en hier). Wij zijn nu één jaar bezig en nog altijd super content. Voor de nacht gebruiken wij wel wegwerp omdat we nog steeds geen ideale combinatie hebben gevonden om een hele nacht zonder luierwissel te gaan. Tips zijn altijd welkom.
Wil je die luiers ook ecologisch wassen kijk dan zeker ook naar deze post over wassen met schillen.
Tip: Je kan klein beginnen en de cheeky wipes gebruiken om de handen en snoeten te poetsen.
Vers koken / Rapley
Ook hier is het vooral het produceren en het afval van potjesvoeding die het belastend maken voor het milieu. Je kan altijd je baby voeden volgens de Rapley methode. Op die manier eet je baby mee met de pot en moet je niets extra kopen. Misschien een aardappel meer mee koken. Doordat je geen aparte pot kookt, bespaar je ook daar op elektriciteit en water. Geef je baby ook kleine porties, dan moet je zo weinig mogelijk weggooien als het niet op geraakt. Of hou het in een bord en eet zelf de overschotjes op ;).
Als je kookt met seizoensproducten of bio-producten zorg je ook voor een kleinere ecologische voetafdruk. Seizoensproducten moeten niet van ver komen of in een warmgestookte serre gekweekt worden en daardoor is er uiteraard minder energie verbruik.
Waar ik (manlief niet) het moeilijk mee heb is vegetarisch eten. Dit zou enorm helpen om ecologische voetafdruk te verkleinen. Een truc is om gerechten te zoeken die niet echt vlees nodig hebben. Als je in bloemkool met worst de worst vervangt door een vegetarisch alternatief, dan blijft het verlangen naar het vlees erbij. Als je daartegenover een vegetarisch stoofpotje maakt dat heerlijk smaakt op zich, dan is het gerecht al compleet zonder dat er vlees inzit. Ingrediënten zoals linzen, bonen en noten zijn lekker en gezond en zorgen dat een gerecht vult zonder vlees erbij.
De volgende stap die we willen zetten is bij een lokale bioboer gaan kijken om seizoensgroenten te kopen.
Tip 1: Je kan beginnen met vijf keer per week vlees te eten en twee dagen vegetarisch.
Tip 2: Kijk ook eens in je buurt of je daar een lokale boer hebt die zijn seizoensgroenten verkoopt.
Tweedehands kopen
De wereld loopt over van spullen. Je vindt tegenwoordig zoveel tweedehands. Zeker babyspullen, deze worden amper een jaar of minder gebruikt. Hoor eens bij familie of vrienden of je daar iets kan overkopen of lenen.
Er zijn ook tal van websites of Facebookgroepen waar je leuke tweedehandsspullen kan kopen. We vonden zo al een mooi kinderbed (dat papa helemaal opschuurde en een nieuw kleurtje gaf), speelgoed, hobbelpaard, fietsen en een heleboel leuke kleren voor Ellie. Voor onze eigen kleren hebben we die gewoonte eigenlijk niet. Wel dragen we onze kleren tot ze echt versleten zijn. Geen fast fashion hier.
Tip: Hou de tweedehandsbeurzen in je buurt in het oog of vraag eens bij familie en vrienden.
Bzc en het afbreekbare potje
Bzc (baby-zindelijkheidscommunicatie) is een methode waarbij je leert ‘luisteren’ naar de signalen van je baby (later hier meer over). Dit is geen training. Je leert niet je baby om de boodschap in te houden of er zelf echt over te communiceren. Je leert gewoon zelf de signalen opvangen en door haar op het potje te zetten gaat ze de twee uiteindelijk associëren.
Wij willen hier binnenkort mee starten. Vooral voor de grote boodschap omdat het al heel duidelijk is wanneer ze die moet doen. Natuurlijk gaan we ook proberen om ze op het potje te zetten bij elke luierwissel.
Wij kozen voor een bio afbreekbaar potje van Blabloom. Dit potje kan na gebruik in je tuin geplant worden met daar bovenop mooie bloemetjes.
Duurzaam speelgoed
Speelgoed is altijd leuk en we hebben al een hele boel, maar uiteindelijk speelt onze
kleinste nog het liefste met een houten lepel of een sleutelbos.
Eenders wat waar ze vooral veel lawaai mee kan maken.
Natuurlijk vinden we het allemaal leuk om speelgoed te kopen voor onze kindjes, wij zijn daarin niet anders. Wij kiezen dan meestal om houten speelgoed te kopen. Dat kan milieuvriendelijker zijn dan plastic en is vaak duurzamer. Enkele favoriete merken zijn Grimm’s, Ostheimer, Plantoys, …
Tip: Vraag eens iets anders voor een verjaardag. Een abbonement voor de zoo, een prentenboek, …
Weinig tot geen verzorgingsproducten gebruiken
Je baby hoeft eigenlijk niet met zeep gewassen te worden. De huid heeft van nature een zelfreinigende functie, en baby’s zweten toch nog niet.
Maar wie vindt het niet al eens leuk dat je baby lekker naar zeep ruikt? We proberen dit een beetje te beperken, maar als we toch zeep gebruiken, kijken we altijd ook even naar welke producten we gebruiken. Deze zijn best vrij van parabenen en andere gevaarlijke chemische stoffen. Sinds we op televisie een reportage over hormoonverstoorders zagen zijn we heel alert (/achterdochtig?) geworden.
Wij gebruiken momenteel Attitude, Weleda en Naïf. (Meer info vind je hier)
Tip 1 : Probeer eens om je baby maar één keer per week met zeep te wassen.
Tip 2: Je kan ook wat moedermelk mee in bad gieten. Dit zorgt voor een heel zacht velletje.
Borstvoeding
Borstvoeding is niet alleen het beste voor je baby, maar ook voor het milieu. Om kunstvoeding te maken, te verpakken en te transporteren zijn er heel wat grondstoffen en energie nodig.
Ook bij de keuze om kunstvoeding te geven, kan je kiezen voor een biologische kunstvoeding.
Wil je ook even lezen wat ik de voor- en nadelen vind van borstvoeding? Neem dan zeker hier een kijkje.
Tip: Hoe je volgens mij het best moedermelk kan bewaren, liet ik je hier al weten.
Het is zeker niet de bedoeling dat je ineens alles gaat aanpassen, maar misschien staat er hier wel een tip bij die voor jou haalbaar is om mee te beginnen. X Jess
Laatste tip: Neem zeker eens een kijkje bij Blabloom voor ecologische producten en speelgoed.
X Jess
Ik was mijn kinderen nu nog steeds niet elke dag. Zeep is zo slecht voor de huid. Wel knap hoe ecologisch jullie zijn. Ons zou dat echt niet lukken wegens een ‘slechte’ houding. Wij recyclen wel natuurlijk en kopen zeker voor de Kids zo veel mogelijk tweedehands. Ook onze babyuitzet kochten wij zo veel mogelijk in de kringloopwinkel. Wasbare luiers heb ik me niet aan gewaagd.
Alle kleine beetjes helpen!
Ik vind het altijd knap dat mensen zo ecologisch zijn. Zelf ben ik het semi. Ik probeer, zeker bij verzorgingsproducten, maar ik waag me toch gewoon aan pampers en plastic flesjes. Wij hebben met de onze heel lang gedaan, als je ze goed onderhoud en niet in de vaatwasser zet maar steeds meteen met de hand afwast dan hou je ze echt wel mooi. hihihi.
Nathalie onlangs geplaatst…Ukje | hoezen voor Maxi Cosi, Tripp Trapp en BabyBjörn & WIN
Ik probeer dan wel ecologisch te zijn, maar met de hand afwassen? Het is zoveel sneller om ze in de vaatwasser te zetten. Hihi
hihihihi 🙂
Nathalie onlangs geplaatst…Ukje | hoezen voor Maxi Cosi, Tripp Trapp en BabyBjörn & WIN
Inspirerend artikel! Ik heb bijna alles ook zo gedaan, leuk. De luiers kunnen mee voor baby twee en inderdaad veel tweedehands. Alleen die glazen flessen hadden wij niet, dat vind ik nog wel een leuke tip 🙂
Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Spam je blog/ linkparty: zwangerschap
Ik vind ze ook gewoon zó mooi! Welk merk luiers gebruik jij?
Hoi Jess ik heb van panda baby, alva baby, best bottom en nog wat merken die ik tweedehands heb gekocht. De allinone vind ik het fijnst. Ik heb met drukkertjes en klittenband.
Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Een uitgebreide vergelijking: welke wasbare zoogcompressen kies je?
Hier ben ik mij eigenlijk pas beginnen verdiepen erin na de bevalling, beetje spijtig. Maar gelukkig had ik geen grote uitzet op de lijst gezet omdat ik mij bewust was dat je toch veeel minder nodig hebt dan winkels jou doen geloven. Maar héé wat leuk dat potje van blabloom! Bij mijn volgende bestelling bij hen dat maar eens mee bestellen :). Ben ook wel benieuwd naar jouw artikel over bzc methode, nog nooit van gehoord.
Ineke onlangs geplaatst…Hallooo!! Ik ben Tristan! *zwaai zwaai*
Nooit te laat hé! Ik ga eerst zelf wat verdiepen in Bzc en dan kom ik erop terug
Hele goede en zeer handige tipos!
Leuk! Wij proberen ook ecologisch te leven, maar regelmatig verwatert dat. Je artikel is een goede Reminder om het weer wat meer op te pakken.
We eten weinig vlees thuis (bij anderen eten we wat de pot schaft). Wasbare luiers gebruiken wij en sinds een tijdje zijn we grote fans van wolbroekjes als overbroekje. We hebben, sinds we dat doen, nog geen lekkage gehad ’s nachts (met oogjesluier en 3 bamboo inleggers). Misschien een tip. Dan overigens de romper niet vast maken of geen romper gebruiken, want die zorgt voor druk waardoor hij wel weer sneller doorlekt.
Plastic flesjes hebben we wel gebruikt, maar voor de volgende (die eind mei komt, ssst), is glas wellicht een fijne tip!
Verder gewoon geen babykamer gemaakt, want die gingen we toch niet gebruiken. Dat heeft ons veel geld gescheeld, maar is natuurlijk ecologisch ook fijn 😉
Oh en borstvoeding, ja!
José onlangs geplaatst…Het Kiindfestival 2016
Hier is de kamer ook enkel voor de sier. Oeps. En een stille proficiat!
Handige tips. Jammer dat ik veel te laat ontdek maar wel leuk om bepaalde dingen als kraamcadeau te geven.
Merel onlangs geplaatst…Hoe bereid je kinderen voor op de wintertijd?
Vorige week waren wij een weekje weg en hadden we gewone luiers mee voor de gemakkelijkheid (lees even niet wassen op vakantie). Ik vond het maar niets. Mijn ouders gingen nog over huis en hebben snel onze wasbare luiers meegenomen. Ineens moest ik terug verschonen ’s nachts, of twas een accidentje. Met onze luier en een extra inlegger komen wij nu al enkele maanden een hele nacht toe.
Wij gebruiken ook twee inleggers, vreemd. (Wel leuk zo’n weekje weg)
Fijne tips! Goed om te lezen dat het zo goed mogelijk is om ecologisch te leven met een baby. Zelf ga ik ook altijd zo lang mogelijk borstvoeding. Maar duurzaam speelgoed ging hier niet zo goed. De kinderen vonden het plastic spul veel mooier… : (
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…6 Tips: waar je aan moet denken bij het uitzoeken van een keuken
Ellie weet (gelukkig) nog niet beter. Speelt met wat er ligt. 🙂
Wauw, die borstvoedingsfoto in het bos vind ik super mooi !!
(en ook een fijn artikel, uiteraard!) xx
Ester onlangs geplaatst…Op citytrip naar Amsterdam!
Jullie zijn super goed bezig!
Bij de eerste was ik nog maar een heel beginnende ecologist, maar ik merk dat we sindsdien ver geëvolueerd zijn. Nrke 2 gebruikt nog wel de plastieken flesjes die we hadden, maar ik heb ondertussen wel 3 nieuwe, glazen flessen gekocht voor wanneer hij grotere porties begint te drinken.
Potjestraining bij de eerste ging trouwens prima door haar inderdaad al zeer vroeg bij elke luierwissel op een potje te zetten. In de ochtend scheelde dat gegarandeerd ook een luier, aangezien ze er in slaagde om élke dag een “number two” te doen tussen de luierwissel en het vertrek naar de kribbe 😀
Wauw, die nummer 2 is hier tegenwoordig heel moeilijk. Wij zijn ook nog volop zoekende hoor 😉