Vorig jaar was Ellie veel te klein om alle feesten echt mee te vieren. Dan denk ik aan sinterklaas, kerstmis, pasen en zelfs aan kleine dingetjes. Wij hebben allebei niet echt vaste tradities van thuis mee, dus moeten we zelf op zoek gaan.

Laat ik dat nu eigenlijk heel moeilijk vinden, maar wel belangrijk en leuk.

Tradities maken

Sinterklaas

Het begon allemaal met sinterklaas. We hadden zowat afgesproken dat we het dit jaar nog een keer zouden overslaan. Ze was net één jaar en ze zou er toch niets meer van weten. Ik zag op social media dat iedereen klaar was om een schoentje te zetten. Zelfs jongere kindjes dan Ellie.

tradities maken

Dus de dag ervoor beslisten we om alsnog een schoentje te zetten. Een schoen met iets lekkers voor het paard, zwarte piet en sinterklaas. En we hebben geen liedjes gezongen, dat kan ik me van vroeger nog herinneren, misschien is dit iets voor later.

We hebben toen halvelings afgesproken dat de Sint zijn geschenken bescheiden blijven. Ze krijg elk jaar van de sint een boek en iets klein erbij.

En de Sint komt enkel thuis, niet bij oma, opa, peter of meter.

Kerstmis

Samen de boom versieren vind ik zeker een must. Dat was dit jaar een beetje moeilijk, maar ze vond het geweldig (ook de boom afbreken).

tradities maken

Kerstmis mag al wat meer zijn. Grootouders, meter en peter mogen zich volledig laten gaan 🙂 ( wees gerust, het viel heel goed mee). Zelf houden we het thuis ook weer bescheiden. Het is niet omdat we gierig zijn, maar wij geloven dat een kind niet overstelpt moet worden met cadeautjes. Het draait om het samenzijn.

We hebben een vaste traditie sinds we samen zijn, maar die is moeilijker nu Ellie er is. De feestdagen staan altijd volgepland, dus wij openen de cadeautjes altijd een paar dagen op voorhand. Hangt er vanaf wanneer kerstmis valt. Iets met ongeduldig zijn ofzo.

Pasen

Het is vooral omdat pasen voor de deur stond, dat me opviel dat we echt geen vaste tradities hebben. Ook nu zag ik op social media leuke tradities voorbij komen. Eten met familie, speciale outfits, samen schilderen, paasbomen versieren, …

Wij deden thuis dit jaar echt niets en ik voelde me daar eigenlijk niet goed bij. Volgend jaar wil ik daar echt mijn werk van maken. Een paasboom lijkt mij wel leuk, ik heb nochtans alles in de kelder liggen van toen ik een eigen klasje had.

Dit jaar hadden we op paasmaandag afgesproken bij oma om daar de eieren te gaan rapen. Ergens een leuk idee om dit samen te doen met de neefjes en de nichtjes, maar door het weer moest dit binnen. Laten we zeggen dat ik het vooral heel druk vond. Ellie heeft zich wel rot geamuseerd, maar geen idee of ze weet wat ze gedaan heeft. Dus ik ben er niet helemaal uit of ik dit volgend jaar niet ook thuis wil doen. Rustig en voor haar alleen.

tradities maken

We hadden samen met de Paashaas afgeproken dat Ellie geen chocolade eieren zou rapen. Zodat ze toch iets kon rapen, had de Paashaas kartonnen eitjes gevuld met lekkers. Rozijnen, gedroogd fruit, … Ze heeft er zo van genoten om haar eitjes open te doen en te ontdekken wat erin zat. Haar gezichtje was onbeschrijfelijk.

Dagdagelijkse rituelen

Ik weet zelf ook dat tradities overal groeien, dus terwijl ik dit typ probeer ik te denken wat voor tradities we voor Ellie al gemaakt hebben. Zo eten we elke zondagochtend iets ‘bijzonder’. Spek met eieren of pannenkoeken, ….. En ze is nog maar anderhalf jaar, tradities moeten groeien. Dus geven we het nog wat tijd.

Maar…. ik ben best benieuwd naar jullie tradities, want als je er zelf geen hebt, moet je gaan spieken bij iemand anders 😉 . Vertel me jullie leukste tradities!

X Jess

9 gedachten over “Feestdagen | Je eigen tradities maken”

  1. Ken je het boek jaarfeesten? Is een aanrader want zat zelf in de knoei met oudjaar. Maar Pasen vieren we gewoon met paaseieren rapen maar ik wil vanaf volgend jaar samen Paaseieren schilderen als traditie nemen. Bu kerstmis is onze traditie: chocomelk met rozijnenbrood the sound of music zien êondertussen de cadeautjes opendoen. Een gezellig momentje met ons 3en (deden we al vanaf we hier woonde)
    Cindy onlangs geplaatst…Cosmic Kids Yoga AdventureMy Profile

  2. Ik vind jouw visie op feestdagen geweldig. Ik ben ook al aan het bedenken hoe we het zullen doen. Ik wil ook dat het gaat om het samenzijn en niet om een overdaad aan snoep en cadeau’s, hoewel ik daar nog serieus over ga moeten praten met de grootouders. Ik was aan het denken: alles wat de paasklokken en sinterklaas brengen, blijft bij de grootouders en dient om dáár mee te spelen. Over tradities heb ik nog niet nagedacht, maar dat ga ik zeker doen dankzij jouw post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.