Ondertussen slapen de meisjes een half jaar samen op één kamer. Voor ik die beslissing nam heb ik me gek gegoogeld, honderd vragen op Instagram gesteld en liggen tobben. Want de indeling in ons nieuwe huis hing van die beslissing af. Moest het niet lukken, konden we nog een klein kamertje bijmaken voor Oone, maar dat wilde ik toch liever niet doen. Ik wil jullie mijn ervaring vertellen over onze twee kinderen op één kamer.

Twee kinderen op één kamer

Verhuizen

In december 2018 kochten wij een huis. Op zich heeft ons huis drie slaapkamers (twee op het eerste verdiep en één op zolder). Maar het derde kamertje is echt wel klein. Juist groot genoeg voor een bedje en eventueel een kleine kast. Maar het voelde niet goed om Ellie zo’n reuze kamer te geven en Oone een kruipkot. #drama

Ik begon eraan te denken om de meisjes op één kamer te leggen. Tegen dat we zouden verhuizen, zou Oone anderhalf zijn. Misschien de een ideale leeftijd?

Op dat moment werd Ellie nog minstens twee keer per nacht wakker en Oone twee tot drie keer. Dus jullie kunnen mijn grootste angst ook wel raden. Wat als ze elkaar wakker maken en we dus twee kinderen hebben die drie tot vier keer per nacht wakker worden.

Twee kinderen op één kamer

Na heel lang praten met andere ouders waarvan hun kinderen op één kamer liggen, namen we de beslissing om het gewoon te proberen. Net zoals alles in een opvoeding heb je succesverhalen en horrorverhalen. Lukte het niet, hadden we altijd een (niet zo ideaal) plan B.

Twee kinderen op één kamer

De eerste nachten

De eerste paar nachten was het slapengaan één groot feest. Lachen, gieren en brullen. Wij hebben dit ook gewoon laten gebeuren (tip: zorg dat deze leuke fase in een vakantie valt, zo moet je je niet druk maken over vermoeide kindjes als ze het wat laat maken). Na een week ongeveer was het plezier er wat af en gingen ze redelijk meteen slapen. Nu een half jaar later zijn die feestmomenten echt super zeldzaam. Ellie is tegen de avond echt moe en zij draait zich om naar de muur en valt zo in slaap. Soms kan het zijn dat Oone dan nog wat ligt te babbelen of te zingen, maar het stoort Ellie niet. Als Ellie nog niet moe is, leest zij nog een boekje in stilte.

De voordelen

Sinds ze samen op één kamer slapen, slapen beide meisjes DOOR! En toen ik dit deelde op Instagram waren er superveel mama’s die dat ook hadden meegemaakt. De aanwezigheid van broer of zus zorgt ervoor dat ze geruster zijn en bij het wakker worden gewoon terug in slaap vallen. Als Oone een keer wakker wordt hoor ik ze soms ‘Ellie’ roepen, nadien valt ze gewoon terug in slaap. In ons appartement zou ze op ons geroepen hebben en niet zijn gaan slapen tot ze ons zag (wat logisch is natuurlijk).

Ik denk ook dat de meisjes zo een geweldige band opbouwen. Oone kan nog niet zo goed praten, maar we horen ze toch vaak verhaaltjes aan elkaar vertellen. Kan je je inbeelden wat voor verhalen die zullen worden als Oone wat beter kan praten.

De nadelen

Samenslapen met je zus

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is het opstaan. Als de ene wakker is, is meestal de andere ook wakker. Uiteindelijk hebben wij geluk dat onze kinderen tot 8-9u slapen. Op dat uur maakt het niet zoveel uit of er eentje of twee wakker zijn.

Meestal horen wij ze roepen omdat Oone ook uit bed wil. Binnen een dikke maand krijgt Oone haar peuterbed en zou ze er zelf uit kunnen s’morgens. En dan komen ze zelf naar boven of ze lezen een boekje.

Tips

  • Zorg dat je tijd maakt voor de overgang. Het is handig om deze overgang te plannen tijdens een verlengd weekend of een vakantie. Maken ze het wat (te) bont, kunnen ze gewoon wat langer uitslapen.
  • Bij oudere kinderen zorg je voor regels. Wij konden duidelijk aan Ellie zeggen dat ze niet zomaar uit bed mocht. En als het wat te druk werd, konden we aan haar vragen om zich om te draaien en Oone wat met rust te laten.
  • Richt samen hun kamer in. Ik weet niet of het enkel met de verhuis had te maken, maar Ellie vond haar kamer niet leuk. We hebben er dus samen werk van gemaakt om alles aan te kleden en dit heeft gewerkt.
  • Dit heeft onze voorkeur, maar hou de slaapkamer een SLAAPkamer. Deze regel hadden wij ervoor ook. Ik geloof dat kinderen beter slapen als hun slaapkamer enkel gebruikt wordt om iets rustig te doen (lezen) of te slapen.
  • Ik las overal over verschillende bedtijden, maar wij deden dit net niet. Zij gaan op hetzelfde tijdsstip slapen. Samen het avondritueel doen en naar bed gaan is zo gezellig. Net voor ze gaan slapen doen ze nog een klein babbeltje en gaan dan rustig slapen. (Natuurlijk hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel leeftijdsverschil er is tussen je kinderen.)
  • Gewoon proberen! Niemand kan voor jou voorspellen hoe het samenslapen zal gaan. Ik had nooit gedacht dat dit zo vlot en goed zou gaan.

Picture perfect?

Nee absoluut niet.

Er zijn nog steeds nachten dat Ellie of Oone bij ons komt liggen. Maar dat vind ik absoluut niet erg. Er zijn gewoon nachten of momenten dat ze ons nodig hebben en niet genoeg hebben aan elkaar. Waarom zou ik dat hen ontzeggen?

Wij hebben naast ons bed ook een matras liggen voor de nachten dat ze allebei bij ons willen liggen. Aangezien ons bed echt geen plek heeft voor vier personen, Ellie ligt dan naast ons op een matras en Oone tussen ons in.

Lees meer: Samenslapen met je baby/peuter

Wij zijn alvast blij met de beslissing. Nu benieuwd tot wanneer ze dit nog leuk zullen vinden.

Slapen jou kinderen samen? Nog tips die erbij kunnen? Andere gedachten? Tell me

X Jess

4 gedachten over “Twee kinderen op één kamer | Samenslapen met een zus/broer”

  1. Fijn tips.
    Veel ouders zullen dit niet doen.
    Het is heel fijn dat hierdoor kinderen met hun zus of broer een goed band op zullen bouwen…..

    Een fijne dag……

  2. Leuk om te lezen! Wij zijn ook in voorbereiding voor het samenslapen, enkel de jongste drinkt nog bij mij en dat geeft soms luide en wakkere nachten…
    Super goeie tip om dat in een vakantieperiode te doen want dat maakt het vaak wat stressvol. Logisch maar goed om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.