Ik mocht voor het magazine van Kreatos een stukje schrijven. Ik dacht dat ik een mini stukje ging krijgen aan de zijkant van een pagina, maar dat draaide toch anders uit. Twee pagina’s met een grote foto erbij. Super trots op het resultaat! Aangezien je het niet online kan lezen, deel ik het exacte tekstje dat er werd gepubliceerd. Een artikel over het tweede kind.

Het tweede kind

Ik ben Jessica, mama van twee heerlijke meisjes Ellie (3 jaar) en Oone (1 jaar). Ik zou hier ook mijn beroep, leeftijd, … kunnen bijzetten, maar hoe je het ook draait of keert, momenteel ben ik vooral mama.

tweede kind

Verandert een tweede kind je leven?

Toen ik net mama wilde worden, wilde ik vooral weten of zo’n baby je leven verandert.  Ik was namelijk heel bang dat ik een kluizenaar zou worden. Nu ik zelf twee kinderen heb, vragen mensen dit nu aan mij. Laten we zeggen dat ik me daardoor oud voel. Iedereen wil ook heel graag weten wat een tweede (of derde, vierde) baby met je gezin doet. Ik kan je alvast zeggen dat één baby niet zoveel veranderde aan ons leven, maar toen het er twee werden zette dat mijn wereld op zijn kop. Dat hangt volgens mij vooral af van je baby. Laten we het eens hebben over mijn tweede kind.

We zullen bij het begin beginnen. Wanneer je klaar bent voor een tweede baby, hangt heel erg af van je eerste baby. Wij hadden daar heel erg veel geluk mee. Na een verschrikkelijke bevalling werd ik beloond met een geweldige baby. Ze sliep en at, meer deed ze niet. Ze leefde als een kangoeroe in de draagzak op mij. Die draagzak was trouwens de beste investering. Heerlijk cocoonen met een verse baby. De peuterleeftijd ging ook heel vlot en dus was de wens voor een tweede baby er snel. ‘Als het zo gemakkelijk gaat, kan een tweede er ook wel bij.’, dachten we ….

De verwachtingen

Je hebt al een baby op de wereld gezet en dat ging goed. Waarom zou een tweede zoveel anders zijn? Je weet dat een tweede kind meer werk zal zijn , maar ergens verwacht je toch ongeveer hetzelfde. Je weet namelijk ook niet hoe de ‘andere kant’ eruit ziet. Als je baby snel doorslaapt, kan je je niet voorstellen wat al die nachtouders moeten doorstaan. Die ouders die uren aan een stuk rondwandelen of zelfs gaan rondrijden om hun baby te laten slapen. Aan de andere kant heb je als nachtouder geen idee hoe het voelt om eens door te slapen. Doorslapen lijkt dan een utopie. Ben je zelf een nachtouder en mocht je lotgenoten zoeken, volg dan zeker op Instagram de hashtag ‘nachtouders’. Het doet soms deugd om te weten dat je niet alleen bent.

De realiteit

Na een tweede verschrikkelijke bevalling kregen we een wolk van een baby. Drinken, slapen en ook zoals de eerst als een kangoeroe bij mama hangen. Maar na een paar weken sloeg het plots volledig om. Het leek wel alsof ze vier maanden lang non stop huilde. Er waren nachten dat wij om de beurt drie uur opbleven om rond te wandelen met haar in de draagzak. Op die manier konden we ervoor zorgen dat we toch elks drie uurtjes aan een stuk konden slapen.

Later bleek dat ze een blokkade in haar nek had en ze daardoor dus zo vaak overstuur was. Het maakte het er niet gemakkelijker op. Een 2 jarige die nog niet naar school ging en een baby die niet wilde neergelegd worden. Ik heb die periode mijn

handen nooit vrij gehad. Daardoor heb ik de overgang van één naar twee kinderen als wat moeilijker ervaren.

Maar waar het om draait!

Volgens mij hangt veel af van de baby die je krijgt. Jammer genoeg komen baby’s niet met een handleiding, als is het ene kind al wat gemakkelijker te lezen als het ander. Laat je dus niets wijs maken. Als mama (of papa) doe je stinkend hard je best en soms is dat nog niet ‘goed’ genoeg.

Uiteindelijk draait het erom dat we onze kinderen graag zien. Ruzies, slecht eten, slecht slapen, … het zijn allemaal fases. Tijdens een moeilijk moment denk je maar aan mij en zeg je luidop: ‘Het is maar een fase’. Het belangrijkste is dat we onze kinderen graag zien en dat we hen helpen om de beste versie van zichzelf te worden.

Ik weet vaak ook niet waar ik mee bezig ben. Wil je graag komen kijken hoe ik worstel neem dan zeker een kijkje op mijn Instagram account. Een feed met de mooie plaatjes afgewisseld met de heerlijke chaos van een gezin met twee kleine kindjes.

X Jess

Eén gedachte over “Het tweede kind”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.